Kysnuté cesnakové rožky (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Recept na toto kysnuté cesto je môj vôbec prvý. Pečiem podľa neho už asi 30 rokov, slané aj sladké. Je to cesto z bielej múky, pretože voľakedy také druhy múk ako teraz nepredávali. Ale teraz pridávam aj celozrnnú múku, podľa toho čo chcem piecť.
30 minút príprava |
15 minút na 220 °C |
Postup
- Do misy dáme múku, v strede spravíme jamku do tej nalejeme mlieko, rozdrobíme kvasnice, dáme 1/2 ČL cukru, zakryjeme útierkou a necháme vzísť kvások. Potom prilejeme zvyšok mlieka, pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Necháme 1/2 až 1 hodinu vykysnúť.
- Cesto rozvaľkáme na tenko a nakrájame na štvorce. Potrieme zmesou soli, oleja a pretlačeného cesnaku... soli dajte radšej pomenej (viď komentáre) nie každý má rád veľmi slané, treba vyskúšať
- Štvorce stočíme a upravíme do tvaru rožka
- Potrieme vajíčkom, posypeme sézamovým, ľanovým semienkom a ....
- ... dáme piecť do rozpálenej rúry na 220°C asi na 15-20 minút.
- Okamžite po upečení si 1-2 kúsky schováme, lebo kým sa stačíme spamätať členovia rodiny nám ich rozchytajú a nám sa neujde nič :-)