Kváskový chlieb

Autor receptu: megdesign

Chlieb, ktorý dal môj kvások ;)

10 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások vylejeme do misy /predtým sme si odobrali 2pl do chladničky/, prisipeme 400g múky, rascu, soľ, podľa potreby vody /cesto by malo byť vláčne/ a hnetačom spojíme všetky suroviny dokopy.
  2. Pomúčime si plátenku, vložíme cesto, prikryjeme kuch. utierkou a necháme pri izbovej teplote bez prievanu vykysnúť cca 4-5 hod. Pozor, aby nám cesto neprekyslo - chlieb by bol kyslý.
  3. Cesto nám cca zdvojnásobí objem /mne skoro vykypelo z ošatky/. Prehodíme do misy, pridáme ostatných 100g múky spojíme múku s cestom. Ak sa nám cesto lepí, môžeme pridať múku - doslova obalíme cesto jemnou vrstvou, aby sa nelepilo. Dáme znova na cca 2-3 hod. podkysnúť do pomúčenej ošatky.
  4. Rúru vyhrejeme aj s plechom na max. teplotu /u mna je to 250°C/. Horúci plech vyberieme, rýchlo naň vyklopíme cesto, ostrým nožom narežeme /žiletkou/ a rýchlo späť do rúry.
  5. Po cca 15 minútach rúru stiahneme na 160°C, chlieb potrieme vodou. Vyšší počet potretí počas pečenia = hrubšia kôrka. Ja som potieral 2x.
  6. Dopečieme na 160°C cca 45 min. /testujeme poklopom - chlieb znie duto, keď je upečený/