Kváskové slané sušienky

Autor receptu: siisa

Robila som ich prvýkrát a musím povedať, že sa zjedli veľmi rýchlo. Ak máte radi slané chrumkanie toto je super voľba. Ďalší recept kde môžeme využiť zvyšný kvások.

30 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky ingrediencie. Pomelieme si vločky na jemno. Rozpustíme si maslo, musíme dať pozor, aby nebolo veľmi teplé. Sušené paradajky zbavíme oleja. Cibuľu a sušené paradajky rozmixujeme tyčovým mixérom. Pizzové korenie rozdrvíme v mažiari čo najjemnejšie. Potom spracujeme všetky suroviny okrem soli na cesto. Cesto by malo byť dôkladne spracované. Nelepí sa na misu a dobre sa s ním pracuje. Ak sa cesto po spracovaní lepí, pridávame pomaly múku. Vypracované cesto prikryjeme fóliou a necháme pol hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Hneď si zapneme rúru a vyhrejeme na 250 °C.
  2. Po polhodine cesto vyklopíme na dosku a rukami roztlačíme na malý obdĺžnik. Posypeme ho soľou. Stočíme do rolky a miesime, kým sa nám soľ nezapracuje asi tak 5 minút. Hneď si ho rozvaľkáme na tenko, tak asi 1 mm. Ja som nemusela múčiť dosku, ale ak bude treba, pomúčte. Povykrajujeme tvary, aké len chceme. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semiačkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 250 °C asi 10 minút. Ale radšej sa riaďme sfarbením a vyberme plech vtedy, keď sami vidíme, že majú sušienky tú správnu farbu. Ak ich necháme piecť dlhšie o 2-3 minútky, budú chrumkavejšie a podľa mňa chutnejšie . Pozor, aby nezhoreli.
  3. V recepte si môžeme vymeniť múku za akú len chceme, teda môžeme použiť namiesto pšeničnej napríklad celozrnnú, alebo špaldovú. Tak isto aj chuť si môžeme prispôsobiť svojim chutiam tým, že zvolíme iné bylinky napr. provensálske, rozmarín...