Kysucká polievka z kvaky s krupicovými haluškami

Zuzana Majerčíková, Milan Maršalka, Štefan Psotný
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 2. februára 2014
Kysucká polievka z kvaky s krupicovými haluškami
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
podľa potreby
podľa potreby
100 g
1 ks
200 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme bravčové plece aspoň týždeň vopred nasolené, zalejeme ho vodou podľa potreby, okoreníme a varíme asi 100 minút.

  2. 2

    Keď sa mäso dovára, pridáme nastrúhanú kvaku s mrkvou.

  3. 3

    Z krupice, vajca a vody spravíme haluškové cesto a z lopára hodíme do polievky halušky. Všetko necháme dobre prevariť.

Diskusia k receptu

farbuska
Len kde v Bratislave dostanem kvaku? Mám ju veľmi rada, ale ešte som ju tu nevidela.
stanojezik
Kvaka je veľmi dobrá, ale zabudnutá zelenina. Ak niekto vie kde ju pedávajú, prosím nech to zverejní. Ďakujem.
gabriele
Kvaku som u nas na trhu nevidela...akurat v Slovinsku a Chorvatsku...ale da sa lahko pestovat...len potrebuje mat vyzivnu a hlavne vlhku podu...moze sa pestovat po zbere jesenneho cesnaku alebo cibule...do zimy vyrastie tak akurat...da sa nakladat ako kapusta...a potom sa aj pouziva ako kvasena kapusta...vyborna kombinacia je neudena domaca klobasa, pseno, kvasena kvaka alebo vodnica
violetacamorova
V Škótsku je tiež bežné dostať kvaku, kaleráb neviem zohnať. Pamätám, že moja babka ju pestovala a ani neviem odkiaľ mala semienka, ale nič špeciálne mala obyčajnú záhradku. Ale bolo to asi 40 rokov dozadu :)
Ona to volala "karpeľe" po šarišsky
silvo
Dobry den.
Kvaku predavaju v Kauflande.