Kysnutý koláč s čerstvým ovocím (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Receptik na tento super jednoduchý koláčik mám od mami,ktorej ho dala už dávno kamaratka v práci.Robievam ho už viac rokov a to presne v tomto období,ked je kopa sladučkých červených čerešní a jahôd...Je naozaj fantastický,super šťavnatý a plny chutného ovocia ;-D

20 minút
na 170 °C

Postup

  1. Najprv si nazbierame ovocie..u mna čerešňe a jahody,kedže teraz je ich sezóna a máme plný strom ;-) neskôr tento koláč môžte obmienat iným ovocím.Takže.. si treba pripraviť 1kg už vykôstkovaných čerešňí a 0,5kg jahôd,ale môžte aj naopak..1kg jahôd a 0,5kg čerešňí ;-P ako vám viac chutí,ale takto je to fakt super chutné..
  2. ...do jednej misky dáme múku,cukor a sol,ktoré premiešame lyžicou.Potom pridáme 1vajce a aj 1žľtok,spustené maslo a kvások,ktorý sme si urobili z 1,5dl mlieka a 1kl cukru..a zvyšok(2dcl) mlieka.Vypracujeme si polomäkké cesto,ktoré sformujeme do bochníčka..
  3. ..teraz si nalejeme do dlaňe trocha oleja,poťapkáme cesto,aby bol povrch olejový..a potom si prsty vopcháme pod cesto a bochník zopárkrat dookola smerom k sebe o okraj misky ponadhadzujeme :-)) ..tým bude cesto jemnejšie a lahučké..
  4. ..nakoniec cesto poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 1hodinu kysnúť..
  5. ..takto krásne nakyslo za hodinku ;-P
  6. Cesto vybereme na pomúčenú dosku,prekrojíme na 2 časti a len zľahka ich sformujeme do bochníka..
  7. Bochník vyváľkame do tvaru obdľžnika na velkosť plechu..môj mal vnútorný rozmer 40x30cm.To je na tento koláčik fakt taká najideálnejšia velkost :-) aby ste dostali tú najideálnejšiu hrúbku cesta ;-)) ..a to najmä po upečení,lebo 1cesto musí uniest 750g ovocia..a to je dost.Na tenšie ho radšej nerobte,ale do dvoch oniečo menších plechov môžte..budete mat oniečo hrubšie cesto,ale to nevadí,lebo ovocia je "habadej" takže bude taktiež velmi štavnatý ;-D
  8. Cesto položíme na olejom vytretí a múkou posypaný plech..
  9. ..ja som si pripravila na jeden koláč takú miešaninu ;-P ...čerešne,jahody,1PL kakao,cukor a mätu..
  10. Porozkladáme plnku rovnomerne na cesto,ale okraje nechajte volné..asi na hrúbku prsta.Potom posypeme ovocie rovnomerne s trochou strúhanky(asi 1hrst),aby tá štava čo vyjde počas pečenia z ovocia,nám nepremočila celé cesto,alebo nám nevytiekla do bokov.Najprv posypte boky-okraje cesta,tam môže štava najskôr uniknúť ;-P
  11. ..na druhé cesto som pomiešala zvyšné ovocie s cukrom a tiež rozdelila na cesto.Kto chce môže ešte posypať škoricou,alebo vanilkovým cukrom.No a potom ešte posypala strúhankou..na to nezabudnite,inak vám bude "plávať" cesto :-/ ..a napokon dáme piecť do rúry ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C na 20minut.
  12. ..a tu je už upečený jahodovo-čerešnovo-kakaovo mätový koláčik ;-) ..po vybratí z rúry ho necháme chvílku vychladnút,ale nie celkom..asi 10minut!
  13. ..a tu je môj oblúbený..jahodovo-čerešnový kolačik ;-D
  14. ..takže ako som vravela,koláč necháme len chvílku vychladit a ešťe zatepla(nie zahoruca) ho pokrájame a poukladáme na 1 tácku a zakryjeme dvomi utierkami.Takto ešte zatepla zakrytý koláčik vsiakne naspäť do seba tú teplú paru a bude krásne mäkkučký a fantasticky šťavnatý ;-D
  15. Ked už koláč vychladol,ho deti "hladoši na sladké" konečne môžu rozchytať ;-) a pochutnať si na ňom! U nás ani nečakali kým riadne vychladne..potajomky z pod utierky vyťahovali po jednom kúsku :-))) ..za 1 den boli fuč 2plechy ;-)) ..no priznám sa,že aj ja som mala na tom svoj podiel :-) Tento koláčik si zamiluje každý,kto miluje ovocie.. Dobrú chuť..