Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance fotorecept

boise - fotkaboise, 1. augusta 2013
Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept)
Foto: boise

Nikdy som nerobila lievance. Ani mamina. Ani starká. Stále len palacinky. Lenže ja mám ťažkú panvicu, a ide mi vyvaliť ruku v základe, keď Zobraziť celý popisNikdy som nerobila lievance. Ani mamina. Ani starká. Stále len palacinky. Lenže ja mám ťažkú panvicu, a ide mi vyvaliť ruku v základe, keď sa snažím palacinku natiahnuť na celú plochu panvice. Takže lievance sú fajn voľba. Ešte k tomu kváskové. Recept som našla na jednom blogu, ale upravila som ho podľa seba. Lebo ja nikdy s ničím nie som spokojná :)

Suroviny

130 g
400 ml
150 g
50 g
50 g
2 ks
1 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Ak ste si už hrdo pripravili všetky suroviny na stôl, že sa s vervou pustíte do tohto receptu, tak vás musím zabrzdiť. Vajce pekne odložte nazad do chladničky. Do zajtra ho nebudeme potrebovať. Dnes len dlhá predohra bez vajca :) S vajčiskom sa zahráme zajtra. Možno bude trochu frustrované, ale nenechajte sa zlomiť!

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je vajce bezpečne uväznené v chladničke, do väčšej nekovovej nádoby si nasypeme a nalejeme všetko ostatné. Čiže kvások, mlieko, ovsené vločky, cukor - ja som použila trstinový, vanilkový cukor (2x), múku jednu aj druhú, štipku morskej soli a kôru z citróna. Ten môj sa tváril biocitrónovo a krásne voňal :) Inak netreba to preháňať s tou kôrou, stačí máličko.

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pohabarkujeme (sa mi zapáčil ten výraz od starkej) všetko dokopy. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky. Do druhého dňa priatelia, takže vidíme sa zajtra! ;)

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrý deň varecháči, vitajte pri druhom diely Kváskových pšenično-ražných lievancov. Zopakujme si, čo sme včera robili. Zavreli sme do chladničky jedno frustrované oduté vajce a pripravili sme si "takmercesto" na lievance. Prišiel čas pokračovať. Ale ešte predtým ako začneme, nazrieme do chladničky a skontrolujeme psychický stav nedávno ohrdnutého vajčiska. Zdá sa že pobyt vo dvojici mu prospel.

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyberieme z chladničky, malo by vyzerať možno aj nejak takto (teda malé bublinky):

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte stále romantikou oťapené vajce znenazdania rozbijeme a jeho veselé útroby pridáme k cestu.

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobre premiešame. Ja viem, tá foto vyzerá rovnako ako tá pri bode 5 ale verte mi, tu je už aj to vajce. Zapracované. Sympatie, nesympatie, proste som ho nezachránila. No a teraz si dáme malú pauzu. Áno zas. Hodinu sa toho nedotýkajte a nechajte pri izbovej (kuchyňovej) teplote odpočívať (v pokoji).

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak, hodina prešla ako voda, že, že, že? :) Tak poďme na to. Pripravíme si panvicu, "postrašíme" ju (najlepšie kokosovým) olejom a robíme lievance. Teda v mojom prípade skôr vylievance, lebo som nezohnala takú tú špeci panvicu na lievance. Vyrába sa to vôbec ešte???

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Neobraciame, kým nevidíte malé dierky a nie sú takmer prepečené. Teraz je ten správny moment:

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tak pražíme jeden vylievanec za druhým, stojíme pri sporáku a užívame si ožarovania nie len slnečného, ale aj plynového a myslíme na to, že pot sú vlastne slzy tuku. Takže tuk plače že ide z tela preč. Nepovieme mu že nech mu nie je smutno, že za chvíľu vďaka lievancom sa pneumatika okolo pupka vráti...A po istom čase, keď si budete myslieť, že toto nikdy neskončí, zrazu sa cesto minie a vy budete mať možno tak ako ja, 19 utešených vylievancov.

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom to už len s vypätím posledných síl ozdobiť a dochutiť (jogurt s vanilkovým cukrom, domáci višňový lekvár, ovocie, ale napríklad aj kdejaký sirup a nesirup...) a bez výčitiek svedomia zládovať do posledného kúska. Veď si to aj po takmer dvoch dňoch aj zaslúžime, nie? Dobrú chuť! :)

    Kváskové pšenično-ražné (vy)lievance (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

luss44
chutný a zdravý receptík, ešte aj humorne podaný... chválim :)
medovnicek
recept si odkladám až sa niekedy konečne dám na "kváskovanie", tak sa mi zíde
vegetariankajana
super uz len na "okuk" a na citanie tiez, ked sa dakedy rozhodnem vyuzit kvasok - lebo ten som teda este neskusala, tak tieto lievance urcite budu...
katkat
krasny recept, usmievala som sa cely cas :)
irenaw
zajtra kvások vydolujem z najzapadnutejšieho kúta chladničky. vždy sa tam posunie, počas tých desiatich dní, kým sa dostane na hranicu prežitia. rúra spí hlbokým letným spánkom, ale toto nejak vydržím, vždy si môžem namýšľať, že keď sa vypotím cez tvár, zvýraznia sa mi lícne kosti ;-) veľmi vítaný recept
boise
ďakujem za komentáre :) @irenaw ja tiež teraz nepečiem, v chladničke kvások nechce byť sám dlhšie ako 5 dní, takže vymýšľam dookola čo s tým :) Chystám sa ešte na kváskovú polievku :)
askadaniela
5* už len za ten popis :D. Recept je už uložený, vyskúšam s normálne rozpusteným droždím.
boise
@askadaniela super, potom daj vediet ako to dopadlo, pripadne sem dopiseme alternativu s drozdim :) mozno bude treba trosku viac muky, kedze kvasok je voda+muka 50:50, takze asi tak o 60g viac...
irenaw
C:Documents and SettingsRomanDesktopmoje_fotkyvylievance.JPG
irenaw
...spomalení môžu dvakrát ;-)... naše bruchá a náš kvások ti srdečne ďakujú. u nás so šípkovým lekvárom a kyslou smotanou.
boise
@irenaw tie vyzerajú super :) mňam, teraz si musím ísť nájisť niečo sladké :D
boise
Dnes so škoricovými jablkami na masle :)

kramma
Vynikajúce, skutočne vynikajúce, dnes som robila :) Tešila som sa na ne už od včera :-D
staja
Bola som zvedavé na tieto lievance, tak som ich dnes spravila. Vydarili sa skvelo, cesto som musela zriediť (asi bol hustejší kvások, lebo som všetko vážila) a nabudúce dám určite menej cukru. Vyšlo mi ich 23 kúskov. Hneď som ich zopár odfotila ešte bez úpravy:


staja
A @boise , ďakujem za výborný recept, ten kvások som tiež dolovala z kúta chladničky, hoci môj nie je taký netrpezlivý, vydrží v pohode 10-14 dní, keď musí a nijako mu to nevadí.
katka78
Mám strašnú chuť na sladké a chcela som sa užitočne zbaviť prebytočného kvásku, tak hľadám vhodný recept.. no síce tento nevyužijem, lebo sa má čakať do druhého dňa a môj stav je akútny, ale veľmi dobre som sa na tvojom recepte pobavila! :-) Ukladám si ho do zálohy pre budúce pečenie a tiež pre dobrú náladu. Ešte viac si mi vylepšila už tak skvelý deň. Vďaka :-)
katka78
Tak som to nakoniec (ne)vydržala a spravila ich dnes. Vynikajúce sú! Ďakujem pekne za recept :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia