Kysnutý (takmer úplne) celozrnný koláč

zizaster - bez fotkyzizaster, 2. marca 2014
Kysnutý (takmer úplne) celozrnný koláč
Foto: zizaster

Kysnutý koláč väčšinou robíme z bielej múky. Ja som len nedávno začala nahrádzať bielu múku špaldovou,celozrnnou,ovsenou......Dlho som hľadala správne pomery,stale nie su dokonalé a Zobraziť celý popisKysnutý koláč väčšinou robíme z bielej múky. Ja som len nedávno začala nahrádzať bielu múku špaldovou,celozrnnou,ovsenou......Dlho som hľadala správne pomery,stale nie su dokonalé a asi to bude ešte dlho trvať,ale dnes sa mi podaril výborný kysnutý koláč. Aj keď ešte nie úplne bez bielej múky (na prechod si treba zvyknúť,tak nech manželovi viac chuti),ale chuťovo super. Touto cestou by som sa chcela uviesť medzi váš,snáď budete k mojej premiére zhovievaví:-)

70 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
150 g
150 g
3/4  kocky
3 PL
1 ČL
1
2 PL
300 ml
Plnka:




Postup

  1. 1

    Do misy si dáme všetky tri múky. Zamiešame a do stredu urobíme jamku. Nasypeme do nej cukor,prilejeme vlažné mlieko a nadrobime kvasnice. Po chvíli zamiešame,pridáme soľ,vajce,kokosový olej (kto nemá/nepoužíva,môže dať obyčajný olej,prípadne rozpustené maslo). Vymiesime cesto. Každá múka je iná,inak "pije",takže mlieko pridáme podľa potreby. Cesto by nemalo byť ani tuhé,ani riedke, skôr niekde "na pol ceste". Misu zakryjeme utierkou a necháme trištvrte hodinu až hodinu,nech si samo poradí.

  2. 2

    Po uplynutí času cesto rozdelíme na tri časti. Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké cesto a plníme. Prvý zavin som posypala hnedým cukrom,kakaom a pokropila rozpusteným maslom,druhý bol skoro rovnaký,len som pridala škoricu a posledný som urobila bez masla,ale pridala som nasekane slivky,ktoré som mala v mrazničke čakajúce na svoj veľký deň.

  3. 3

    Necháme podkysnúť asi štvrť hodinu,potom potrieme vajcom a dáme piecť. Ja som piekla asi 30-40 minút na 180st. Poupečení a čiastočnom vychladnutí posypeme praškovým cukrom,u mňa doma pomletý hnedý.

Diskusia k receptu

frezia68
Tak vítaj a musím pochváliť.Tiež miešam rôzne múky a obmedzujem cukor.Pekne si sa uviedla,tak pokračuj :-)
zizaster
Ďakujem,milá Frezia:-) My veľmi ľúbime sladké a výhoda koláča s celozrnnou múkou je tá,ze sa ho nedá zjesť toľko,stačí ho oveľa menej.
milka21
Miešam podobne tieto tri druhy múky, ako sú uvedené v tomto recepte pri príprave domáceho celozrnného chleba a mám s tým taktiež dobré skúsenosti :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia