Kysnutý koláč s jablkovou plnkou fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 1. októbra 2015
Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept)
Foto: mesiar50

Pracovný postup zvládne aj laik.

Suroviny

Suroviny na kysnuté cesto:
125 ml vlažná
125 ml
22 g čerstvé
600 g
4 PL
7 PL
1 PL
Suroviny na pudingový krém:
2 PL
2 bal.
400 ml
400 ml
Suroviny do dusených jabĺk:
podľa chuti
podľa chuti (alebo škoricový cukor)
1 PL
2 ks väčšie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažnej vody (125 ml) a droždia ( 22 g) si spravíme kvások.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kvásku pridáme hladkú múku (600 g ) ,olej (7 PL).Zmes trochu prehnietime.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej do cesta pridáme 125 ml mlieka.Zmes znovu trochu prehnietime.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec do cesta pridáme cukor kryštálový (4 PL ) a kakaový prášok (1 PL)

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokračujeme hnietením cesta do hladka.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať aby nám nakyslo.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zhruba po 45 minútach je cesto nakysnuté.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti,keďže budeme potrebovať dva pláty.Rozvaľkáme si ho na požadované miery (28 x 17) .Pôvodne som chcel použiť väčší pekáč,ale plnku som mal už hotovú a videlo sa mi,že mi nebude stačiť na ten väčší pekáč.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej cesto natočíme na valček.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pomocou valčeka umiestnime cesto do pekáča.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalej pudingovú zmes natrieme na cesto.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Puding zakryjeme druhým rozvaľkaným plátom cesta.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto som piekol na 180 C po dobu 35 minút. (elektrická rúra,horný a dolný ohrev na strednej priečke rúry)

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Koláč po upečení natrieme studenou vodou prikryjeme ho a dáme na chladnejšie miesto. (balkón domu,komora či špajza)

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Kraje koláča som zrezal a potom som ho posypal práškovým cukrom.Koláč skladujem zatiaľ,len v rúre na pečenie.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pokračujeme prípravou pudingu.Postupujeme takto: Mlieko (400 ml) a vodu (400 ml) zmiešame v celok.Do tejto tekutiny pridáme cukor (2 PL) zlatý klas (2 ks ) a vanilkový cukor.Zmes premiešame.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nahrubo nastrúhané jablká s 1 PL kryštálového cukru podusíme do polomäkka.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Do sparených jabĺk vlejeme tekutinu zo zlatého klasu a uvaríme hustý puding. Môžeme dochutiť škoricovým cukrom prípadne škoricou bez cukru.

    Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Vyzera velmi dobre ,ale ked ho upeciem urcite na vadsom plechu ,aby cesto bolo tensie a do plnky pridam viac jablk ,lebo uz vseto mozne zavaram a peciem ,ale tento rok uroda jablk je naozaj nadmerna a uz neviem co s nimi.Tvoj kolac uz je k.k.paci sa *****:-)
@jozka2
Teší ma, že sa ti koláč páči.Ďakujem ti pekne.

@gitka61
Koláč má výšku 6 cm a píšeš dobre keď pridáš ešte nejaké jablko
prípadne ešte zlatý klas do plusu a upiecť koláč na väčšom plechu.
Ďakujem ti pekne.

@terinka55
Ďakujem ti veľmi pekne.

@obor123
Ďakujem ti veľmi krásne.

@patroveckypitrs
Priateľu,vieš keď som pred dávnymi rokmi sám vycestoval do zahraničia, mi po čase začala chýbať nie len rodina,ale aj jedlá ktoré tam niet k dostaniu.Jedlá na ktoré som mal chuť a ktoré mi predtým pripravovala moja manželka.Musel som sa roky učiť z netu,od vás z varechy atď.Dnes som sa napríklad učil od svojej,,starkej"ako sa robia
punčové rezy a kokosové guľky z odrezkov a piškótového cesta.Nie, nick si nehodlám zmeniť.Moje hoby,,varenie".
Ďakujem ti pekne kamarát.
@morza
Chuťovo je zaujímavý a nie je moc sladký.
Veľmi pekne ti ďakujem.

@janger
Ahoj Janka,vieš mňa napadne hocičo,keď som hladný.
Krém,,účinkujúci"v tomto recepte sa skvelo hodí na nepečenú tortu z detských piškót.Ďakujem ti pekne a srdečne pozdravujem teba a tiež aj tvoju rodinku.

Pridaj komentár k receptu: