Kysnutý koláč s čerstvým ovocím fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 31. mája 2014
Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept)
Foto: cesminaz

Receptik na tento super jednoduchý koláčik mám od mami,ktorej ho dala už dávno kamaratka v práci.Robievam ho už viac rokov a to presne v Zobraziť celý popisReceptik na tento super jednoduchý koláčik mám od mami,ktorej ho dala už dávno kamaratka v práci.Robievam ho už viac rokov a to presne v tomto období,ked je kopa sladučkých červených čerešní a jahôd...Je naozaj fantastický,super šťavnatý a plny chutného ovocia ;-D

20 minút
na 170 °C

Suroviny

80 dkg
1 dcl
1 ks
1 ks
100 g (margarín)
3,5 dcl
30 g
1/4 ČL
Plnka:
1 kg
0,5 kg
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najprv si nazbierame ovocie..u mna čerešňe a jahody,kedže teraz je ich sezóna a máme plný strom ;-) neskôr tento koláč môžte obmienat iným ovocím.Takže.. si treba pripraviť 1kg už vykôstkovaných čerešňí a 0,5kg jahôd,ale môžte aj naopak..1kg jahôd a 0,5kg čerešňí ;-P ako vám viac chutí,ale takto je to fakt super chutné..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...do jednej misky dáme múku,cukor a sol,ktoré premiešame lyžicou.Potom pridáme 1vajce a aj 1žľtok,spustené maslo a kvások,ktorý sme si urobili z 1,5dl mlieka a 1kl cukru..a zvyšok(2dcl) mlieka.Vypracujeme si polomäkké cesto,ktoré sformujeme do bochníčka..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..teraz si nalejeme do dlaňe trocha oleja,poťapkáme cesto,aby bol povrch olejový..a potom si prsty vopcháme pod cesto a bochník zopárkrat dookola smerom k sebe o okraj misky ponadhadzujeme :-)) ..tým bude cesto jemnejšie a lahučké..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..nakoniec cesto poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 1hodinu kysnúť..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..takto krásne nakyslo za hodinku ;-P

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vybereme na pomúčenú dosku,prekrojíme na 2 časti a len zľahka ich sformujeme do bochníka..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochník vyváľkame do tvaru obdľžnika na velkosť plechu..môj mal vnútorný rozmer 40x30cm.To je na tento koláčik fakt taká najideálnejšia velkost :-) aby ste dostali tú najideálnejšiu hrúbku cesta ;-)) ..a to najmä po upečení,lebo 1cesto musí uniest 750g ovocia..a to je dost.Na tenšie ho radšej nerobte,ale do dvoch oniečo menších plechov môžte..budete mat oniečo hrubšie cesto,ale to nevadí,lebo ovocia je "habadej" takže bude taktiež velmi štavnatý ;-D

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto položíme na olejom vytretí a múkou posypaný plech..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..ja som si pripravila na jeden koláč takú miešaninu ;-P ...čerešne,jahody,1PL kakao,cukor a mätu..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Porozkladáme plnku rovnomerne na cesto,ale okraje nechajte volné..asi na hrúbku prsta.Potom posypeme ovocie rovnomerne s trochou strúhanky(asi 1hrst),aby tá štava čo vyjde počas pečenia z ovocia,nám nepremočila celé cesto,alebo nám nevytiekla do bokov.Najprv posypte boky-okraje cesta,tam môže štava najskôr uniknúť ;-P

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..na druhé cesto som pomiešala zvyšné ovocie s cukrom a tiež rozdelila na cesto.Kto chce môže ešte posypať škoricou,alebo vanilkovým cukrom.No a potom ešte posypala strúhankou..na to nezabudnite,inak vám bude "plávať" cesto :-/ ..a napokon dáme piecť do rúry ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C na 20minut.

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..a tu je už upečený jahodovo-čerešnovo-kakaovo mätový koláčik ;-) ..po vybratí z rúry ho necháme chvílku vychladnút,ale nie celkom..asi 10minut!

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..a tu je môj oblúbený..jahodovo-čerešnový kolačik ;-D

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..takže ako som vravela,koláč necháme len chvílku vychladit a ešťe zatepla(nie zahoruca) ho pokrájame a poukladáme na 1 tácku a zakryjeme dvomi utierkami.Takto ešte zatepla zakrytý koláčik vsiakne naspäť do seba tú teplú paru a bude krásne mäkkučký a fantasticky šťavnatý ;-D

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ked už koláč vychladol,ho deti "hladoši na sladké" konečne môžu rozchytať ;-) a pochutnať si na ňom! U nás ani nečakali kým riadne vychladne..potajomky z pod utierky vyťahovali po jednom kúsku :-))) ..za 1 den boli fuč 2plechy ;-)) ..no priznám sa,že aj ja som mala na tom svoj podiel :-) Tento koláčik si zamiluje každý,kto miluje ovocie.. Dobrú chuť..

    Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

cesminaz
Mila @mariamka ..kde ze si bola doteraz????..uz si nam tu velmi chybala :-) ..co sa tyka bodu c.3 :-)))))) ..nevedela som,ze ako to mam vysvetlit ;-/ ..tak som to vysvetlila ako sa dalo ;-)))
ywett
krásny koláč a je môj obľúbený a toho ovocia, paráda :)
mariamka
som sa troska zasivala :D to vies, tie hudobne sutaze /co frcali/ su moja srdcovka, koniec dobry vsetko dobre :) ale foto tvoje uvodne a finalne ma dostalo , podala si to autenticky, s citom a mnemotechnicky ,, suverenne :))
afataga
ty si tusim matovy zavislak :-), krasne si napiekla, kysnute mam najradsej
luss44
milá @cesminka , kysnuté ovocné koláče robievam, ale poviem Ti, do Tvojho popisu som sa začítala ako do dobrej poviedky :) A ešte s takým chutným záverom:) Koláčik musel byť skvelý, ja dávam aj rebarboru. Narobila si mi veru chute :)
kukulienka71
@cezminaz , šťavnatý kysnutý koláč s čerstvým ovocím je môj obľúbený, plus dávam ešte posýpku navrch a zjem aj za pol plechu ;-P dnes sme boli na návšteve a domáci nám dali aj sáčik jahôd a sáčik čerešní ;-P takže to je jednoznačné, čo bude ich osudom ;-P Mimochodom, páči sa mi to tvoje ";-P" ;-P ( je to veľmi chytľavé:-) si šikulka!
eviana
@cesminkaz , milujem tieto bohato ovocím obložené koláče, nádherné ich máš, cesto ľahučké, ovocie moje obľúbené, šťavnaté už na pohľad... veru veľmi dobre rozumiem Tvojim chlapcom... tiež by som sa k nim pridala a potajme Ti ešte teplý koláčik spod utierky poťahovala, ja taký úplne najradšej mám... A ten Tvoj je nielen 5*-ový, ale 100 bodový, mňam :)
eviana
@cesminkaz , ešte som zabudla pochváliť ten nápad s pridaním kakaa a mäty... stáva sa - aj kvôli Tvojim receptom - zo mňa "veľkopestovateľ" mäty, už mám štyri druhy mäty, takže keď sa rozrastie, tak to bude experimentovania... teším sa a ďakujem za inšpiráciu ♥
kukulienka71
@cezminaz , s cestom sa pracovalo výborne, chuťovo super, ľahučké. Ten bod 3 sa mi páči, budem praktizovať aj ja ;-P ovocie som posypala strúhankou, hlavne tie okraje cesta, aj vyše hrsti som dala, ale predsa mi vytiekla šťava a nenechala cesto dopiecť, tak som ju z plechu zliala a koláčik dopiekla, teraz si s tou šťavou polievame porcie na tanieri, super omáčka :-)

havino
@cesminaz , tak, tak, aj ja si tak poolejujem ruku a poďho pekne ciestko upraviť, nech je fešné na kysnutie, upravené nie? tiež posýpam múkou, zvyk od mamy, veľmi chutný koláč si upiekla a s mätou teda na kysnutý ovocný prvý raz počujem, ale pokaziť chuť by nemala
cesminaz
@ywett @mariamka :-) Dakujem vam obom @denyany ..no to sa tesim ;-)) @izabelka :-) dakujem za pochvalu..s cerstvym stavnatym ovocim je naozaj fantasticky! @afataga :-))) ..noo,mozno tak ako ti "chilli maniacka" :-)) ..robila som taku mätovu "zmes" prvy krat..pomyslela som si "preco nie?..ved je aj mätovy keks aj mätova cokolada" ;-)) a poviem ti,bolo to celkom dobre ;-P @luss44 :-))))) dakujem za komentarik,som sa dobre zasmiala..ze este aj z jednoducheho kolaca dokaze niekto urobit "poviedku" co?! :-)))
cesminaz
@evianka ..dakujem krasne za komentik a som nesmierne rada,ze ti je kolacik po chuti!! ..v jednom tyzdni som ho robila 3x za sebou..taky bol vzacny ;-P ..som velmi rada,ze som ta navnadila na "mätu" ;-)) Waaaau..styri druhy..no,to sa uz veru mas cim chvalit ;-P @terinka55 Budem velmi rada ak vyskusas :-) skusku urcite neolutujes.Kolacik je fantasticky ;-P stavnaty sladucky..mnam!
Mila @kukulienka ..No,teraz si ma "TY" prekvapila..kolacik mas prenadhernyyyyy!!! Cerstve ovocie pusti vela stavy pocas pecenia :-) ale ty si to vyriesila "profesionalne" ;-P ...velmi sa tesim,ze vam kolacik chuti a ze si spokojna.Dakujem ti pekne za vyskusanie aj za tvoju rychlu odozvu ;-P a pravdaze za naaaadhernu fotku!!! ..Ten bod c.3 moja mama pouziva skoro pri kazdom sladkom ceste..cesto bude celkom ine,ovela jemnejsie a nadychanejsie..celkom inak nakysne ;-P @havino :-))) ..kazdy mame niake tie zvyky od mami :-) ..s tou mätou to bolo celkom dobre..take mentolove ;-D
srnkas
stavnato to vyzera, milujem taketo kolaciky ;)
janazjarku
@cesminaz no proste parádny koláčik :-) tvoje cesto poznám z jednej starej kuchárskej knižky, ale priznám sa veľmi málo pečiem kysnuté koláče, lebo niet komu no tomuto veru neodolám a upečiem a voľakoho pozvem na návštevu .-)
stacy77777
najlepší koláč na svete, je starobabičkovský kysnutý s ovocí a posýpkou, no ale táto tvoja kombinácia ovocia a mäty je skrátka fantastickáááá
mesiar50
Velmi chutne a skvelo vyzerajuci kolac.Si sikovna a kreativna kucharka.
luss44
milá @cesminaz , tak som neodolala a v nedeľu upiekla podľa Teba - rebarborový s jahodami a kedže poznám spotrebu našej rodiny, cesta som urobila viac aby vyšlo aj na tvarohové s lekvárom. U nás nejaké zakrývanie utierkou nehrozí, jedli ho takmer za horúca :)





katka78
@luss44 toto sa naozaj nerobí! Zásadne som proti tomu, aby som o takomto čase ešte niekedy otvárala varechu, že kuknem na dobrú noc, čo tu je. Teraz môžem oblízať monitor a ísť späť. Viem aj o čom sa mi bude snívať. Dúfam, že sa zase zobudím ako žužlem podušku!
cesminaz
@srnkas :-) @janazjarku ..som rada,ze sa ti paci :-) urcite neolutujes,je naozaj skvely!Mozes si urobit z polovicnej davky a budes mat len 1 plech kolaca.Myslis ze aj k tomu jednemu plechu potrebujes navstevu? Ja zjem skoro pol plechu sama ;-))) @stacy77777 :-) som rada,ze sa ti ta mätova plnka paci ;-P @mesiar50 :-) dakujem pekne za mile slova..snazim sa :-)
cesminaz
@luss44 ..si ma prijemne prekvapila :-)..kolacik mas nadherny ;-D veru by som si dala ztoho rebarboroveho,ale mas krasne aj tie tvarohove kolaciky! To vyskusam aj ja nabuduce,velmi sa mi to paci :-) Ja tiez nezvyknem "stale" zakryt utierkou..kedy ako.Dakujem ti pekne,za pridanie krasnych fotiek aj za vyskusanie receptu :-) tesi ma,ze si spokojna. @katka78 :-))))
elixir
Jaj, moja stará mama pekáva podobný, tiež plno ovocia na vrch, často čučoriedok... mňam!
cesminaz
Mila @elixir veru je fantasticky istotne s kazdym stavnatym ovocim :-) Prave dnes som ho znova piekla,kedze mame uz krasne ceresne a jahody v zahrade.Je fantasticky,plny stavnateho ovocia :-) Vdaka za komentik,pekny den :-)
elixir
@cesminka Piekla som dnes podľa tohoto receptu, akurát čerstvé čučoriedky + mrazené maliny, je vynikajúci, aj okraje mäkkučké. :) Nemala som čerstvé droždie, dala som sušené, ale aj tak to super klaplo. Vďaka za tento koláč, nebol naposledy. :)



cesminaz
Mila @elixir si ma velmi potesila! Tesi ma,ze si kolacik predsalen upiekla :-) Vyzera fajnovo,aj ja milujem cucoriedky takze si viem predstavit aky bol fantasticky ;-) Som rada,ze ti chutil a ze si bola spokojna:-) Dakujem za vyskusanie a za odozvu s peknou fotkou ;-P Pekny den prajem!
elixir
Predvčerom som tento koláč znovu piekla, tentoraz som aj suroviny dodržala. :) To cesto nemá chybu a celkovo je šťavnatý veľmi, odporúčam vrelo.
cesminaz
Mila @elixir vdaka znova za dobru spravu ;-) som velmi rada,ze sa ti kolacik podaril a ze ti chutil :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Môžem napísať len, že je vynikajúci. Odporúčam. Robila som jahody s višňami.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte raz píšem a to hlavne poznámku pre seba, aby som nezabudla, deti žiadali trochu viac cukru do cesta. Ale aj tak bol fakt super.
cesminaz
@esi som velmi rada,ze vam kolac chutil.U nas je tiez velmi oblubeny :-) Co sa tyka cukru v ceste,to si moze kazdy prisposobit,nam to takto vyhovuje,kedze ide na cesto plno ovocia,ktore si osladim tiez podla chuti :-) Dakujem pekne za tvoju odozvu a za vyskusanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia