Foto: tinca
Sezóna čerešní a višní je taká krátka, že nám nezostáva iné len sa pustiť do pečenia. Nakoľko mám nový recept na kysnuté cesto tak Zobraziť celý popisSezóna čerešní a višní je taká krátka, že nám nezostáva iné len sa pustiť do pečenia. Nakoľko mám nový recept na kysnuté cesto tak som ho chcela vyskúšať a doporučujem, koláče boli famózne.
porcie
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
Na kvások: | |
100 ml |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
30 g |
|
Na cesto: | |
400 g + na pomúč. |
|
75 g + na posýp. |
|
150 ml |
|
60 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Do závinu: | |
40 g |
|
300 g |
|
150 g |
|
2 bal |
|
500 g |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme kvások: Do vlažného mlieka pridáme múku, cukor, a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
- 2
Pripravíme cesto: Do misy dáme preosiatu múku, soľ cukor a premiešame. Potom pridáme nakysnutý kvások, mlieko v ktorom sme rozmiešali vajíčko a žltok, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a dáme na teplé miesto nakysnúť. /cca 45-60 minút/
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske, na hrúbku cca 5 mm. Posypeme polovicou maku zmiešaného s kryštálovým a škoricovým cukrom. Uložíme polovicu višní, polejeme polkou masla a nakoniec nastrúhame trošku kôry z citróna. Takto pripravené stočíme do závinu. Tak isto urobíme aj druhý závin. RADA:Keďže som nemala dosť višní a mám ich rada bohate, tak druhý závin som urobila kombináciu mak-jablká.
- 4
Rúru predhrejeme na 200 st.C. Oba záviny prenesieme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, popicháme vidličkou, aby nám záviny nepraskli, potrieme olejom a nechám ešte 10 minút kysnúť. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri tejto teplote asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 st.C a pečieme ďalších 10-15 minút. Koláče ešte horúce potrieme znovu olejom!
- 5
Vychladnuté koláče pokrájame a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! RADA NAVYŠE: Cesto krásne nakyslo, vyšli mi dva veľké záviny, ktoré som musela piecť uhlopriečne cez plech. Takže kľudne vám vyjdú 3 ks menších-na šírku plechu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu