Kysnuté cesnakové rožky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Recept na toto kysnuté cesto je môj vôbec prvý. Pečiem podľa neho už asi 30 rokov, slané aj sladké. Je to cesto z bielej múky, pretože voľakedy také druhy múk ako teraz nepredávali. Ale teraz pridávam aj celozrnnú múku, podľa toho čo chcem piecť.

30 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, v strede spravíme jamku do tej nalejeme mlieko, rozdrobíme kvasnice, dáme 1/2 ČL cukru, zakryjeme útierkou a necháme vzísť kvások. Potom prilejeme zvyšok mlieka, pridáme zmäknuté maslo, žĺtok, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Necháme 1/2 až 1 hodinu vykysnúť.
  2. Cesto rozvaľkáme na tenko a nakrájame na štvorce. Potrieme zmesou soli, oleja a pretlačeného cesnaku... soli dajte radšej pomenej (viď komentáre) nie každý má rád veľmi slané, treba vyskúšať
  3. Štvorce stočíme a upravíme do tvaru rožka
  4. Potrieme vajíčkom, posypeme sézamovým, ľanovým semienkom a ....
  5. ... dáme piecť do rozpálenej rúry na 220°C asi na 15-20 minút.
  6. Okamžite po upečení si 1-2 kúsky schováme, lebo kým sa stačíme spamätať členovia rodiny nám ich rozchytajú a nám sa neujde nič :-)