Slivkový koláč
Slivkový koláč

Kysnutý koláč so slivkami a s chrumkavou posýpkou

Žaneta a Bibiana Žiškové
remeselná pekáreň Srdiečko, 15. septembra 2022
Kysnutý koláč so slivkami a s chrumkavou posýpkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou. Ako od babičky.

1 plech
porcia
25 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
7 g
 štipka
80 g
300 g
2 ks
80 g
500 g
Na posýpku:
150 g
150 g
70 g roztopené
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, droždie, soľ a cukor, premiešame. Pridáme žĺtky, rozpustené, ale vychladnuté maslo a teplé mlieko. Vymiesime redšie cesto.

  2. 2

    Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť asi hodinu.

  3. 3

    Na vrch poukladáme rozpolené slivky.

  4. 4

    Na posýpku zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky.

  5. 5

    Koláč posypeme posýpkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–45 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia