Kysnutý ovocný koláč bez lepku s posýpkou
Foto: novalim
Toto máme všetci radi. Kysnutý ovocný koláč bez lepku, na ktorom nechýba chrumkavá posýpka. Univerzálny chutný koláč,
ktorý môžete piecť počas celého roka s Zobraziť celý popisToto máme všetci radi. Kysnutý ovocný koláč bez lepku, na ktorom nechýba chrumkavá posýpka. Univerzálny chutný koláč,
ktorý môžete piecť počas celého roka s rôznymi druhmi ovocia. S čerstvým ale aj s mrazeným či zaváraným. Tento recept sme
pripravili v rámci facebookovej výzvy Recept na želanie. Sledujte nás na sociálnych sieťach a zapojte sa tiež.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na kvások: | |
100 ml teplé |
|
1/4 kocky (čerstvé) |
|
1 ČL |
|
Na cesto: | |
200 g |
|
15 g |
|
50 ml teplé |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
15 g zmäknutý (tuk na pečenie) |
|
Na posýpku: | |
5 PL |
|
2 PL |
|
2 PL studené (alebo obyčajné) |
|
Okrem toho: | |
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
rôzne druhy (maliny, čučoriedky, černice...) |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.
- 2
Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút. Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať.
- 3
Plech s rozmerom približne 35×25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto doň rukou roztlačíme na hrúbku asi 1,5 – 2 cm. Na cesto poukladáme umyté a osušené ovocie, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15-20 minút.
- 4
Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.
- 5
Pečieme na 180 °C približne 20 – 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou.
Tiež ovocný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu