Lángoše z chlebového cesta fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. marca 2012
Lángoše z chlebového cesta (fotorecept)
Foto: pusta

V detstve som chodila k starej mame na prázdniny, vždy ked piekla v peci chlieb, som mala tie najlepšie sedliacke raňajky na svete. Na Zobraziť celý popisV detstve som chodila k starej mame na prázdniny, vždy ked piekla v peci chlieb, som mala tie najlepšie sedliacke raňajky na svete. Na veľkú lopatu dala lángoš z chlebového cesta, šupla ho na krátky čas do rozpálenej pece a upečený potrela rozpustenou husacou masťou a cesnakom, k tomu mi dala hrnček čerstvo nadojeného, ešte teplého kravského mlieka - čo Vám mám viac povedať? Spomenula som si na túto dobrotu, skúsila som ho upiecť v trúbe - a ponúkam recept.

1 dávka
porcia
160 minút
príprava
4+4 minút
na 230 °C

Suroviny

500 g
podľa chuti
1 CL
21 g čerstvé
150 g
250 ml vlažná
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Večer som uvarila zemiaky, ráno som ich ošúpala a nastrúhala na jemnom strúhadle, možno ich aj prelisovať za tepla a nechať vychladnúť.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som dala preosiatu múku, premiešala so soľou, vyhlbila som uprostred jamku, do ktorej som dala nastrúhané zemiaky a na ne som namrvila čerstvé droždie.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na droždie som nasypala kryštálový cukor a...

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala som trochou vlažnej vody.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala som vykysnúť kvások - cca 15 minút.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    So zvyšnou vlažnou som spracovala všetko spolu na nelepivé hladké, ale tuhšie cesto, lebo pri kysnutí vplyvom zemiakov trocha zredne. Preto dávam radšej menej vody, hoci jej množstvo sa môže trocha líšiť v zmysle +-, v závislosti od toho aká "smädná" je múka.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som pomúčila, aby neoschlo a nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto som vo vandlíku znovu prepracovala, vytvarovala som z neho valec, ktorý som preložila na jemne pomúčenú dosku a prekrojila na polovicu.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každú polovicu cesta som pokrájala na tri približne rovnaké diely, celkom mi vyšlo 6 kusov.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Každý jednotlivý diel som znovu prepracovala /lángoše budú ľahučké a nadýchané/, vytvarovala som bochníčky, ktoré som nechala ešte 20 minút nakysnúť.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vykysnuté bochníčky som sploštila dlaňou a kolom dookola som ich vytiahla od stredu počnúc k okrajom do okrúhleho tvaru lángošov, nie úplne do tenka, aby sa pri pečení pekne nafúkli a po upečení nelámali, pričom okraje som nechala niečo hrubšie, aby bolo do čoho zahryznúť.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vytiahnuté lángoše som položila na plech, vystlaný s pečiacim papierom /na jeden plech sa mi zmestili 3 kusy/ a plech som položila na sporák, kým sa mi trúba vyhriala na 250 stupňov - lángoše ešte podkysli. Vložila som ich piecť na 5 minút, obrátila som ich a piekla aj druhú stranu 5 minút. Tieto boli chrumkavejšie. Na spodok trúby som položila kastrolik s vriacou vodou - "tzv. vlhké pečenie".

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Druhú várku lángošov som piekla na 230 stupňoch 4+4 minúty po oboch stranách, boli niečo mäkšie, mne chutili viac. Možno to urobiť aj tak, že v trúbe necháme rozpáliť na danú teplotu najprv plech a na takto rozpálený plech položíme vykysnuté lángoše na pečiacom papieri a bez kastrolika s vriacou vodou. Myslím, že tento postup je bližší pečeniu v peci - "tzv. suché pečenie." Nechávam na každého, ktorý postup si zvolí.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ešte horúce upečené lángoše som osolila a potrela rozpustenou husacou masťou.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podávala som s cesnakom pokrájaným na plátky, stará mama potierala cesnakom, ktorý pomocou noža rozotrela so soľou. Upečené lángoše po vybratí z pece nesolila, lebo kašička z cesnaku bola slaná dosť. Na rozdiel od vysmážaných lángošov, tieto sú oveľa zdravšie, rovnako chutné a prudko jedlé.

    Lángoše z chlebového cesta (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

jezibabka
skvely napad,ako urobit langose bez mnozstva oleja....ovela zdravsie a urcite rovnako chutne:-)
hralka
chutné,poznám podobné,keď piekla moja babka domáci chutnučký chlieb a vždy mi nechala cesta na takýto posúch,lenže bola v ňom rasca ako v chlebe,múka hladká chlebová.Posúch bol husto posypaný rascou,upečený u pekára v peci a po dopečení sa potrel cesnakom.Fantázia...
izabella929
nuž veru o tomto chlebovom lángoši som iba veľa počula z rozprávania babky, ale neviem , akú má chuť..teraz to určite vyskúšam, aby som sa dozvedela, aké to bolo dobré..) díky za recept.-)
marcy
určite v dohľadnej dobe vyskúšam :o) ..aj ja mám pohodové spomienky spojené s raňajkami u mojej babenky,hoc o pár krokov od nášho domu,malo to svoje čaro ......muškáty v okne,východ slnka, pásikovaná perina,kachľová piecka s otvorom na ohrev hrnčeka,vôňa bielej kávy a vajíčkových hrianok..... @pusta ,isto si pochutíme :o))
afataga
skoda ze ja nemam take romanticke spomienky na babku, iba na to cerstvo nadojene mlieko, ale to mi akosi nesadlo a pytalo sa von :-)
tento receptik sa mi velmi paci, vyskusam skor tu chrumkavu variantu
sovka62
Toto sme ako deti milovali, naša starká nám ich natierala škvarkovou masťou a jedli sme ich rovno teplé, masť sa na nich topila. Nemohla nám ponúknuť nič lepšie.
sora2
nedá mi nepridať sa k Vám a s nostalgiou spomínať na detstvo, moja mama ich robievala rovno na platni sporaka, pod ktorou samozrejme horel oheň, my sme ich volali kabače, až teraz som prišla na to aké to bolo vynikajúce jedlo
dankap
Pripájam sa aj ja peknou spomienkou na našu starkú , ktorá bola ako "babička " od Boženy Němcovej. Vždy sme sa tešili keď piekla chleba a spravila nám na platni sporáku tieto posúchy. Volala ich "podimníky"
cica2
perfektné!....máme radi kde je cesnak, mňam
udaska
Paráda,mám zas nový recept na vyskúšanie!!! Jupí !!!...
astheart
Já se tady usmívám, dětsví bylo krásné.... I já mám vzpomínky na jednoduchá vynikající jídla. Sice z Horního Slezska, ale i tak ty chutě jsou nezapomenutelné... Slovenské chlebové langoše určitě vyzkouším.
jarunka
Toto si tiez pamatam, vzdy ked sa piekol chlieb tak sme jedavali tieto posuchy este teple s husacou mastou a cesnakom. Mnam, dala by som si.
palokuchki
Niekedy taketo langose robievam ked peciem chleba. Cesto ale natiahnem na cely plech. Upecenu chlebovu placku potriem cesnakom zaliatym horucou vodou a potom ju pokrajam. Je to naozaj vyborne.
zsuzsu
jooj :) krásne spomienky! ešte ste mi týmto pripomenuli,vždy ked babinka robila domáce cestoviny,"končeky" boli moje a tie som si tiež opekala na vrchu sporáka,chutilo to ako...maces??? mňaaam,tieto lángoše spravím a mimochodom aj ten recept na chlebík je fajn :))
2taan
Pečiem také,ale jemne tam vtlačím slaninku,posypem rascou pri konci pečenia cesnakom a hovoríme tomu posúch,mňam
eldina
presne tento recept mám/vlastne je to pôvodne recept na pagáče/, ale takýto postup nepoznám
skúsim,lákavé sú
inak,ja vysmážam klasicky lángoše,ale z tohto zemiakového cesta necítiť olej,preto sú výborné
dakujem za tip
martamm
Páči sa mi Tvoj spôsob pečenia, takéto lángoše si aj ja môžem dať a spravím si ich z vcelozrnnej múky, som zvedavá na výsledok........:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia