Ovocný koláč
Ovocný koláč

Kysnutý ovocný koláč bez lepku s posýpkou

novalim - fotkanovalim, 5. júla 2021. Komerčný recept.
Kysnutý ovocný koláč bez lepku s posýpkou
Foto: novalim

Toto máme všetci radi. Kysnutý ovocný koláč bez lepku, na ktorom nechýba chrumkavá posýpka. Univerzálny chutný koláč, ktorý môžete piecť počas celého roka s rôznymi druhmi ovocia. S čerstvým ale aj s mrazeným či zaváraným. Tento recept sme pripravili v rámci facebookovej výzvy Recept na želanie. Sledujte nás na sociálnych sieťach a zapojte sa tiež.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Na kvások:
100 ml teplé
1/4 kocky (čerstvé)
1 ČL
Na cesto:
200 g
15 g
50 ml teplé
1 PL
1 ČL
1 ks
15 g zmäknutý (tuk na pečenie)
Na posýpku:
5 PL
2 PL
2 PL studené (alebo obyčajné)
Okrem toho:
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)
 rôzne druhy (maliny, čučoriedky, černice...)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút.

  2. 2

    Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Zvrchu poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút. Vykysnuté cesto premiesime ešte ručne na doske, cesto môže byť aj lepivé, nevadí to, nebudeme ho tvarovať.

  3. 3

    Plech s rozmerom približne 35×25 cm vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou a cesto doň rukou roztlačíme na hrúbku asi 1,5 – 2 cm. Na cesto poukladáme umyté a osušené ovocie, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 15-20 minút.

  4. 4

    Posýpku pripravíme ručným miešaním surovín medzi dlaňami, až sa začne hmota akoby trúsiť. Posýpku rovnomerne nanesieme na koláč. Okraje koláča môžeme potrieť rozšľahaným vajcom.

  5. 5

    Pečieme na 180 °C približne 20 – 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a ihneď pokropíme vlažnou vodou, tak si udrží vláčnosť dlhšie. Na záver môžeme podľa chuti posypať mletou škoricou.

Diskusia k receptu