Kysnutý makovník s višňami

tinca - fotkatinca, 5. júla 2013
Kysnutý makovník s višňami
Foto: tinca

Sezóna čerešní a višní je taká krátka, že nám nezostáva iné len sa pustiť do pečenia. Nakoľko mám nový recept na kysnuté cesto tak som ho chcela vyskúšať a doporučujem, koláče boli famózne.

2-3 ks závinov
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Na kvások:
100 ml
1 PL
1 ČL
30 g
Na cesto:
400 g + na pomúč.
75 g + na posýp.
150 ml
60 g
1 ks
1 ks
štipka
Do závinu:
40 g
300 g
150 g
2 bal
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme kvások: Do vlažného mlieka pridáme múku, cukor, a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Pripravíme cesto: Do misy dáme preosiatu múku, soľ cukor a premiešame. Potom pridáme nakysnutý kvások, mlieko v ktorom sme rozmiešali vajíčko a žltok, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a dáme na teplé miesto nakysnúť. /cca 45-60 minút/

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske, na hrúbku cca 5 mm. Posypeme polovicou maku zmiešaného s kryštálovým a škoricovým cukrom. Uložíme polovicu višní, polejeme polkou masla a nakoniec nastrúhame trošku kôry z citróna. Takto pripravené stočíme do závinu. Tak isto urobíme aj druhý závin. RADA:Keďže som nemala dosť višní a mám ich rada bohate, tak druhý závin som urobila kombináciu mak-jablká.

  4. 4

    Rúru predhrejeme na 200 st.C. Oba záviny prenesieme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, popicháme vidličkou, aby nám záviny nepraskli, potrieme olejom a nechám ešte 10 minút kysnúť. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri tejto teplote asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 st.C a pečieme ďalších 10-15 minút. Koláče ešte horúce potrieme znovu olejom!

  5. 5

    Vychladnuté koláče pokrájame a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! RADA NAVYŠE: Cesto krásne nakyslo, vyšli mi dva veľké záviny, ktoré som musela piecť uhlopriečne cez plech. Takže kľudne vám vyjdú 3 ks menších-na šírku plechu.

    Kysnutý makovník s višňami - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Výborný,šťavnatý koláčik.Juj ako by som sa ponúkla.Vierka,máš ho veľmi pekný.A tak ako ty,hovorím aj ja.Ak zhrešiť tak nech to stojí za to.Bohato maku,čerešní a aj cukru.