Kváskový chlieb
Autor receptu: megdesign
Chlieb, ktorý dal môj kvások ;)
10 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Kvások vylejeme do misy /predtým sme si odobrali 2pl do chladničky/, prisipeme 400g múky, rascu, soľ, podľa potreby vody /cesto by malo byť vláčne/ a hnetačom spojíme všetky suroviny dokopy.
- Pomúčime si plátenku, vložíme cesto, prikryjeme kuch. utierkou a necháme pri izbovej teplote bez prievanu vykysnúť cca 4-5 hod. Pozor, aby nám cesto neprekyslo - chlieb by bol kyslý.
- Cesto nám cca zdvojnásobí objem /mne skoro vykypelo z ošatky/. Prehodíme do misy, pridáme ostatných 100g múky spojíme múku s cestom. Ak sa nám cesto lepí, môžeme pridať múku - doslova obalíme cesto jemnou vrstvou, aby sa nelepilo. Dáme znova na cca 2-3 hod. podkysnúť do pomúčenej ošatky.
- Rúru vyhrejeme aj s plechom na max. teplotu /u mna je to 250°C/. Horúci plech vyberieme, rýchlo naň vyklopíme cesto, ostrým nožom narežeme /žiletkou/ a rýchlo späť do rúry.
- Po cca 15 minútach rúru stiahneme na 160°C, chlieb potrieme vodou. Vyšší počet potretí počas pečenia = hrubšia kôrka. Ja som potieral 2x.
- Dopečieme na 160°C cca 45 min. /testujeme poklopom - chlieb znie duto, keď je upečený/