Kysnutý tvarohový koláčik (vyjdú 2 záviny)

mojamalickost - fotkamojamalickost, 25. apríla 2011

Tento recept mám od známej a rada ho občas robím,lebo je výborný,len ma trápi,že mi vždy praskne :-( Ak ho niekto pozná a vie Zobraziť celý popisTento recept mám od známej a rada ho občas robím,lebo je výborný,len ma trápi,že mi vždy praskne :-( Ak ho niekto pozná a vie ako nato,aby nepraskol....poprosím o dobrú radu :-)

30 minút
príprava
30,40 minút
na 180 °C

Suroviny

18 dkg
8 dkg
lyžica 1
štipka
1 ks
1/4 sáčku
1,25 dcl vlažné
1/2 kg
20 dkg
1 ks
 /nemusia byť/
1/2 dcl




Postup

  1. 1

    Z mlieka,štipky cukru a droždia si urobíme kvások.Múku,cukor,soľ,olej,vajce,prášok do pečiva+kvások=všetko dobre vymiesime a necháme podkysnúť.Cesto rozdelíme na dva bochníky,ktoré vyvaľkáme a navrch dáme tvarohovú plnku a zavinieme do závinu.Zavinuté potrieme vyšľahaným žĺtkom a dáme do predhriatej rúry piecť na 180 °C približne 30,40min.

  2. 2

    Plnka:tvaroh,práškový cukor,vanilkový cukor,hrozienka a citrónovú kôru spolu vymiešame.

Diskusia k receptu

3sandra3
akosi sa mi nepozdáva rozpis surovín,,, zdá sa mi tam málo múky a tiež nie je uvedené droždie a ani množstvo droždia.... skús doplniť, lebo koláče sú krásne a vyzerajú byť šťavnaté a chutné
malusa
Je tam prasok do peciva,ale 26dkg na dva zaviny je trochu malo nie?
malusa
Je tam prasok do peciva,ale 26dkg na dva zaviny je trochu malo nie?
mojack
Kolko tam das drozdia? Ak ich stočis do zavinu idu rovno do rury a pečieš možno preto prasknu. Tvarohovy mi nikdy nepraskne. Porovnaj si moj recept na kysnuté zaviny.
pusta
ja tam droždie v rozpise surovín nevidím alebo som ho prehliadla?
malinka711
ja si myslím, že by bolo dobré ich pred pečením popichať vidličkou, lebo tvaroh je dosť mokrý a tak by unikla prebytočná para počas pečenia podľa mňa by potom nepraskol alebo aspoň nie až tak veľmi ........ neviem treba to skúsiť ......
mojamalickost
asi som droždie zabudla dopísať...ide 1/2droždia....a tých 26dkg=260g a +aj trošku poloh.múky....nie je mu žiadna chyba....len to že vždy praskne....
3sandra3
neviem, či 26 dkg múky nie je málo na dva záviny,,, či náhodou preto nepopraskajú, či nie je málo cesta....
valeri
no to množstvo múky sa nepozdáva ani mne, a kusnutých závinov som sa napiekla keď ich deti nosili na internát až až .... Tiež mi praskali, až kým mi moja mama neporadila, že ich treba ešte nechať na plechu podkysnúť a až potom dať piecť. Vyskúšaj tak, možno to pomôže.
evanaaa
Tých 260 g múky na 0.5 droždia a množstvo mlieka je podľa mňa primerané, možno sú malé záviny alebo potom by bol asi vhodný jeden väčší. Mojack, všimla som si, že to je asi polovica tebou udaného množstva v tvojom recepte. No, možno sa aj ja mýlim, veď som to neskúšala.
frezia68
Skúsim Ti poradiť,ako predísť prasknutiu,hoci nie je to záruka.Nechať hotové záviny dobre podkysnúť,potrieť a popichať vidličkou a dať do horúcej rúry na 22O°C na pár min.( v horúčave nerastie) a potom stíšiť na 180°C a dopiecť.Ale ak dáš štedro plnku na tenké cesto,asi nepredídeš prasknutiu.
mojack
Alebo si ich veľmi na tenko vyvaľkala. Plnku skus len natriet na 3/4 rolády.Potom stoč a posledná " otočka" s roládou je čiste cesto. Takže akokeby si mala dvojitu hrubku cesta.
marienka44
@Mojamalickost ,presne tak, ako pise @Frezia68 ! Kolace kysnute vsetky treba po nakysnuti na stole /na linke/ vlzit do rury vyhriatej na max. teplotu /voda v hrnceku na spodu rury/ a asi po 5 min. stisit na tych 170-180 stupnov. Vyskusaj, ze to pomoze! Tuk do cesta sa dava ako posledny, po naliati kvasku , mlieka a vsetkych prisad. Drzim palce.
pekarik
autor "varechy" už by mal u pekárenských výrobkoch žiadať uvádzať hmotnosť výrobku podľa potr. kodexu,keďže ide o verejnúprezentáciu,aby nebola diskusia,komentáre o ničom
pekarik
to nie je blbosť,ale zákon,ako možem si tento recept osvojiť,keď nedokážem prepočítať množstvo cesta,podiel náplni,neviem či tukpatrí do cesta,ako možem odborne diskutovať o pečení,keď neviem hmotnosť,potom každý polemizuje,nehovoriac o dôslednosti receptury a tecnolog.postupu
viera1
Potravinový kódex určuje pomer jednotlivých zložiek v ceste.Múka,tuk ,tekutina v pomere napr. 2:1:0,5 atď.,v podstate sú to normy na kysnuté,trené,piškótové,listové,odpaľované atď. cesto.
bozulka
@pek árik, nepomýlil si si stránku?My nie sme podnikatelia,ale amatéri a každý robí tak ako vo svojej kuchyni.Čo myslíš prečo ja nekupujem hotové pekárenské výrobky,alebo len výnimočne? Práve preto že sú "Podľa Normy" a ľudia čo vymýšľajú Normy často asi nevedia čo je dobré a chutné.Prepáč nechcela som sa ťa dotknúť,ale musela som sa ozvať,len dúfam,že si to prečítaš.
evanaaa
Bozulka, máš pravdu, napísala si to aj za mňa. Aké normy, my nie sme štátne či súkromné pekárne, kde sa hmotnosť musí dodržiavať pri jednotlivých kusoch pečiva ( a aj tak sa nedodrží), pri surovinách apod.Už párkrát som si všimla námietky, aké má tu Pekárik a čudovala som sa. My si pečieme a varíme ako chceme, tu zákony neplatia, len naše, varecháčske, zákony musia dodržiavať politici.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia