Kysáčske klobásy

an3da - fotkaan3da, 19. mája 2013
Kysáčske klobásy
Foto: an3da

Takto robíme dlhé roky, klobásy sú chutné a trvácne.

Suroviny

100 kg
2500 g
1700 g
50 g
50 g
250 - 500 g
100 g




Postup

  1. 1

    Mäso sa musí dobre vymiesiť, spolu so všetkými prísadami. Miesi sa tak dlho pokiaľ sa neočistia ruky, tj. aby sa nelepilo mäso za ruky. Mäso sa natlačí pevne do čriev.

    Kysáčske klobásy - obrázok 1
  2. 2

    POtom sa klobásy údia.

    Kysáčske klobásy - obrázok 2
  3. 3

    A potom sa vynesú na povalu.

    Kysáčske klobásy - obrázok 3
  4. 4

    Aby ste mohli urobiť väčšie množstvo klobás, musíte mať dobrý základ.

    Kysáčske klobásy - obrázok 4

Diskusia k receptu

duda
100 kg mäsa ? nie je to chyba ?
pusta
tak toto sú perfektné klobásy, také ako majú byť. chcem sa spýtať, štipľavú papriku nezvykneš dávať? a na fotke vidím aj silnejšie dlhé klobásy, tie si plnil do salámových čriev?
pusta
tan rozpis nie je na 10 kg mäsa? nepomýlila si sa?
danielas
Óóch, z tejto by som si rada dala! Vyzerajú móc dobre a chutne.Takéto nekúpiš :-)
tiginko
@pusta neviem si celkom predstaviť 2,5kg mletej papriky alebo 1,7kg soli na 10kg mäsa.... krásne klobásy, musia byť fantastické. Nepredáš @an3da ?
an3da
Ejver, nekúpiš. Nie je chyba - dobre píše, 100 kg mäsa. Plníme aj do hrubích prírodních alebo salámovích čriev. Dávame aj štipľavú aj sladkú, tak - pol, pol. Pridám ešte prierez nakrájanej.
an3da
Tak, línie na Slovensko jesto rôzne, mohli by dajako odcestovať tie klobásy...hrubane - tak voláme tie hrubé.
pusta
@tiginko , máš pravdu. :-)
hanba sem, hanba tam, už som to tu na vareche niekde na seba bonzla, od malička mám problémy s obyčajnými počtami, nie s vysokou matematikou. teraz som si to prepočítala kalkulačkou, tie kilogramy mäsa som previedla na gramy a ten pomer mi sadol ako riťka na šerbel.
vdaka ti za usmernenie.
veru, si to neviem predstaviť to množstvo korenín na 10 kg mäsa.
takéto úžasné klobásy sa mi teda veľmi páčia :P
pusta
@an3da ,
ospravedlňujem sa ti za otázku, to ja som sa pomýlila, ty to máš správne.
takéto klobásy v salámových črevách som prvýkrát jedla vo svojich 22 rokoch u mojej kamarátky v Komárne.
oni ich takto robili aj na štipľavo.
máš ich nádherné a vynikajúci recept, hned by som sii s chuťou dala :P
aj fotografie máš úžasné a veľmi prudko jedlé.
gratulujem.
an3da
@pusta , v pohode, ja mám zapísaný recept ale sa mi niekedy stane omyl. Všetky, aj tenké aj hrubé robíme rovnakej chuti - mierne štipľavé...A aké sú chutné zemiaky upečené na veľkom plechu s hrubaňou...
angast
Nádhera. Mať doma takú hrubaňu - to by bula paráda. Krásne obrázky.
pusta
an3da, zaujal ma tam aj cukor, ktorý tam slúži jednak ako prírodný konzervant, spôsobuje zrenie mäsa a zvýrazňuje chuť, ako aj štartuje potrebnú fermentáciu. to je dôvod jeho pridávania. poznám u nás v domácich.čabajkách, domácich gyulai klobásach...a iných.
pozrela som si na mape, že Kysáč je v blízkosti mesta Novi Sad a spomenula som si, že presne takéto som jedla za mlada, mala som kamarátku priamo odtiaľ, študovala tu v ba, doniesla z domu a dala nam ochutnať. také sa veru robia len u tam u vás.
dakujem za pripomenutie i za perfektný recept.
srdečne pozdravujem ťa tam do Kysáča :-)
pusta
@anda3da , ja nie som taká múdra, ak neviem, nehanbm sa spýtať.
to o dôvodoch pridávania cukru nie je všetko z mojej hlavy, včera som konzultovala na slovo vzatého odborníka na mäso - @mesiar50 , ktorý mi to ochotne vysvetlil, za čo som mu veľmi vdačná.
an3da
@pusta , dakujem že si si pripomenula, aj mladšia dcéra odnesie často k priateľke do Nového Sadu a potom si u nej pečú so zemiakmi, je to mňamkové. a ktomu kyslá kapusta.
Cukor - aj od neho je taká pekná farba.
pusta
@anda3da , dakujem za vysvetlenie že cukor robí aj krásnu farbu. zase viem o niečo viac. :-)
ani nehovor, pečená táto klobása aj so zemiakmi - to musí byť fantastické :P
daguska
Senzacne vyzeraju, taktiez ma zmiatli tie gramy. Nezvykne nikto pridavat recepty na take mnozstvo...ale necudujem sa su mnam.....
izabella929
parádne gazdovstvo.-) pekný výsledok snaženia......úžasné...to sa už dnes málo vidí...
jerica
aké krásne , veru dnes na dedine je málo takých čo by chovali prasiatka, neoplatí sa , obilie drahé , a keď to nemá mať zo svojej úrody , chovanie sa predraží.
@an3da , moja , prečo by som sa mala uraziť , to je v poriadku, ja som sa dokonca potešila, že poznáš Janka Siromu, možno poznáš aj Janka Omastu a Evku Omastovú, sú to tiež naši priatelia z Kovačice :-)
a to ako som napísala, vôbec nemám páru, že to je zle, ja som si to skopírovala zo stránky čo má Janko Siroma.
Nemohla som hned reagovať, na pc som veľmi málo, vytešujem sa každej minúty ktorú chcem využiť na záhrade, ver nie je čas sedieť od rána pri pc, dni sa zatiaľ predlžujú, slniečko sa usmieva prečo to nevyužiť. Pozdravujem ťa, prajem pekné poobedie .
mesiar50
@ An3da
Klobásky a saláma vypadájú viac ako excelentne.
Konečne po dlhšej dobe som natrafil na niekoho na
vareche kto vie robiť ozajstné domáce klobásy.Vie popísať z čoho sa ten výrobok skladá a vidieť aj finálny
výrobok ktorý je pekne vyúdený.
@ pusta
milá pusta a velmi ma nevychvaluj ,prosím ta,lebo
už písali o mne na vareche,že som najmúdrejší.
Ale ak máš záujem pozri fotky pri mojich kuracích
prsiach dal som ich tam k voli tebe.Ďakujem za tvoju
pochvalu,..cením si ju a vážim
Píšem ti len teraz,lebo som nebol už doma som už
v holandsku.Srdečne každého odtialto pozdravujem
samozrejme aj@ An3da autorku tohto vynikajúceho
receptu a zároveň ti ďakujem za pripomenutie mojich
mladých čias keď som zabýjaval u mojej dobrej starkej.
bambulka368
nedali by sa poslat 2-3 nozicky do anglicka? :) vyzeraju geniaaaaaaaaaaalne.... mnam mnam mnam
pusta
@mesiar50 , tie fotky som videla, sú perfektné. dakujem ti za ne. si fajn a správny človek.
napíšem ti TS. pozri si ju.
soncya
@an3da , takéto nosila moja nebohá stará mama. Ona pochádzala z obce Gložany, bývali tam samí Slováci, mali tam slovenské školy aj farár kázal po slovensky. Presne takéto hrubé, a veeeľmi voňavé klobásky nosila.
boxik
Klobásy vyzerajú perfektné, ale iste pochopíte že mňa zaujal obrázok č.4. Už ich vidím v tej podobe , ako na mojom obrázku.
an3da
Ak z tíchto končín, tak to budú Hložany - áno, podobné robia vo všetkých slovenských osadách. V Báčskom Petrovci trochu prehaňajú so štipľavou paprikou - ich klobása je veľmi štipľavá, až prehnane.
an3da
@boxik , boli v tej podobe - dali sme upiecť za svadobnú večeru, ale z inej generácii, tieto sme rozpredali.
evanaaa
Krásne vypadajú už len na obrázku, nieto ešte v skutočnosti. Na jeseň chodíme do Pezinka na vinobranie a tam v jednom stánku také klobásy - hrubane- kupujeme, sú výborné, ale maj aj v normálnej hrúbke, aj s tých kúpime na ochutnanie. Len ma trochu zmiatol ten cesnak v prášku, nie je to prehrešok, môže sa dávať do klobás?
an3da
@evanaaa , viem že sme skorej dávali domáci na drobnuško posekaný cesnak.
jaka90
Hovorí sa že Petrovská klobasa alebo klbása je najlepšia :) ale mislim si že aj tieto sú chutné. Ked mate na Slovensku na blízo mäsiaren Orban aj tam sa dá nájsť Petrovská klbasa ktorá samozrejme nie je rovnaká ako ozajstná Petrovská ale najpodobnejšia je tým naším Petrovsko Kisácko Hložianskym klobáskam :)
an3da
@jaka90 neviem odkiaľ si, tie Petrovské sú niekedy až prehnane štipľavé, niektorí Kysáčania takisto praháňajú s pridaním štipľavej papriky...tieto sú tak - viac jedlejšie...
jaka90
S petrovca pochadzam, no naše klbasky su nie až také štiplavé :)
an3da
Teraz po našom recepte klobásy robí náš zať. Robí trojaké, neštipľavé, stredné a štipľavé.


2x haji a radost
kimlo
@an3da (7.1.2019 21:33)
Nejdú Vám na to sýkorky? Ja som raz nechal na balkóne čerstvé čabajky trocha premrznúť a vysušiť a veru sa mi do nich pustili....