Kysnutá bábovka
Kysnutá bábovka s orechovo-makovou plnkou
Autor receptu: theflyingbaker
|
40 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Z teplého mlieka, 10 g cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
- Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme 40 g cukru, soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.
- Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
- Plnka: Mleté orechy premiešame s mletým makom, práškovým a vanilkovým cukrom a podľa potreby (po lyžiciach) primiešavame roztopené maslo, ktoré sme vymiešali s mliekom, kým nezískame rozotierateľnú zmes.
- Rúru rozohrejeme na 180 ºC, bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového plátu, ktorý potrieme plnkou a zrolujeme (po dlhšej strane) do rolády. Roládu vložíme do bábovkovej formy a zakrytú necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- Kysnutú bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC zhruba 45 minút.
- Po vytiahnutí z rúry ju necháme vo forme cca 10-15 minút a potom ju vyklopíme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.