Lángoše z chlebového cesta (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V detstve som chodila k starej mame na prázdniny, vždy ked piekla v peci chlieb, som mala tie najlepšie sedliacke raňajky na svete. Na veľkú lopatu dala lángoš z chlebového cesta, šupla ho na krátky čas do rozpálenej pece a upečený potrela rozpustenou husacou masťou a cesnakom, k tomu mi dala hrnček čerstvo nadojeného, ešte teplého kravského mlieka - čo Vám mám viac povedať? Spomenula som si na túto dobrotu, skúsila som ho upiecť v trúbe - a ponúkam recept.

1 dávka
porcia
160 minút
príprava
4+4 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som uvarila zemiaky, ráno som ich ošúpala a nastrúhala na jemnom strúhadle, možno ich aj prelisovať za tepla a nechať vychladnúť.
  2. Do vandlíka som dala preosiatu múku, premiešala so soľou, vyhlbila som uprostred jamku, do ktorej som dala nastrúhané zemiaky a na ne som namrvila čerstvé droždie.
  3. Na droždie som nasypala kryštálový cukor a...
  4. ...zaliala som trochou vlažnej vody.
  5. Nechala som vykysnúť kvások - cca 15 minút.
  6. So zvyšnou vlažnou som spracovala všetko spolu na nelepivé hladké, ale tuhšie cesto, lebo pri kysnutí vplyvom zemiakov trocha zredne. Preto dávam radšej menej vody, hoci jej množstvo sa môže trocha líšiť v zmysle +-, v závislosti od toho aká "smädná" je múka.
  7. Cesto som pomúčila, aby neoschlo a nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.
  8. Vykysnuté cesto som vo vandlíku znovu prepracovala, vytvarovala som z neho valec, ktorý som preložila na jemne pomúčenú dosku a prekrojila na polovicu.
  9. Každú polovicu cesta som pokrájala na tri približne rovnaké diely, celkom mi vyšlo 6 kusov.
  10. Každý jednotlivý diel som znovu prepracovala /lángoše budú ľahučké a nadýchané/, vytvarovala som bochníčky, ktoré som nechala ešte 20 minút nakysnúť.
  11. Vykysnuté bochníčky som sploštila dlaňou a kolom dookola som ich vytiahla od stredu počnúc k okrajom do okrúhleho tvaru lángošov, nie úplne do tenka, aby sa pri pečení pekne nafúkli a po upečení nelámali, pričom okraje som nechala niečo hrubšie, aby bolo do čoho zahryznúť.
  12. Vytiahnuté lángoše som položila na plech, vystlaný s pečiacim papierom /na jeden plech sa mi zmestili 3 kusy/ a plech som položila na sporák, kým sa mi trúba vyhriala na 250 stupňov - lángoše ešte podkysli. Vložila som ich piecť na 5 minút, obrátila som ich a piekla aj druhú stranu 5 minút. Tieto boli chrumkavejšie. Na spodok trúby som položila kastrolik s vriacou vodou - "tzv. vlhké pečenie".
  13. Druhú várku lángošov som piekla na 230 stupňoch 4+4 minúty po oboch stranách, boli niečo mäkšie, mne chutili viac. Možno to urobiť aj tak, že v trúbe necháme rozpáliť na danú teplotu najprv plech a na takto rozpálený plech položíme vykysnuté lángoše na pečiacom papieri a bez kastrolika s vriacou vodou. Myslím, že tento postup je bližší pečeniu v peci - "tzv. suché pečenie." Nechávam na každého, ktorý postup si zvolí.
  14. Ešte horúce upečené lángoše som osolila a potrela rozpustenou husacou masťou.
  15. Podávala som s cesnakom pokrájaným na plátky, stará mama potierala cesnakom, ktorý pomocou noža rozotrela so soľou. Upečené lángoše po vybratí z pece nesolila, lebo kašička z cesnaku bola slaná dosť. Na rozdiel od vysmážaných lángošov, tieto sú oveľa zdravšie, rovnako chutné a prudko jedlé.