Kysnutý čerešňový koláč s posýpkou a lekvárové buchty

dr - fotkadr, 4. júla 2015
Kysnutý čerešňový koláč s posýpkou a lekvárové buchty
Foto: dr

Je čas čerešní a horúci deň, takže na obed stačí zeleninová polievka, koláč a buchty.

60 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

500 g
500 g
2 ks
100 g
100 ml
42 g čerstvé
450 ml vlažné
2 ČL
700 g
2 ČL
2 PL preosiatý
Posýpka:
5 PL
100 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si rozpustíme maslo, aby trocha vychladlo kým vykysne kvások. Do misy preosejeme múku, urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, droždie zasypeme 2 lyžičkami kryštálového cukru, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Potom pridáme ostatné suroviny - preosiaty práškový cukor, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, olej, prilievame vlažné mlieko a varechou vypracovávame cesto. Keď sa cesto prestane lepiť na steny misy, preložíme ho na trocha pomúčenú dosku a ešte rukami vypracujeme. Cesto vrátime späť do misy, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 45 - 60 minút.

  2. 2

    Pokiaľ cesto kysne urobíme si posýpku. Maslo, preosiaty práškový cukor a múku prstami spracujeme do hmoty, ktorá sa trocha drobí a túto hmotu dáme do mrazničky na chvíľu (20 minút), aby sa nám lepšie pracovalo s ňou pri posýpaní koláča. Okrem posýpky si umyjeme a očistíme čerešne.

  3. 3

    Keď je cesto vykysnuté dáme ho na dosku, rozdelíme na dve polovice a vypracujeme bochníčky, ktoré necháme znova 15 minút kysnúť. Potom si jeden bochník rozvaľkáme, pokrájame na štvorčeky a do každého štvorčeka dáme slivkový lekvár, vytvarujeme buchty a uložíme na maslom vymazaný plech kúsok od seba (kysnutím sa spoja) a necháme znova kysnúť ďalších asi 15 minút. Zatiaľ rozvaľkáme druhé cesto, ktoré preložíme pomocou valčeka na maslom vymazaný druhý plech. Na cesto poukladáme čerešne, posypeme mletou škoricou a posypeme posýpkou.

  4. 4

    Rúru necháme predhriať na 175 stupňov. Buchty potrieme rozpusteným maslom aj navrchu, aj na bokoch, pričom maslom nešetríme. Aj čerešňový koláč maslom natrieme po okraji. Keď je rúra vyhriata dáme piecť najskôr buchty, potom čerešňový koláč. Buchty pečieme asi 40 minút, aby mali peknú hnedkavú farbu. Koláč pečieme asi 30 minút. Po vybratí upečené buchty ešte poriadne znova natrieme rozpusteným maslom a tak isto aj koláč pokropíme maslom a aj kraje potrieme.

Diskusia k receptu

mariamka
ja to este po upeceni zakryvam, papierom, utierkou, aj viac vrstiev, ostanu vlacne, pekne kolace, stale som hladala tie slivky :)
ywett
koláč sa ti krásne vydaril, mám takéto rada :)
kukulienka71
moje obľúbené kysnuté s posýpkou:-) najradšej mám s višňami, to mi musia klepnúť po prstoch, aby som už nevyjedala:-) precízne popísaný recept, oceňujem to u teba pri každom pridanom.
luss44
kysnuté ovocné sú najlepšie! zopár kúskov od Teba by som prijala, chutne si napiekla :)
2x dr a snitlik
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám všetkým :-).
alexdidi
Koláčik je výbornou kysnutou klasikou. Milujem takéto, hlavne slivkový, len nechápem, prečo ten názov, keď ide o iste výborný, ale čerešňový koláč.
elixir
Takýchto koláčov a buchiet by sa mi do žalúdka veľa zmestilo... ach jo. :)
1x dr
kimlo
Myjava nie je Zahorie, to su uz kopanice.
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@kimlo , dobrá poznámka, veľa ľudí si myslí, že Myjava je Záhorie, nie je, Myjava sú kopanice a krásny kraj :-).
havino
toto sú pre mňa zákusky, keby bolo na mne a komu, miesim aj každý deň, super ich máš
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám, aj u nás sú to zákusky, a nepoznám človeka, ktorý by kysnuté koláčiky akéhokoľvek druhu nemal rád :-), ale hlavne tieto letné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia