Kysnutý koláč s jablkovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Pracovný postup zvládne aj laik.
Postup
- Z vlažnej vody (125 ml) a droždia ( 22 g) si spravíme kvások.
- Do kvásku pridáme hladkú múku (600 g ) ,olej (7 PL).Zmes trochu prehnietime.
- Ďalej do cesta pridáme 125 ml mlieka.Zmes znovu trochu prehnietime.
- Nakoniec do cesta pridáme cukor kryštálový (4 PL ) a kakaový prášok (1 PL)
- Pokračujeme hnietením cesta do hladka.
- Cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať aby nám nakyslo.
- Zhruba po 45 minútach je cesto nakysnuté.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti,keďže budeme potrebovať dva pláty.Rozvaľkáme si ho na požadované miery (28 x 17) .Pôvodne som chcel použiť väčší pekáč,ale plnku som mal už hotovú a videlo sa mi,že mi nebude stačiť na ten väčší pekáč.
- Ďalej cesto natočíme na valček.
- Pomocou valčeka umiestnime cesto do pekáča.
- Ďalej pudingovú zmes natrieme na cesto.
- Puding zakryjeme druhým rozvaľkaným plátom cesta.
- Cesto som piekol na 180 C po dobu 35 minút. (elektrická rúra,horný a dolný ohrev na strednej priečke rúry)
- Koláč po upečení natrieme studenou vodou prikryjeme ho a dáme na chladnejšie miesto.
(balkón domu,komora či špajza)
- Kraje koláča som zrezal a potom som ho posypal práškovým cukrom.Koláč skladujem zatiaľ,len v rúre na pečenie.
- Pokračujeme prípravou pudingu.Postupujeme takto:
Mlieko (400 ml) a vodu (400 ml) zmiešame v celok.Do tejto tekutiny pridáme cukor (2 PL)
zlatý klas (2 ks ) a vanilkový cukor.Zmes premiešame.
- Nahrubo nastrúhané jablká s 1 PL kryštálového cukru podusíme do polomäkka.
- Do sparených jabĺk vlejeme tekutinu zo zlatého klasu a uvaríme hustý puding.
Môžeme dochutiť škoricovým cukrom prípadne škoricou bez cukru.