Foto: evusik
Recept na toto kysnuté cesto je môj vôbec prvý. Pečiem podľa neho už asi 30 rokov, slané aj sladké. Je to cesto z bielej Zobraziť celý popisRecept na toto kysnuté cesto je môj vôbec prvý. Pečiem podľa neho už asi 30 rokov, slané aj sladké. Je to cesto z bielej múky, pretože voľakedy také druhy múk ako teraz nepredávali. Ale teraz pridávam aj celozrnnú múku, podľa toho čo chcem piecť.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Do misy dáme múku, v strede spravíme jamku do tej nalejeme mlieko, rozdrobíme kvasnice, dáme 1/2 ČL cukru, zakryjeme útierkou a necháme vzísť kvások. Potom prilejeme zvyšok mlieka, pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Necháme 1/2 až 1 hodinu vykysnúť.
-
2
Cesto rozvaľkáme na tenko a nakrájame na štvorce. Potrieme zmesou soli, oleja a pretlačeného cesnaku... soli dajte radšej pomenej (viď komentáre) nie každý má rád veľmi slané, treba vyskúšať
-
3
Štvorce stočíme a upravíme do tvaru rožka
-
4
Potrieme vajíčkom, posypeme sézamovým, ľanovým semienkom a ....
-
5
... dáme piecť do rozpálenej rúry na 220°C asi na 15-20 minút.
-
6
Okamžite po upečení si 1-2 kúsky schováme, lebo kým sa stačíme spamätať členovia rodiny nám ich rozchytajú a nám sa neujde nič :-)
krásna fotka!
kupujem si také cesnakové pleteničky ale tieto budú určite lepšie, pridávanmsi do KK
toto je také univerzálne cesto ako náplň sa dá použiť hocičo, mňa zaujalo to čierne korenie.... tak nech sa ti darí :-)
ináč som rada, že si si recept prispôsobila svojim chutiam, pretože tak je to najlepšie, ja to tiež tak robím :-)