Ľahký kysnutý koláč (základné cesto)

bejgi - fotkabejgi, 18. decembra 2011
Ľahký kysnutý koláč (základné cesto)
Foto: bejgi

Ľahký, pretože je bez vajec a príprava je na oleji, nie na múke.Ľahšia manipulácia. Dúfam, že tento recept vyskúšate a oceníte tak ako ja pred pár rokmi.

90 minút
príprava
20-60 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
2+1 dcl
2 ČL
1 ks
1/2 litra
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.

  2. 2

    Múku, olej, soľ a kvások premiešame a vypracujeme. Necháme vykysnúť. Cca 1 hodinu. Najlepšie v rýchlokyske je to oveľa rýchlejšie , ti čo ju nepoznajú, stačí plastová miska prikrytá na teplom mieste.

  3. 3

    Po vykysnutí môžeme cesto použiť na akýkoľvek kysnutý produkt, t.j. makový, orechový,kakaový, tvarohový....syrové rožteky, mäsové........aj na pizzu.../pozri plnky/ Dôležité je, že ho pripravujeme na doske/kuchynskej, plastovej, nie drevenej/ potretej olejom a nie posypanej múkou. Oveľa ľahšia manipulácia.Ocenia hlavne neskúsené gazdinky. Z 1kg múky vyjde 4ks( veľkosť plechu) koláčov, ja zvyknem s makom, orechami, tvarohom a kakaom...

    Ľahký kysnutý koláč (základné cesto) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť :-)

    Ľahký kysnutý koláč (základné cesto) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Mezi (12.6.2014 22:21)

2 dl oleja na 1 kg múky sa ti zdá nezdravé? A 150 g masla na pol kila múky je zdravé? Je to koláč, a nie hlavné jedlo, nezješ ho 300 g naraz.
zaujímavý spôsob prípravy kysnutého cesta, nepodsypávaš múkou ale olejom a keď cesto vaľkáš, neuteká z dosky ? minieš 2 dl olej do cesta a 2 dl pri vaľkaní ? nie je to veľa oleja ? Idem piecť tento týždeň kysnuté cesto, tento recept by som vyskúšala, ale sa bojim či niečo nepokazím.
aj ja by som to chcela vyskusat,ale zaujima ma ,ake mnozstvo drozdia zodpoveda opisu"1 ks drozdia"-...kolko gramov?
....a tiez ,ci sa pouziva suche alebo cerstve drozdie?