Kypré buchty

orchidea - fotkaorchidea, 10. novembra 2012
Kypré buchty
Foto: orchidea

To množstvo jabĺk, ktoré sa nám tohto roku urodilo treba zúžitkovať, a preto každý týždeň niečo z nich pečiem. Snažím sa vymyslieť vždy niečo iné. V zošite s mojimi receptami sa mi zapáčil tento. Vyskúšala som a ponúkam ho aj Vám...

30
porcií

Suroviny

780 g
420 ml
60 g
90 g
3 ks
1 ks
3 PL alemo um
120 g
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL cukru a múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Suroviny som zmiešala. Priliala som vykysnutý kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami , rozpustenú nie horúcu Heru, rum. Vypracovala som hladké lesklé cesto a dala som ho kysnúť. Vykysnuté som znovu premiesila a opäť nechala kysnúť.

  2. 2

    Kým cesto nakyslo, pripravila som si plnku. Množstvá použitých surovín na ňu neuvádzam, lebo v pôvodnom recepte boli buchty plnené makovou plnkou. Tiež som množstvo plnky neodhadla a chýbala mi, tak som zvyšok buchiet naplnila slivkovým lekvárom...:) Nastrúhala som jabĺčka, boli dosť šťavnaté tak som prebytočnú šťavu radšej vyliala, pridala som práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu a hrozienka. Ak by chcel predsa niekto plniť makovou plnkou, tak tu je recept: 150-200 g mletého maku zvariť s trochou mlieka, pridať cukor a citrónovú kôru. Odstaviť a dochutiť škoricou. Alebo škoricu vynechať a dochutiť slivkovým lekvárom alebo čokoládou.

  3. 3

    Na pomúčenej doske som cesto zľahka rozvaľkala na hrúbku asi pol centimetra, nakrájala som na obdlžníčky 8x10 cm a na každý som položila plnku. Zvinula som ich do roládky a kládla na plech vyložený papierom. Boky buchiet som potrela olejom. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a dopiekla som do zlatova.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Tak toto si ja pekne ukladam k mojim jablckovym kolacikom :-) vyzeraju uzasne,mne sa sice neurodili ale sa mi nejak premnozili v chladnicke :-)
peknučké ich máš, až ma tak cuklo, že podľa foto ich už poznám a že či som ich tu prehliadla,ani uložené tu na vareche, lebo na tvojom blogu som ich už minulý týždeň myslím videla, no ale tak výborne vyzerajú, určite aj chutia, že musím pochváliť aj tu a priznám, že jablkové ma ešte nenapadlo robiť, mám sterilizované jablčka vyskúšam, chuť podľa kysnutých závinov si predstaviť viem
Aj u nás sa urodilo toho roku jablčok neúrekom, takže pečiem každý týždeň. dnes som napríklad spravila jablkové pyté a tie tvoje buchtičky fakt vyzerajú úžasne. V takej forme som ich ešte nerobila, ale vyskúšam.
skúšal so ich ale ja z orechovou plnkou lebo ich mám rád robil podobne ako maková ale to cesro už budem piect stále bolo mňamkovéééééééé móóóóc dík za dobrý recept

Pridaj komentár k receptu: