Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou fotorecept
Foto: pusta
Milujem kozí syr, zbožňujem jeho úžasnú chuť, kúpila som teraz plnotučný mäkký syr s bielou plesňou na povrchu. Spravila som ľahký šalát osviežujúcej Zobraziť celý popisMilujem kozí syr, zbožňujem jeho úžasnú chuť, kúpila som teraz plnotučný mäkký syr s bielou plesňou na povrchu. Spravila som ľahký šalát osviežujúcej a jemnej chuti zo surovín, ktoré sa harmonicky dopĺňajú. Podávala som s čerstvým pečivom ako samostatné jedlo a bola to ľahká a vynikajúca večera.
porcie
príprava
Suroviny
120 g |
|
100 g s bielou plesňou |
|
80 g |
|
1/2 ks stredne veľká |
|
z 1/2 ks citrona |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Baby špenát som odstopkovala, umyla pod prúdom tečúcej vody a nechala som ho na cedníku dobre odkvapkať.
-
2
Zatiaľ som pokrájala umyté cherry paradajky na polovice a červenú cibuľu na polkolieska, ktoré som nerozobrala, ponechala som ich v celku, do jemných šalátov pridávam červenú cibuľu, ktorá je vhodnejšia pre svoju jemnú chuť.
-
3
Pripravila som jemný plnotučný syr La Brique de Chévre s bielou plesňou na povrchu, ktorý má úžasne delikátnu a nakrájala som ho na malé kocky o hrane asi 1 cm.
-
4
Na veľký tanier som rozložila listy baby špenátu, po ktorom som rozhodila polovičky cherry paradajok, kocky plnotučného kozieho syra s bielou plesňou a položila som polkolieska červenej cibule. Tesne pred podávaním som šalát jemne osolila morskou soľou, poliala citrónovou šťavou a extra panenským olivovým olejom. Podávala som s čerstvo upečeným domácim pečivom rýchlu ľahkú večeru, ktorú si trúfam označiť za úžasnú delikatessu a obom nám fantasticky chutila a bola som veľmi pochválená :-)
-
5
Kozí syr je veľmi kvalitný zdravý syr úžasnej a jemnej chuti, môžu ho spokojne konzumovať aj pacienti s intoleranciou laktozy a alergiou na kravskú bielkovinu, chorí s rôznymi zažívacími ťažkosťami a iné diéty, tiež veľmi zoslabnutí a starí ľudia, je výživný a vhodný aj pre deti.. Tento šallát môžu aj diabetici, je fantastickým ľahkým osviežujúcim jedlom, ktorý možno podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo aj samostatne ako ľahké jedlo na obed či večeru. Odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť :-)
tu na SVK si nespomínam, že by išlo o podobnú epidémiu zo surového lstového špenátu ako v USA alebo o vôbec nejakú.
Už 2. deň sme po tejto delikatessnej večeri a nikto znás nemá zaýívacie ťažkosti tohto druhu, tobôž žiadnu Salmonellozu, to by sa už prejavilo do 4 hodín po konzumácii :-)
nie som sama, kto na vareche použil do šalátu surový baby špenát, len minulý týždeň boli až dva a nikto z nich takúto skúsenosť nemal.
v rámci zdravotnej osvety všeobecne ti však dakujem za pridanie linku a článku v ňom, ktorý sa však netýka priamo tohto receptu.
a ešte sa ťa spýtam, tým spracovaním, ktoré ty osobne preferuješ, si mala na mysli blanšírovanie ?
hádam by nezaškodila diskusia o špenáte založená zvlášť, asi nikomu z nás.
len pre ostatných podotýkam, že nikdy by som nepridala recept so zdravie ohrozujúcou zeleninou už v rámci jej spracovania, či nejakou inou škodlivou potravinou.
ako z článku vyplýva od @kukulienka71 ňou pridaného linku ide v USA o priame zmrazovanie zberu už na poliach a týka sa najmä zeleniny neumytej v prostredí s kravami a ich výkalmi, netýka sa zeleniny vypestovanej v súkromných záhradách, okrem toho tých kráv je u nás smutne málo - myslela som výlučne zvieratá :-)
ja som tú vetu čítala @kukulienka71 , mne neušla, ale pre istotu ju ešte raz odcitujem pre ustráchaných, opatrných a vyplašených:
..."konzumácia surového špenátu z overeného zdroja neprináša riziko..."
a dodávam, že špenát je listová zelenina mimoriadne zdravá a prepotrebná pre zdravie, teda aj surový baby špenát!!!
nakoniec koľko zdravých RAW receptov tu je, okrem tohoto čo som pridala :-) a nebojte sa surového špenátu!!! práve ten je najhodnotnejší, nie ten rôzne upravený a tepelne spracovaný.
čo všetko by sme potom nesmeli iba z prehnanej hystérie a ako si to výstižne nazvala ty, psychoza z poplašnej správy, dokonca davová psychoza môže z toho byť :-)
treba zachovávať dôsledne základné hygienické pravidlá.
som rada, že aj tento môj sa ti páči :-)
dakujem.
nielen farebne je krásny tento šalát, ale predovšetkým je úžasne chutný a mimoriadne zdravý.
pýtala som sa ťa, či špenát blanšíruješ - píšeš, že ho pre istotu zaparíš, teraz upresňuješ čas 15 sec. pri teplote 70 stupňov C. z toho vyplýva, že neblanšíruješ.
to nie je ani zaparenie, para vzniká pri teplote 100 stupňov C, ak sa nemýlim.
tepelnou úpravou však pri teplote 70 stupňov C, tie baktérie určite nezabiješ, ani za 15 sekúnd.
je to síce tepelne upravený špenát, to áno.
ale z takto tepelne upraveného špenátu šalát nikdy nespravíš.
potom by si musela tepelne upraviť aj inú zeleninu, ako napr. hlávkový šalát, rímsky šalát, ľadový šalát, nesmel by byť šalát zo surovej hlávkovej kapusty a celej rady inej zeleniny, nehovorím, že by nesmela k vôli tomu existovať žiadna RAW strava /baktérie/...atd.
stojím si za tým, čo som v predchádzajúcich komentoch napísala.
neber to v zlom, ale len ako diskusiu k tvojmu prvému príspevku, i ked by som bola oveľa radšej, keby si o takejto téme hned na začiatku založila samostatnú diskusiu, toto podľa môjho názoru pod recept nepatrí a ani nepôsobí dobre.nemaj mi to za zlé. to isté si myslím o inom mojom recepte, kde účastníci diskutujú o špalde.
je veľmi zvláštne pre mňa, že ty si sa k receptu ako takému vôbec nevyjadrila...čo si nikde inde nespravila, to ma úprimne mrzí. :-(
dakujem za pochopenie a prajem ti pekný víkend :-)
tiež tu pred nedávnom boli až dva šaláty so surovým baby špenátom, ale k nim si žiadne výhrady ani pripomienky tohto druhu nemala.
každý si môže hovoriť svoj názor, tak ako ty si ho môžem povedať pod svojim rp aj ja sama :-)
pod inými rp nič také nerobím, ale ty áno.
neberiem ti to - to je tvoje sväté právo :-)aj moje :-)
nie som presvedčená o tom, že je to overený zdroj. skôr by som povedala, že zrozumiteľne písaný, možno tebe sa môže tak zdať.
nechcem sa s tebou sporiť do nekonečna, ale ver mi, že to čo som napísala, mám určite poriadne podložené, že ako? dám ti do TS.
nechcem sa tu naťahovať, nerobí to dobrotu.
ešte raz - nič v zlom :-)
aj tak si myslím, že toto všetko si mala dať do diskusie!!! a nie sem - bez urážky, bez útoku a bez negatívnej reakcie!!!
a ako posledné - to by si musela tak úzkostlivo pristupovať aj k ostatnej zelenine, najmä k listovej a nič surové by si nesmela konzumovať a zo spareného špenátu, žiaden šalát nikdy nespravíš!
paru nevidíš, para je neviditeľná, vidíš iba kvapôčky vody, ktoré vznikajú kondenzáciou pary nad vriacou vodou, pri jej ochladení vzduchom.
presnejšie:
VODNÁ PARA
Voda vrie pri 100°C. Pri tejto teplote sa vyparuje tak rýchlo, že vodná para utvára v kvapaline bubliny. Vodná para je neviditeľná; čo vidíme unikať z vriacej vody, sú drobnučké kvapôčky
vody, ktoré vznikajú, keď sa horúca para stretáva so studeným vzduchom
pod týmto receptom som hovorila o pare pri varení :-)
na to presne rubrika:Diskusia" je!!!
tento recept som sem dala predovšetkým pre chorých a pozri, ako sa stratil a vďaka tomuto zanikol, čo mi je nesmierne ľúto :-(
pozri, len koľko ľudí sa vyjadrilo k receptu samotnému, čo je veľká škoda :-( a veľ,mi ma to mrzí...
len aby nedošlo k nedorozumeniu, pre istotu upresním: o var vody v bežnej kuchyni v domácnosti voda vrie pri 100 stupňoch C a pri tejto teplote vzniká para, ktorú nevidno :-)
K tomu nemám čo dodať. Plne s Tebou súhlasím.
Teplota/bod varu:
Teplota varu je teplota, pri ktorej tlak nasýtených pár sa vyrovná tlaku plynu nad povrchom kvapaliny. Pri vare látky je vyparovanie veľmi silné a pary sa tvoria aj vnútri kvapaliny. Teplota varu látky závisí od tlaku a od čistoty látky.
Vyparovanie vody:
Vyparovanie je skupenská premena, pri ktorej sa kvapalina mení na plyn. Môže to byť iba na voľnom povrchu (teda pod teplotou varu; tzv. vyparovanie v užšom zmysle), alebo v celom objeme (teda pri teplote varu a vyššie; tzv. var). Takáto zmena fáz z kvapalného skupenstva na plynné spotrebúva teplo. Pri vyparovaní si teda kvapalina odoberá teplo z okolia.
PS: zo zmznutej vody/ladu/ sa tiez pari a nemusi to byt pri bode varu :P - sublimacia.
nemám ani len púhu predstavu, ako by som mohla vidieť bezfarebný plyn - no asi nemám také schopnosti.
podľa tvojho chápania to fyzika nehovorí asi dobre, viac nemám, čo dodať...
tvoju TS som čítala aj odpovedala.
to je bez debaty :-)
zámerne som do týchto podrobností osobne nezachádzala, aby zase nebolo, že som ješitná, že poúčam, že musím mať za každú cenu pravdu, alebo niečo na ten spôsob :-)
nie, nemusím mať pravdu, to je jednoducho elementárna fyzika, nič iné. ja som to nevymyslela, len logicky akceptovala, nič viac a nič menej.
veľmi pekne ti dakujem.
ak je tvoje meranie teploty pre uvedený proces správne, potom si vôbec neviem predstaviť také kuchárske technologie ako sú:
- pošírovanie 80 - 95 stupňov C /tesne pod bodom varu/
-konfitovanie - dlhé varenie vo vlastnom tuku
- mijoter
sterilizácia - 100 stupňov C
- a mnohé iné.
pri akej teplote by museli prebiehať u teba, aby boli správne realizované.
zdravé, ľahké, chutné :P
hej, viem kúpiť aj čerstvý "Romain" šalát, už dávnejšie sa chystám na podobnú dobrotu.
teší ma, že kombináciu surovín v tomto mojom receptíku považuješ za vysoko gramotnú :-)))
dakujem ti za úžasné ocenenie.
to, čo vidíš, nie je para, para je bezfarebný plyn a neviditeľný pre každého bez rozdielu. ty vidíš kvapôčky vody, ktoré však už nie sú parou, ale je to už VODA :-)
ja som správne pochopila, čo @megdesign citoval, nenútim nikoho, aby to chápal rovnako, ako je to tam.
čí súhlasíš, či nie, za všetkým, čo som tu napísala, si stojím na 100%!!!
už to nemienim dalej rozoberať, je to naozaj zbytočné :-)
každý si môže zotrvávať na svojom, aj ty, vonkoncom ti v tom nebránim...máš svoju pravdu a ja ti ju neberiem.
para je bezfarebný plyn, ktorý je neviditeľný, teda je neviditeľná, vidíš už len malé kvapôčky vody, ktoré vznikli ochladením pary a premeny plynného skupenstva pary na vodu.
čo sa ostatného týka, to nie sú žiadne "moje teórie", to sú zákony fyziky ako takej a holé fakty z odborných kníh a učebníc.
treba si ich poctivo naštudovať a pozrieť.
to je celé, nič viac.
ten baby špenát bol z obchodu a bol zdravotne úplne nezávadný, ako aj rada dalších potravín z obchodu.
vždy, ak použijem domáce suroviny, aj to v recepte napíšem a viem, že každý ale tú možnosť ako mám ja, každý ju nemusí mať.
čo sa špenátu týka,nič som z teba nevytiahla :-)
ukáž mi, kde konkrétne som napísala, že je môj domáci? nič také som nenapísala.
prosím ťa, povedz mi, kde to vidíš v texte môjho receptu????
hádam nechceš povedať, že ty v obchode nič také nekupuješ, kupuje ich väčšina z nás.
nie, nestúpila si mi na kurie oko :-)))))
talk ako ty povieš priamo, tak poviem aj ja priamo. a zo spareného špenátu ani ty, ani ja sama a ani nikto žiaden šalát nespraví...
čo sa tej teploty týka ako takej, na tej výslednej skutočnej reálnej teplote varu sa zúčastňuje ešte celá rada faktorov, ktoré tu rozoberať nebudem.
dúfam, že mi moju otvorenosť nemáš za zlé.
dakujem.
nechaj ty len pekne Pána Boha na pokoji...
vieš, chlapä, Quod licet Iovi, non licet bovi :-) - čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi/ preložené z latinčiny) :-))))))
inak ešte: čo je "Bohove je Bohove..." .... a ja to nie som :DDDD
nádherne si ma úprimne od srdca rozosmial, za čo ti dakujem.
nechaj ty len pekne Pána Boha na pokoji...
vieš, chlapä, Quod licet Iovi, non licet bovi :-) - čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi/ preložené z latinčiny) :-))))))
inak ešte: čo je "Bohove je Bohove..." .... a ja to nie som :DDDD
nádherne si ma úprimne od srdca rozosmial, za čo ti dakujem.
a prestala som :-)
nechaj láskavo na mňa, čo robím pod mojimi vlastnými receptami a ako sa pod nimi vyjadrujem, to je moja osobná vec.
dakujem za pochopenie.
pristúpila som len na tvoju požiadavku.
I arragend!
myslela som, že som zariadila sama so sebou, že nebudem nič hovoriť :-)
teší ma, že to ho považuješ za veľmi dobrý.
dakujem za pochvalu :-)
áno, jasne, že ty môžeš, :-) rozumiem, len takto pôvodne znie staré latinské príslovie. aspoň takto sme ho my mali na latine...kedysi veľmi dávno.
ale podarilo sa ti teraz ma nádherne nahlas rozosmiať :DDD
dakujem a krásny večer ti prajem.