Ľahký kysnutý koláč (základné cesto)

Autor receptu: bejgi

Ľahký, pretože je bez vajec a príprava je na oleji, nie na múke.Ľahšia manipulácia. Dúfam, že tento recept vyskúšate a oceníte tak ako ja pred pár rokmi.

90 minút
príprava
20-60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások.
  2. Múku, olej, soľ a kvások premiešame a vypracujeme. Necháme vykysnúť. Cca 1 hodinu. Najlepšie v rýchlokyske je to oveľa rýchlejšie , ti čo ju nepoznajú, stačí plastová miska prikrytá na teplom mieste.
  3. Po vykysnutí môžeme cesto použiť na akýkoľvek kysnutý produkt, t.j. makový, orechový,kakaový, tvarohový....syrové rožteky, mäsové........aj na pizzu.../pozri plnky/ Dôležité je, že ho pripravujeme na doske/kuchynskej, plastovej, nie drevenej/ potretej olejom a nie posypanej múkou. Oveľa ľahšia manipulácia.Ocenia hlavne neskúsené gazdinky. Z 1kg múky vyjde 4ks( veľkosť plechu) koláčov, ja zvyknem s makom, orechami, tvarohom a kakaom...
  4. Dobrú chuť :-)