Kysnutý makovník s višňami

Autor receptu: tinca

Sezóna čerešní a višní je taká krátka, že nám nezostáva iné len sa pustiť do pečenia. Nakoľko mám nový recept na kysnuté cesto tak som ho chcela vyskúšať a doporučujem, koláče boli famózne.

2-3 ks závinov
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme kvások: Do vlažného mlieka pridáme múku, cukor, a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
  2. Pripravíme cesto: Do misy dáme preosiatu múku, soľ cukor a premiešame. Potom pridáme nakysnutý kvások, mlieko v ktorom sme rozmiešali vajíčko a žltok, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a dáme na teplé miesto nakysnúť. /cca 45-60 minút/
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske, na hrúbku cca 5 mm. Posypeme polovicou maku zmiešaného s kryštálovým a škoricovým cukrom. Uložíme polovicu višní, polejeme polkou masla a nakoniec nastrúhame trošku kôry z citróna. Takto pripravené stočíme do závinu. Tak isto urobíme aj druhý závin. RADA:Keďže som nemala dosť višní a mám ich rada bohate, tak druhý závin som urobila kombináciu mak-jablká.
  4. Rúru predhrejeme na 200 st.C. Oba záviny prenesieme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, popicháme vidličkou, aby nám záviny nepraskli, potrieme olejom a nechám ešte 10 minút kysnúť. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri tejto teplote asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 st.C a pečieme ďalších 10-15 minút. Koláče ešte horúce potrieme znovu olejom!
  5. Vychladnuté koláče pokrájame a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! RADA NAVYŠE: Cesto krásne nakyslo, vyšli mi dva veľké záviny, ktoré som musela piecť uhlopriečne cez plech. Takže kľudne vám vyjdú 3 ks menších-na šírku plechu.