Chlieb, ktorý dal môj kvások ;)
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Kvások vylejeme do misy /predtým sme si odobrali 2pl do chladničky/, prisipeme 400g múky, rascu, soľ, podľa potreby vody /cesto by malo byť vláčne/ a hnetačom spojíme všetky suroviny dokopy.
- 2
Pomúčime si plátenku, vložíme cesto, prikryjeme kuch. utierkou a necháme pri izbovej teplote bez prievanu vykysnúť cca 4-5 hod. Pozor, aby nám cesto neprekyslo - chlieb by bol kyslý.
- 3
Cesto nám cca zdvojnásobí objem /mne skoro vykypelo z ošatky/. Prehodíme do misy, pridáme ostatných 100g múky spojíme múku s cestom. Ak sa nám cesto lepí, môžeme pridať múku - doslova obalíme cesto jemnou vrstvou, aby sa nelepilo. Dáme znova na cca 2-3 hod. podkysnúť do pomúčenej ošatky.
- 4
Rúru vyhrejeme aj s plechom na max. teplotu /u mna je to 250°C/. Horúci plech vyberieme, rýchlo naň vyklopíme cesto, ostrým nožom narežeme /žiletkou/ a rýchlo späť do rúry.
- 5
Po cca 15 minútach rúru stiahneme na 160°C, chlieb potrieme vodou. Vyšší počet potretí počas pečenia = hrubšia kôrka. Ja som potieral 2x.
- 6
Dopečieme na 160°C cca 45 min. /testujeme poklopom - chlieb znie duto, keď je upečený/
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
no a zistila som, ze takto urobeny chlebik mozem pokojne zobrat do ruky, prelozit do studeneho pekaca, nakrojit a vlozit do vyhriatej rury a neprilepi sa :-)
a 500 dkg múky???
oprav si suroviny - váhové množstvá.
túto fotku si pridal pred časom ako nevydarený chlieb, ktorý si robil vraj podľa mňa a nevydaril sa ti, tak si sa vyjadril vtedy DDDDD
Samozrejme to ma byt v gramoch.
Bol som sa so synatormi vyblaznit na trampoline /ja som neskakal :)/ tak preto opravujem az teraz ;)
@pusta nefabuluj. Podla teba by som v zivote nic nerobil...
ty si to písal, ked si ma v tej diskusii obs**ral :-)
na tú chybu som ťa v recepte upozornila ja veľký MEG :-)))
Upozornila ma @kukulienka pod jej ultranarodnym jedlom o 15:36. ty si to zbadala a utekala napisat sem pod rcp o 16:33 /asi ked si sa zobudila po poobednej sieste/
viem čítať DDDDD
vlastne o sebe, však??? DDDDD
ako je to tvoje DDDDD
ty sa do @kukulienka71 nenavážaj, nesiahaš jej totiž ani pod podošvy jej topánok !!!
z tvojich úst ešte nič múdre nevyliezlo, perlíš v kuse :-)))
tváriš sa ako @Meg kamarát a pritom mu veselo spamuješ recept DDDD
bude ťa mať rád :-)
A kde si zohnal kvások?Ďakujem za odpoveď, pekný deň všetkým.
@havino sama si to napisala "Každý kvások sa chová inak, záleží na krmení , na hustote, na múke" tak netrep, ze len ty vies spravne cas odhadnut. Palcovy test? Myslis palec na ruke alebo nohe? :D Mne s mojim kvaskom vysli casy tieto.
Chvalis a podla mna ty, ze tu spamujes moj recept tvojimi "skusenostami".
@jozka nie nieje to vela. Riadil som sa tymto postupom a trochu poupravil podla seba ;)
delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/ako-stihnut-upiect-kva...
ešte si nacapkaný z hodov???
až vytriezveš, chod si radšej opraviť svoj úúúúúžasný recept v gramážach aj v texte postupu, maličký :-)))))
Nacapkana si asi ty. Hody su u nas stale v plnom prude ;) Akurat sa chystame stanky preluskat s detmi. To bude zas radosti. Same hracky, vata, cukrove dudle :)
Chapem, ze zavidis, bo ty nemas ist s kym ani von medzi cinziaky. Imaginarneho priatela zobrat nemozes... nikoho nemas... to musi byt krute... na stare kolena ostat @pust á... @opustena.
Preto radsej vloz do kosika nete nakup na mesiac august za cca 50€, ocakavaj auticko, ujo sofer sa mozno s tebou porozprava v duchu: "Dobry teta, je to 50€, paci sa. Dakujeme za nakup, dovidenia." Aspon trocha rozptylenia v tvojom nudnom, @pust om, zivote.... Uprimne ta lutujem :/
ty, čo tak rád hodnotíš iných, sekíruješ za somariny, ale sám seba nikdy, spamuješ recepty druhým, kritizuješ za maličkosti....vieš, čo upratuj u seba doma, pozametaj poriadne na vlastnom prahu a sústred sa na seba.
mne ty nedokážeš ublížiť ničím, na to ty nemáš :-)))
len si mi smiešny :-)