Ľahký kysnutý koláč (základné cesto)

bejgi - fotkabejgi, 18. decembra 2011
Ľahký kysnutý koláč (základné cesto)
Foto: bejgi

Ľahký, pretože je bez vajec a príprava je na oleji, nie na múke.Ľahšia manipulácia. Dúfam, že tento recept vyskúšate a oceníte tak ako ja pred pár rokmi.

90 minút
príprava
20-60 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
2+1 dcl
2 ČL
1 ks
1/2 litra
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.

  2. 2

    Múku, olej, soľ a kvások premiešame a vypracujeme. Necháme vykysnúť. Cca 1 hodinu. Najlepšie v rýchlokyske je to oveľa rýchlejšie , ti čo ju nepoznajú, stačí plastová miska prikrytá na teplom mieste.

  3. 3

    Po vykysnutí môžeme cesto použiť na akýkoľvek kysnutý produkt, t.j. makový, orechový,kakaový, tvarohový....syrové rožteky, mäsové........aj na pizzu.../pozri plnky/ Dôležité je, že ho pripravujeme na doske/kuchynskej, plastovej, nie drevenej/ potretej olejom a nie posypanej múkou. Oveľa ľahšia manipulácia.Ocenia hlavne neskúsené gazdinky. Z 1kg múky vyjde 4ks( veľkosť plechu) koláčov, ja zvyknem s makom, orechami, tvarohom a kakaom...

    Ľahký kysnutý koláč (základné cesto) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť :-)

    Ľahký kysnutý koláč (základné cesto) - obrázok 4

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
zaujímavý spôsob prípravy kysnutého cesta, nepodsypávaš múkou ale olejom a keď cesto vaľkáš, neuteká z dosky ? minieš 2 dl olej do cesta a 2 dl pri vaľkaní ? nie je to veľa oleja ? Idem piecť tento týždeň kysnuté cesto, tento recept by som vyskúšala, ale sa bojim či niečo nepokazím.
aj ja by som to chcela vyskusat,ale zaujima ma ,ake mnozstvo drozdia zodpoveda opisu"1 ks drozdia"-...kolko gramov?
....a tiez ,ci sa pouziva suche alebo cerstve drozdie?
@anina43 , mnozstvo oleja je len cca, staci len nakvapkat na dosku kuchynsku, ktora sa smyka, nieje z dreva a potom vyvalkas krasne cesto, nelepi sa, aj moja svagrinka si to pochvaluje, nieje dobra kucharka, ale toto kysnute zvlada :-) @evap , drozdie iba cerstve, ja ani ine nepouzivam, nejako neverim tym suchym...gramas je 42g kocka.....naozaj je to dobry recept, uz 10 rokov zauzivany a da sa s nim akokolvek manipulovat, chuti lahko, skuste, ak vam nebude vyhovovat staci sa len vratit k starej klasickej recepture :-)
Ja tiež už roky dávam pod cesto trochu oleja namiesto múky. Potom už netreba natierať boky napr. osie hniezda, lekvárové buchty. Susedka, 82 ročná pani mi však dala takú radu, že kysnuté cesto sa nesmie vaľkať, len trochu ponaťahovať , preložiť na plech a tam upraviť, resp. ponaťahovať na doske a plniť.
@katarina1959 , pečiem ich na 170 stupňov C 45-60 min, záleží na tom akú máš trúbu a ako ti pečie, ale radšej dám menšiu teplotu a dlhšie pečenie, potom nepraskne a ešte pred pečením poriadne natriem žĺtkom s cukrom, to pri pečení spevní kôrku. A tvoja susedka má pravdu, aj ja robím, že osie hniezda a drobné kysnuté priamo na plechu, no tieto veľké koláče som sa už naučila na doske a šup ho na plech, tak veľa šťastia :)
veľmi pekne ďakujem za super recept na kysnuté cesto. Pri vaľkaní som mohla robiť akýkoľvek tvar a tá chuť po upečení sa nedá opísať. Nikdy som doteraz neurobila taký chutný koláč. Vôbec nepraskol a po upečení keď vychladol bol mäkučký ako vata. Ešte horúci som ho natrela maslom. Odteraz budem robiť iba tento základ cesta na kysnuté koláče. Ešte raz: veľmi ďakujem ja aj moji najbližší..
Nevesty chcú mäkučké, vatové cesto, ako niekde jedli. Zdá sa, že toto je ten pravý recept. Na Vianoce sa u nás pečie tzv. lepeň,t.j. kysnuté cesto (podľa starej mamy miesené bravčovou masťou a vajcom) roztiahnuté na celý plech a na to stráááášne veľa tvarohovej plnky. Dúfam, že teraz už dostanem pochvalu.Ďakujem za recept a rady na vaľkanie.
Lahky znamena, ze kolac ma znizeny obsah tuku, nie bielkovin a cholesterolu. 3 dcl oleja na 1 kg muky je silna kava. Tento zavin na druhy treti den je sice od oleja makky ale aj mastny. Radsej pridam do cesta 1-2 vajcia, 1-2 zltka, nez kvantum tuku. Recept nezodpoveda dobe.
@katarina1959 kolac praskne, lebo napln obsahuje vela tekutiny, pecenim tekutina zovrie a vzniknuta para roztrhne kolac. Jednoducha rada: cesto popichat do hlbky a nebat sa ani vidlicky, ktora narobi dobre velke diery, aby v prvych minutach este pri peceni stihli byt derave, kym sa kysnutim cesta pecenim zalepia, aby prvy naval pary z kolaca odviedli von. Ak sa teda nechcete vzdat zlozenia oblubenej plnky, vajcom kolac potrite az po zapeceni sa, nie este pred vstupom do rury.
Tento typ cesta predvadzaju usilovne predavacky na prezentaciach Tapeware-u, aby ohurili. Takze objavili ste teplu vodu. Ide pri tom o mimoriadne nezdrave cesto, zial.
@Mezi (12.6.2014 22:21)

2 dl oleja na 1 kg múky sa ti zdá nezdravé? A 150 g masla na pol kila múky je zdravé? Je to koláč, a nie hlavné jedlo, nezješ ho 300 g naraz.
cesto som prave vyskusala, robila som pizzove slimaky a kakaove hrebene, je chutne a vsestranne pouzitelne, ulozila som si recept : )

Pridaj komentár k receptu: