Kysnuté cesto podľa Terézie Vansovej

natascha1 - fotkanatascha1, 7. februára 2014
Kysnuté cesto podľa Terézie Vansovej
Foto: natascha1

Recept je z veľmi starej knihy z roku 1914 Recepty prastarej matere - Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej. Sú tam krásne recepty Zobraziť celý popisRecept je z veľmi starej knihy z roku 1914 Recepty prastarej matere - Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej. Sú tam krásne recepty našich starých mám. Obľúbila som si recept na kysnuté cesto, ktorý rada používam na slivkový koláč s posýpkou. Je zaujímavé, že kedysi používali omnoho viac vajec a masla ako my. Možno by stálo za zváženie trošku ubrať. Mne sa páči postup, s cestom sa dobre pracuje.

20 minút
na 200 °C

Suroviny

3,5 dl
35 g
560 g
20 g
5 ks
210 g
štipka




Postup

  1. 1

    Urobím kvások z vlažného mlieka, droždia a malej lyžičky cukru. Keď kvások vykysne, pridám polovicu preosiatej múky - 280g a poriadne vymiešam. Dám kysnúť.

  2. 2

    Do vykysnutého kvásku pridám druhú polovicu múky, cukor, žĺtka a soľ. Za pomoci mixéra vymiesim a keď je z polovice vymiesené postupne pridávam maslo, ktoré predtým roztopím. Cesto nechám kysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto dám na vymastený veľký plech, rukami roztiahnem na celú plochu. Ak chcem tenšie cesto, rozdelím na dva menšie plechy. Poprášim škoricou, obložím slivkami, posypem posýpkou, nechám ešte podkysnúť a pečiem pri 200°C cca 20 minút. Posýpku robím „ od oka“. Cca 60 g masla,60 g kryštálového cukru a 80 g hrubej múky. Maslo roztopím, pridám múku a cukor, v množstve, aby sa vytvorili hrudky.

  4. 4

    Tentoraz som trošku ušetrila oproti pôvodnému receptu. Použila som len 3 žĺtka a 150 g masla. Do cesta som nastrúhala muškátový oriešok.

Diskusia k receptu

luss44
vidíš, zajtra takýto urobím, skúsim Tvoj rcp, ale tiež uberiem vajcia a maslo, vďaka za pripomenutie
zdezda
fiha, tolko zltkov? ten musi byt zltucky, ja zvacsa davam iba dva, no skusim aj takto, ved teraz su uz vajicka nie az tak drahe :-)
kukulienka71
takéto ovocné kysnuté s posýpkou,to je moje!tiež sa čudujem,že dávali dávno toľko vajec a masla:-O ale ved sa aj nadreli,cholesterol im nenabehol asi...pekne si napiekla!*****
danenka
V recepte je 560 g múky a v popise je 280 g múky ....
natascha1
Ďakujem za milé komentáre. Ako to mali pred sto rokmi s cholesterolom, to netuším, ale každopádne mali viac pohybu a hlavne menej stresu.
luss44
@natascha1 tak som ho včera upiekla, dala som tiež len 150g masla a 3 žĺtky, pridala som citrónovú kôru aj trochu šťavy, navrch slivky+marhule. Vydaril sa super, takéto by u nás mohli byť stále.
medovnicek
tú knihu som mala požičanú od kolegyne, je to hotový poklad, veľa receptov som si odtiaľ odpísala, koláčik sa ti veľmi vydaril
evanaaa
Takéto ovocné "osúchy" sú najlepšie, A s hocijakým ovocím, no najlepšie sú asi len slivky a marhule.
A pre @danenka , aj v postupe je 560 g múky, treba pozorne čítať.......
zolik
@2michal (9.2.2014 21:01)
Ozaj dobre citanie. Niektore pomenovania, nazvy a slova sice nepoznam, ale aj tak som sa velmi pobavila. Dakujem.

ivan14
Zolik, já jsem si tu kuchařku stáhl taky, a přestože jsem Čech jak poleno, ty staré slovenské názvy jsem si odvodil, tak těžké to zase není. Nejvíc mi dalo zabrat, co to je "zúzik". :-) A pomohly mi i recepty tady na vareche.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia