Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Pracovný postup zvládne aj laik.

Suroviny

Postup

  1. Z vlažnej vody (125 ml) a droždia ( 22 g) si spravíme kvások.
  2. Do kvásku pridáme hladkú múku (600 g ) ,olej (7 PL).Zmes trochu prehnietime.
  3. Ďalej do cesta pridáme 125 ml mlieka.Zmes znovu trochu prehnietime.
  4. Nakoniec do cesta pridáme cukor kryštálový (4 PL ) a kakaový prášok (1 PL)
  5. Pokračujeme hnietením cesta do hladka.
  6. Cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať aby nám nakyslo.
  7. Zhruba po 45 minútach je cesto nakysnuté.
  8. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti,keďže budeme potrebovať dva pláty.Rozvaľkáme si ho na požadované miery (28 x 17) .Pôvodne som chcel použiť väčší pekáč,ale plnku som mal už hotovú a videlo sa mi,že mi nebude stačiť na ten väčší pekáč.
  9. Ďalej cesto natočíme na valček.
  10. Pomocou valčeka umiestnime cesto do pekáča.
  11. Ďalej pudingovú zmes natrieme na cesto.
  12. Puding zakryjeme druhým rozvaľkaným plátom cesta.
  13. Cesto som piekol na 180 C po dobu 35 minút. (elektrická rúra,horný a dolný ohrev na strednej priečke rúry)
  14. Koláč po upečení natrieme studenou vodou prikryjeme ho a dáme na chladnejšie miesto. (balkón domu,komora či špajza)
  15. Kraje koláča som zrezal a potom som ho posypal práškovým cukrom.Koláč skladujem zatiaľ,len v rúre na pečenie.
  16. Pokračujeme prípravou pudingu.Postupujeme takto: Mlieko (400 ml) a vodu (400 ml) zmiešame v celok.Do tejto tekutiny pridáme cukor (2 PL) zlatý klas (2 ks ) a vanilkový cukor.Zmes premiešame.
  17. Nahrubo nastrúhané jablká s 1 PL kryštálového cukru podusíme do polomäkka.
  18. Do sparených jabĺk vlejeme tekutinu zo zlatého klasu a uvaríme hustý puding. Môžeme dochutiť škoricovým cukrom prípadne škoricou bez cukru.