Kysnutá bábovka

Kysnutá bábovka s orechovo-makovou plnkou

Autor receptu: theflyingbaker

40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teplého mlieka, 10 g cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
  2. Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme 40 g cukru, soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.
  3. Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
  4. Plnka: Mleté orechy premiešame s mletým makom, práškovým a vanilkovým cukrom a podľa potreby (po lyžiciach) primiešavame roztopené maslo, ktoré sme vymiešali s mliekom, kým nezískame rozotierateľnú zmes.
  5. Rúru rozohrejeme na 180 ºC, bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového plátu, ktorý potrieme plnkou a zrolujeme (po dlhšej strane) do rolády. Roládu vložíme do bábovkovej formy a zakrytú necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  7. Kysnutú bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC zhruba 45 minút.
  8. Po vytiahnutí z rúry ju necháme vo forme cca 10-15 minút a potom ju vyklopíme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
  9. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.