Kváskové slané sušienky

siisa - fotkasiisa, 17. novembra 2016
Kváskové slané sušienky
Foto: siisa

Robila som ich prvýkrát a musím povedať, že sa zjedli veľmi rýchlo. Ak máte radi slané chrumkanie toto je super voľba. Ďalší recept kde môžeme využiť zvyšný kvások.

30 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
110 g
100 g
40 g
80 g
1 ks menšia
1/2 ČL
1/4 ČL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie. Pomelieme si vločky na jemno. Rozpustíme si maslo, musíme dať pozor, aby nebolo veľmi teplé. Sušené paradajky zbavíme oleja. Cibuľu a sušené paradajky rozmixujeme tyčovým mixérom. Pizzové korenie rozdrvíme v mažiari čo najjemnejšie. Potom spracujeme všetky suroviny okrem soli na cesto. Cesto by malo byť dôkladne spracované. Nelepí sa na misu a dobre sa s ním pracuje. Ak sa cesto po spracovaní lepí, pridávame pomaly múku. Vypracované cesto prikryjeme fóliou a necháme pol hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Hneď si zapneme rúru a vyhrejeme na 250 °C.

  2. 2

    Po polhodine cesto vyklopíme na dosku a rukami roztlačíme na malý obdĺžnik. Posypeme ho soľou. Stočíme do rolky a miesime, kým sa nám soľ nezapracuje asi tak 5 minút. Hneď si ho rozvaľkáme na tenko, tak asi 1 mm. Ja som nemusela múčiť dosku, ale ak bude treba, pomúčte. Povykrajujeme tvary, aké len chceme. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 250 °C asi 10 minút. Ale radšej sa riaďme sfarbením a vyberme plech vtedy, keď sami vidíme, že majú sušienky tú správnu farbu. Ak ich necháme piecť dlhšie o 2-3 minútky, budú chrumkavejšie a podľa mňa chutnejšie . Pozor, aby nezhoreli.

  3. 3

    V recepte si môžeme vymeniť múku za akú len chceme, teda môžeme použiť namiesto pšeničnej napríklad celozrnnú, alebo špaldovú. Tak isto aj chuť si môžeme prispôsobiť svojim chutiam tým, že zvolíme iné bylinky napr. provensálske, rozmarín...

    Kváskové slané sušienky - obrázok 3

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Výborné pečivko na chrumkanie, plánujem ho vyskúšať. Len kalkulujem, koľko veľkých plechov z toho vyjde, keď sa to vaľká na 1 mm. Pochvala pre teba za ďalší kváskový recept.
@Staja (18.11.2016 17:04)

Ďakujem :) Mne vyšli dva veľké plechy, aj keď budeš robiť sušienky menšie, dva plechy budeš potrebovať. Nám veľmi chutili, poteší ma ak vyskúšaš.
@Staja (20.11.2016 09:31)

Júj, máš ty pravdu, tam mala byť pol ČL, ďakujem za upozornenie. Hneď to aj opravím. Ďakujem za vyskúšanie a foto.

Pridaj komentár k receptu: