Ľadovky

orchidea - fotkaorchidea, 5. decembra 2012
Ľadovky
Foto: orchidea

Pod takýmto názvom mám tieto plnené medové kolieska. Nepatria medzi naše tradičné vianočné pečivo, ale robila som ich už viackrát a po dlhšom čase Zobraziť celý popisPod takýmto názvom mám tieto plnené medové kolieska. Nepatria medzi naše tradičné vianočné pečivo, ale robila som ich už viackrát a po dlhšom čase tento rok opäť.

36
porcií

Suroviny

500 g
200 g
250 g
100 g
2 PL
1 čl nie kopcovitá
trochu
Krém:
250 ml
30 g
30 g
1 ks
2 ks
150 g
120 g




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky pridať práškový cukor (200 g), škoricu (dávam menej ako 1/2 kávovej lyžičky), nie kopcovitú kávovú lyžičku sódy bikarbóny, tekutý med, šťavu a kôru z citróna, orechy. Všetko premiešať a nakrájať zmäknutý tuk. Spracovať na cesto. Cesto nechať 30 minút odpočinúť.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto rozvaľkať na hrúbku asi 4 mm a vykrajovať kolieska. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie. Kolieska upiecť pri 175 stupňoch 12-13 minút.

  3. 3

    Kým kolieska vychladnú, urobiť krém. V mlieku rozmiešať múku, 30 g práškového cukru, vanilkový cukor, žĺtky a uvariť kašu. Zvlášť vymiešať maslo so 120 g práškového cukru. Kašu po uvarení nechať za občasného premiešania vychladnúť a potom pridávať k maslu. Dobre spolu vyšľahať.

  4. 4

    Do stredu koliska natrieť alebo len lyžičkou položiť ríbezľový alebo malinový lekvár a okolo naniesť krém. Neviem prečo ale mala som nejako veľa krému, tak som musela na niektoré kolieska dať krém aj do stredu...:) Krém prikryť ďalším kolieskom. Hotové dať stuhnúť.

    Ľadovky - obrázok 4
  5. 5

    Potom už len namáčať do čokoládovej polevy, ktorú si pripravím z čokolády na varenie a Cery a ozdobiť.

    Ľadovky - obrázok 5

Diskusia k receptu

marijanna
krasne su a vydrzia az do Vianoc? ak ano tak urobim aj ja...maš ich krasne..:)
renka73
Krásne a určite chutné. Bedem ich piecť určite :)
orchidea
Dievčence ďakujem za pochvaly, teší ma že sa vám páčia...@marijanna - mali by vydržať do Vianoc, cesto je medové teda trvanlivé a krém je tiež varený ale ja budem musieť robiť ďalšie, lebo tieto sa už dojedajú....:)
ariela6
tiež ich robievam su velmi dobre a vydržia cele vianoce vonku na balkone pokial ich manžel nezie
medovnicek
môžu byť výborné, pridávate sem všetky tak skvelé recepty, že neviem čo prv mám kopírovať a ukladať do kk:)
havino
veľmi dobre vyzerajú, z polovičnej dávky urobím určite
myalab
chcela by som sa opytat, ci urcite nejde do cesta zltok, pripadne vajce. Dakujem.
používateľ nemá avatar
ot7
ot7
Prave som pripravila cesto trochu sa mi rosypuje aj ked som ho hnietla dost dlho, no verim, ze ked odstoji bude fajn, tesim sa peciem ich prvy krat lebo sa mi velmi zapacili, dakujem !
myalab
su vynikajuce, vdaka za receptik, pracovalo sa mi dobre :)
orchidea
@myalab - som rada že si poslala aj foto...ozaj sa ti vydarili a tomu sa veľmi teším a hlavne že aj chutili...
1x myalab
02evika
tieto medové kolieska som robila prvý krát na Vianoce,ked som tu našla recept a odvtedy už viackrát,lebo nám veľmi chutia..sú výýýýborné :-) dakujem za recept..
1x myalab
orchidea
02evika - super že si s receptom spokojná...aj u nás sú veľmi obľúbené aj keď ich pečiem len na Vianoce ale nesmú vtedy chýbať...