Foto: natascha1
Recept je z veľmi starej knihy z roku 1914 Recepty prastarej matere - Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej. Sú tam krásne recepty Zobraziť celý popisRecept je z veľmi starej knihy z roku 1914 Recepty prastarej matere - Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej. Sú tam krásne recepty našich starých mám. Obľúbila som si recept na kysnuté cesto, ktorý rada používam na slivkový koláč s posýpkou. Je zaujímavé, že kedysi používali omnoho viac vajec a masla ako my. Možno by stálo za zváženie trošku ubrať. Mne sa páči postup, s cestom sa dobre pracuje.
na 200 °C
Postup
-
1
Urobím kvások z vlažného mlieka, droždia a malej lyžičky cukru. Keď kvások vykysne, pridám polovicu preosiatej múky - 280g a poriadne vymiešam. Dám kysnúť.
- 2
Do vykysnutého kvásku pridám druhú polovicu múky, cukor, žĺtka a soľ. Za pomoci mixéra vymiesim a keď je z polovice vymiesené postupne pridávam maslo, ktoré predtým roztopím. Cesto nechám kysnúť.
- 3
Vykysnuté cesto dám na vymastený veľký plech, rukami roztiahnem na celú plochu. Ak chcem tenšie cesto, rozdelím na dva menšie plechy. Poprášim škoricou, obložím slivkami, posypem posýpkou, nechám ešte podkysnúť a pečiem pri 200°C cca 20 minút. Posýpku robím „ od oka“. Cca 60 g masla,60 g kryštálového cukru a 80 g hrubej múky. Maslo roztopím, pridám múku a cukor, v množstve, aby sa vytvorili hrudky.
- 4
Tentoraz som trošku ušetrila oproti pôvodnému receptu. Použila som len 3 žĺtka a 150 g masla. Do cesta som nastrúhala muškátový oriešok.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...
A pre @danenka , aj v postupe je 560 g múky, treba pozorne čítať.......
Ozaj dobre citanie. Niektore pomenovania, nazvy a slova sice nepoznam, ale aj tak som sa velmi pobavila. Dakujem.