Kysnutá orechová bábovka fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 27. mája 2015

Ukladám si recept na kysnutú bábovku. Dnes som ju plnila orechami. Na budúce bude maková.

100 minút
príprava
35-40 minút
na 175 °C

Suroviny

250 g výberová
125 ml vlažné
50 g rozpustené
1 ks
troška
20 g
2 PL
Náplň:
250 g pomleté
5 PL
50 g rozpustené
3 PL
Na potretie po upečení:
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Nefotila som miesenie cesta - urobila som si kvások a vypracovala cesto, ktoré som nechala 50 minút kysnúť. Keď bolo cesto nakysnuté som ho rozvaľkala.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ nám cesto kyslo som si pomlela orechy a rozmiešala s práškovým cukrom. Ja som ešte pridala aj jeden škoricový cukor.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozpustila maslo.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto som nasypala orechy.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A poliala rozpusteným maslom do ktorého som pridala 3 PL olej.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč som zavinula do rolády.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložia do vymastenej a múkou posypanej bábovkovej formy.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dala som piecť na 175 stupňov asi na 35-40 minút. A tu je už upečená a potretá rozpusteným maslom.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a dala som si ku kávičke.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte jeden pohľad.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    No a môžeme papať.

    Kysnutá orechová bábovka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

danila
krásna bábovka, chcem sa spýtať - cesto vo forme si ešte nechala nakysnúť alebo išlo rovno do rúry?
baka123
krásna bábovečka, orechové recepty milujem...ukladám a dávam 5*
afataga
nezvyknem mnamkat, ale co uz na toto povedat? mnam :-), dobra je aj makova
havino
ten kúsok na tanieri by som neodmietla, ani teraz. Robievam dosť často spôsobom, že kysnutý záviny vkladám do formy, aj do tortovej, aj bábovkovej, syn má rád makovú. Už som dlhšie nepiekla, bude tento víkend veru. Máš ju peknú, ukážkovú.
zolik
@sonulienka bodkovana - to je uz Tvoje poznavacie znamenie :-)
krasna kysnuta babovka = ako od maminky
sonulienka
Všetkým Vám ďakujem za milé slová. @jarunka prosím Ťa keď ju budeš robiť ak bude treba pridaj si múku. Tento recept som si prispôsobila nakoľko tam bolo 200 g. múky ale keď som to všetko zamiešala bolo veľmi riedke preto dosypala som múku, preto som napísala 250 g. Potom mi na píš ako sa Ti podarila. Cestíčko krásne vykyslo a je aj výborné chuťove.
jerica
@sonulienka , Sonička, ďaľšia dobrota vo forme, ešte mám orechóóv do halejuja , zíde sa veru tvoj receptík :-) Momentálne teraz sú na rade čerešne .
zuzanka1367
Ja sa už raz musím odhodlať, keď vidím takéto lákavé recepty, uložím a raz možno...Pekné!
sonulienka
Jarka ďakujem nechci mi povedať, že v BA sú už čerešne u nás ešte ani nesnívame. Dnes tu bola mimoriadna zima a veľký vietor.
kukulienka71
Krásna a určite veľmi chutná bábovka. Upečiem ju manželovi, bude natešený:-) aj maková ma láka. 5*,KK, ďakujem
sonulienka
Ďakujem - len musím opraviť foto nemala som môj fotoaparát - tak možno pridám lepšie foto.
venusa
Máš ju nááádhernú, lebo mi ju pripomenulo, že ju robievala takto aj moja mama, ale makovú. Takže, ďakujem. Ináč táto kysnutá znesie akúkoľvek plnku.
venusa
ešte som si spomenula, že mama formu posypala jemnou domácou strúhankou a bola chrumkavá, teda, kto má také chrumkavé ráád.
sonulienka
@venusa ďakujem a čo sa týka plnky po dlhej dobe som robila orechovú inak ak mrkneš moje recepty najviac mám makové plnky na želanie mojej polovičky raz som urobila aj pre mňa. Inak aj ja mám rada makové. A čím posypať formu? Tu v recepte bolo takto tak som urobila takto ale si zlatá ďakujem za radu. Inak ak mi pamäť dobre slúži sa mi zdá, že aj moja babka tak strúhankou vysýpala formu. Tak ďakujem za pripomenutie.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásna bábovka. Poznám, robievam, aj s kakaom.
sonulienka
@dr , ďakujem, samozrejme môže sa plniť na želanie ale ako koľvek ju urobíme je výborná.
martamm
@Sonulienka , kedysi davno som robila kysnutu makovu, prave som sa chystala, ze by som ju znova upiekla a hla, Ty si mi pripomenula recept, takze coskoro upeciem, skusim najskôr orechovu, narobila si mi chute :)
marienka44
@Sonulienka , aj mne si narobila chute a zajtra vyskúšam. Len mi prezraď, prosím, či pečieš v babovkovej forme priamo na rošte v rúre alebo formu položíš ešte aj na plech. ďakujem za odpoveď, pozdravujem do BB.
jozka2
@marienka44 ,vidim,ze ti sonulienka neodpoveda/dufam,ze sa nenahneva/,ale ak ides piect tu babovku tak normalne ako kysnute cesto dat na rost, nepodkladat este plech,plech by ti sposobil zvysene nahriatie babov.formy a mohla by byt zo spodu pripalena,iba ak by si dala vodu do plechu.Inac iba Rovno na rost.
smejkad
marienka, jozka, teraz som v pomykove
ja ked peciem vo forme, ktoru dam na plech,musim dat rost o poschodie nizsie, aby sa mi cesto prepieklo aj od spodu, ako to teda je?
mata3636
ja nechápem, načo bábovkovú formu položiť ešte na plech a tak dať do rúry. veď to je úplne zbytočné. ženy, načo si to chcete komplikovať? :-)
sonulienka
Dievčence v prvom rade ďakujem za komentíky a ospravedlňujem sa, že som hneď neodpovedala. Piekla som tak, že som bábovkovú formu dala na plech a nedávala som vodu - lebo na rošte samotnom aspoň mne sa nedá dobre položiť. A ako ste videli nebola prihorená a pekne sa upiekla. Ale mám teplovzdušnú rúru. Ale chcela by som Vám poradiť inú vec. Ak ju budete robiť prosím nerobte tak plnku ako som uviedla v recepte skúšala som je to originál recept ale veľmi sa mi nepáči. Ja keď ju budem robiť na budúce a bude maková urobím si plnku tradičnú makovú /alebo/ orechovú do budúcna/ tak ako robievam odporúčam tútu -  varecha.pravda.sk/recepty/slivkovo-makova-spirala-fotorec...
- je v popise a nie v ingredienciách alebo si urobte podľa seba. Toto sa mi tak trochu rozsýpalo ale inak je fajnová.
marienka44
@Sonulienka , ešte malý dotaz: cesto uložené vo forme netreba potrieť tukom? Asi nie, lebo to bude vlastne spodok koláča. :-)
marienka44
@Sonulienka , ďakujem za rýchlu odpoveď, koláčik sa už pečie. Ja som dala do cesta bravc. mast s maslom asi v pomere 1:1. Orechy som pokvapkala tak ako Ty, maslo + olej
Mám zlepšovák: bábovkovú formu som vystlala peč. papierom tak, že kus papiera som zložila do štvorca a špis som odstrihla. Vznikol otvor, ktroým som prevliekla stredný kónus formy. Potom budem mať ľahšie umývanie formy a koláč po upečení ľahko vypadne . :-)
sonulienka
@marienka44 ďakujem za zlepšovák dobrý nápad. Ale ja mám teflónovú formu síce som ju vymastila a vysypala múkou pre istotu ale výborne sa mi vyklopila. Napíš mi ako chutila. Ďakujem a pozdravujem.
kukulienka71
je naozaj výborná! pridala som 100g mletého maku spareného 2 PL mlieka a do orech. plnky trošku rumovej príchute. Piekla sa mi 43minút na 175°C. Neskôr si dala koment o drobivej plnke, ale robila som si ju po svojom, ja som orechy pomiešala s cukrom a roztopeným maslo, olej som už nedala, aj tak to stačí, nie je suchá. Tej plnky je hodne, takéto sú najlepšie. Ďakujem za recept.





methi
Krasne ich mate, kocky. Aj ja vyskusam, vyzera super.
marienka44
Ten olej+ 50 g maslo na orech. plnku netreba, orechy obsahujú tiez tuk. Stačí klasická plnka : orechy a horuce mlieko, lebo mi pri pečení bábovka málo narástla. Vinu kladiem nato, že bola mastná náplň. Kolac nemam taky vysoky ako @Sonulienka.
sonulienka
@msrienka44 to ma mrzí - ale neviem či to je tým ako píšeš, lebo ja som práve robila presne podľa receptu tak maslo a olej som dala na orechy a tak sa mi pekne upiekla. Len čo sa mi plnka nie že nepáči ale nebudem ju tak robiť preto, lebo sa mi oddeľovala od cesta preto chcem robiť klasickú. Neviem prečo Ti nenarástla naozaj ale asi plnkou to nie je neviem.
marienka44
@Sonulienka , mám povinnosť Ti oznámiť, že koláčik všetkým chutil, dcéra vzala k sebe a dnes ho raňajkovali s kakavkom. Aj vnuk a zať si na ňom vraj pochutnali. :-)
sonulienka
@marienka44 tak to ma veľmi teší už som mala strach, že ako Vám bude chutiť po prvom nezdare. Ale myslím si, že ani to nebol nezdar ale nie vždy sa nám všetko podarí. Záleží to aj od droždia a múky nie len na nás.
Pozdravujem Ťa.
marika21
Zajtra upečiem jednu makovú druhú kakao-čokoládovú. Perfektne pofotené, popísané, len upiect. KK5*
jarunka
@sonulienka Ja som upiekla orechovu aj cokoladovu babovku, len som ti zabudla dat vediet, vnucatam velmi chutila. Najmladsi ma 4 ten nechcel nic ine jest, len si pytal kolac :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia