Ľadovky

Autor receptu: orchidea

Pod takýmto názvom mám tieto plnené medové kolieska. Nepatria medzi naše tradičné vianočné pečivo, ale robila som ich už viackrát a po dlhšom čase tento rok opäť.

36
porcií

Postup

  1. Do preosiatej múky pridať práškový cukor (200 g), škoricu (dávam menej ako 1/2 kávovej lyžičky), nie kopcovitú kávovú lyžičku sódy bikarbóny, tekutý med, šťavu a kôru z citróna, orechy. Všetko premiešať a nakrájať zmäknutý tuk. Spracovať na cesto. Cesto nechať 30 minút odpočinúť.
  2. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkať na hrúbku asi 4 mm a vykrajovať kolieska. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie. Kolieska upiecť pri 175 stupňoch 12-13 minút.
  3. Kým kolieska vychladnú, urobiť krém. V mlieku rozmiešať múku, 30 g práškového cukru, vanilkový cukor, žĺtky a uvariť kašu. Zvlášť vymiešať maslo so 120 g práškového cukru. Kašu po uvarení nechať za občasného premiešania vychladnúť a potom pridávať k maslu. Dobre spolu vyšľahať.
  4. Do stredu koliska natrieť alebo len lyžičkou položiť ríbezľový alebo malinový lekvár a okolo naniesť krém. Neviem prečo ale mala som nejako veľa krému, tak som musela na niektoré kolieska dať krém aj do stredu...:) Krém prikryť ďalším kolieskom. Hotové dať stuhnúť.
  5. Potom už len namáčať do čokoládovej polevy, ktorú si pripravím z čokolády na varenie a Cery a ozdobiť.