Foto: cesminaz
Posledna tohto ročná úroda zelenej fazuľky :-)
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 ks |
|
400 g |
|
2 ks |
|
7 - 8 ks |
|
3 ks |
|
2 PL (paradajkove pyré) |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
|
|
1/2 - 1 ČL |
|
1 zväzok |
|
8 - 9 dcl (na podliatie) |
|
|
Postup
-
1
Toto je moja posledna tohtoročná úroda fazuľky..su ešte malicke,ale do tohto jedla ako stvorene ;-) kedže sú ešte male a tenke,nielen ze sa rychlo uvaria,ale ich ponechate takto v celej dlzke :-) a to ukáže na tanieri ešte krajšie a chutnejšie ;-P Len im odštipkáte tie končeky,opláchnete a hotovo ;-D
-
2
Por si pokrajame na kruzky hrube cca. 0,5-1cm. Do hrnca dame trocha oleja a por trocha posmažíme-zosklovatime.Potom pridame 1PL mletej papriky,premiesame a hned dame nato mlete mäso,osolime ho a par minut spolu posmažíme-podusime,kym mäso nezmeni svoju farbu :-) Prve 2 fotky som nestihla,takze na tejto je por s mletou paprikou a mäsom uz v hrnci :-)
-
3
..potom pridame fazulku..tie co boli uz trocha väčšie,treba prekrojit na polovicu :-)
-
4
..pridame na väčšie kusy nakrajane paradajky..Ale ja uz vlastne paradajky nemam :-( tak som dala za jednu 7dcl flasu uz z mojich na zimu odložených zasob,ktore davam cez zimu namiesto čerstvých paradajok do jedla ;-)
-
5
..pridame na väcsie kocky nakrajanu papriku,ja som dala žltú pre farbu :-)
-
6
..premiešame,osolíme a nechame pokrievkou zakryte 10-15 minut takto dusit..
-
7
..po duseni,zalejeme 8-9dcl vodou..
-
8
Dame sol,mlete korenie a isot papriku..
-
9
Dobru hrst pokrajanej petrzlanovej vnate,to je asi 1 zväzok :-) Doda jedlu skvelu chut ;-P
-
10
..a nakoniec 2pl salçe.Salça je pomerne sladka,je to paradajkove pyre,ktore doda nielen sladkastu chut,ale aj zhusti jedlu šťavu :-) Premiešame,zakryjeme a nechame varit na strednom ohni 15 minut..vlastne kym bude fazulka do poli uvarena :-) treba skontrolovat.
-
11
Cca po 15ich minutach pridame k nej na väcsie kusky nakrajane zemiaky,väcsie vyzeraju v tom krajsie..Musite ich nakrajat na take,aby sa dovarili do mäkka presne s fazulkou spolu.Su rôzne typy zemiakov,takze si typnite kedy ich date k fazulke :-) Takto so zemiakmi som to zakryte este cca 15-20 minut varila uz na menšom ohni za občasného kontrolovania :-) Zemiaky schovajte pod fazulku,budu sa akoby pomaly dusit ;-P a tak vam uz mäkke zemiaky ostanu pekne v celosti ;-) Kym zemiaky zmäknu,fazulka bude ako maslo ;-P
-
12
U nas je toto jedlo velmi oblubene,deti vylížu dokonca aj tanier :-)) Podava sa s chlebom,alebo niakym inym pečivom.Je vynikajuce aj ako priloha k ryži ;-P Dobru chut..
@kukulienka ty si fakt neskutocna!!!!! Som straaaasne rada a pravdaze aj poctena, ze sisi na dnesny obed vybrala prave toto jedlo :-D Tesim sa ze ti chutilo a dakujem ti za krasne foto a za tvoju "bleskovu" odozvu ;-P