Kypré buchty

Autor receptu: orchidea

To množstvo jabĺk, ktoré sa nám tohto roku urodilo treba zúžitkovať, a preto každý týždeň niečo z nich pečiem. Snažím sa vymyslieť vždy niečo iné. V zošite s mojimi receptami sa mi zapáčil tento. Vyskúšala som a ponúkam ho aj Vám...

30
porcií

Postup

  1. Urobila som si kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL cukru a múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Suroviny som zmiešala. Priliala som vykysnutý kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami , rozpustenú nie horúcu Heru, rum. Vypracovala som hladké lesklé cesto a dala som ho kysnúť. Vykysnuté som znovu premiesila a opäť nechala kysnúť.
  2. Kým cesto nakyslo, pripravila som si plnku. Množstvá použitých surovín na ňu neuvádzam, lebo v pôvodnom recepte boli buchty plnené makovou plnkou. Tiež som množstvo plnky neodhadla a chýbala mi, tak som zvyšok buchiet naplnila slivkovým lekvárom...:) Nastrúhala som jabĺčka, boli dosť šťavnaté tak som prebytočnú šťavu radšej vyliala, pridala som práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu a hrozienka. Ak by chcel predsa niekto plniť makovou plnkou, tak tu je recept: 150-200 g mletého maku zvariť s trochou mlieka, pridať cukor a citrónovú kôru. Odstaviť a dochutiť škoricou. Alebo škoricu vynechať a dochutiť slivkovým lekvárom alebo čokoládou.
  3. Na pomúčenej doske som cesto zľahka rozvaľkala na hrúbku asi pol centimetra, nakrájala som na obdlžníčky 8x10 cm a na každý som položila plnku. Zvinula som ich do roládky a kládla na plech vyložený papierom. Boky buchiet som potrela olejom. Nechala som ich ešte podkysnúť a potrela som rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a dopiekla som do zlatova.