Kysnuté cesto podľa Terézie Vansovej

Autor receptu: natascha1

Recept je z veľmi starej knihy z roku 1914 Recepty prastarej matere - Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej. Sú tam krásne recepty našich starých mám. Obľúbila som si recept na kysnuté cesto, ktorý rada používam na slivkový koláč s posýpkou. Je zaujímavé, že kedysi používali omnoho viac vajec a masla ako my. Možno by stálo za zváženie trošku ubrať. Mne sa páči postup, s cestom sa dobre pracuje.

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobím kvások z vlažného mlieka, droždia a malej lyžičky cukru. Keď kvások vykysne, pridám polovicu preosiatej múky - 280g a poriadne vymiešam. Dám kysnúť.
  2. Do vykysnutého kvásku pridám druhú polovicu múky, cukor, žĺtka a soľ. Za pomoci mixéra vymiesim a keď je z polovice vymiesené postupne pridávam maslo, ktoré predtým roztopím. Cesto nechám kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto dám na vymastený veľký plech, rukami roztiahnem na celú plochu. Ak chcem tenšie cesto, rozdelím na dva menšie plechy. Poprášim škoricou, obložím slivkami, posypem posýpkou, nechám ešte podkysnúť a pečiem pri 200°C cca 20 minút. Posýpku robím „ od oka“. Cca 60 g masla,60 g kryštálového cukru a 80 g hrubej múky. Maslo roztopím, pridám múku a cukor, v množstve, aby sa vytvorili hrudky.
  4. Tentoraz som trošku ušetrila oproti pôvodnému receptu. Použila som len 3 žĺtka a 150 g masla. Do cesta som nastrúhala muškátový oriešok.