Foto: siisa
Musím napísať, že sú lepšie ako od babičky. Odporúčam vyskúšať. Už iné nebudete piecť. A tu je môj recept.
Suroviny
Cesto : | |
250 g |
|
250 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
300 ml |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1. náplň: | |
250 g |
|
1 ks |
|
|
|
2. náplň: | |
250 g |
|
Postup
-
1
Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 1-2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
-
2
Večer skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu a necháme pol hodiny postáť. Cesto vyberieme na dosku.
-
3
Cesto rukami ponaťahujeme a roztlačíme na hrúbku 2 - 3 cm. Nevaľkáme valčekom! Pomocou pohára vykrajujeme kolieska a plníme plnkou.
-
4
Ukladáme na olejom vymastený plech. Olejom potrieme aj boky, aby sa buchty nezlepili.
-
5
Potom celý plech uzavrieme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Ja som nechala 2 hodiny. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
-
6
Do rúry si na spodok dáme hlboký plech. Rúru si vyhrejeme na 230 °C. Vložíme buchty s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu si nalejeme 100 ml vody. Rúru hneď zatvoríme a stiahneme teplotu na 190 °C. Pečieme 10 minút. Po 10 minútach si vyberieme plech zo spodu a dopečieme 40 minút. Buchty potrieme maslom a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme vychladnúť. Chutia neskutočne :) Dobrú chuť !
Ďakujem veľmi pekne milá moja♥ @Chica 114 ♥ :) aj tebe prajem pekný večer :)
Ďakujeeem veľmi pekne :)
Hehe, milý @Kecemis , si ma rozosmial, ale v dobrom slova zmysle :) Veľmi si ma potešil s tou správou, že kváskuješ, držím palčeky. Kľudne sa príď sem pochváliť a povedať ako sa darí, budem len rada. Ďakujem za pekný komentárik, ktorý potešil a aj vyčaril úsmev :)
Musím sa priznať, že toto sú moje prvé buchty v mojom živote. Keďže som si dala taký plán, že ukážem ľuďom, že zdravo si môžu pripraviť pomocou kvásku úplne všetko kysnuté, tak muselo prísť aj na buchty. Milý @Patroveckypitrs , teším sa na deň, keď mi napíšeš tu na Vareche, že si upiekol svoj prvý chlebík. Ale aj to chce čas, kým sa človek odhodlá. Ďakujem za pekný komentárik. Pekný deň :)
Ďakujeeem :)
Moja milá @Haji , musím napísať, že to čo som v recepte písala, že sú lepšie ako od babičky, je fakt pravda. Sama som bola v šoku, aké môže byť kváskové cesto jemnučké a nadýchané. A o chuti ani nehovorím. Ďakujem za milé a povzbudivé slovká, maj krásny deň :)
Milá @Farbuska , veľmi si vážim tvoje slová, vidím, že si človek, ktorý chápe veci. Verím, že raz sa odhodláš a upečieš si svoj chlebík, lebo ak ho upečieš raz, určite ťa to povzbudí. Ono sa zdá, že je to pracná vec, ale keď prídeš na ten systém, ide to ako po masle. A ja som tu vždy po ruke, čo sa týka pomoci :) Ďakujem za krásny komentárik. Pekný dník želám :)
Moja milá @Monty , sú to moje prvé buchty, preto aj tak vyzerajú....každá iná, ale veľká škoda, že sa tu nedá urobiť ochutnávka, lebo chuťou sú neskutočné. Ďakujem za pochvalu a pevne verím, že čoskoro sa prídeš aj ty pochváliť so svojim prvým kváskovým výtvorom. Teším sa na ten deň :) Inak ak by bol treba kvások, mám nasušený...pošlem, to myslím vážne ! Inak sa pečie s mladým a inak so starým kváskom. Stačí sa ozvať :)
Haji ma moju emailovu adresu tak by si mi mohla aj napisat postup ako s takym kvaskom pracovat. Ja poslem Haji moju adresu
Ďakujem a prajem peknu nedelu
Supeer ! Ozvem sa cez e-mail
Afi, co kus to origoš! Takové mám ráda! Některé jsou vypečenější, jiné pampúškové, všichni si přijdou na své! Hlavně kdybych jich bylo!! haha Krásnou neděli přeji, milá Afi!
Úkol splněn, už ti letěl em. Mávám a jdu zasednout k nedělnímu obědu.
Hahahaha, milá @Afataga , po prvýkrát je to so všetkým tak.....až po čase príde rutina :) ale teraz ti neviem povedať čo je lepšie :)))) Ďakujem za milý komentík :)
WOOOOOOOW, no aký úžasný básnik v tebe skrytý moja milá♥ @Jack ♥, ďakujeeeem za krásny básničkový komentárik :) prajem tebe a aj tvojej malej usilovnej kuchárke pekný dík :) ✿✿✿
Ďakujem veľmi pekne .-)
@siisa u mna rutina nehrozi, kedze buchty robim raz za rok a aby si videla, ze nekecam, moje vyzeraju asi takto :-):
No vyzerajú krásne upečené a že nie sú rovnaké, hlavne že chutili. Ja by som si dala hneď tú prvú dolu v rohu ...mám rada tie krajové a dobre upečené :)
Ďakujem veľmi pekne :)
Ďakujem za milý komentárik a prajem pekný deň :)
se sádlem a s kvasnicemi. Chci tento recept zkusit jako kváskový, ale použít domácí sádlo.
Když dělám rozkvas doma např. na chleba, hned ho udělám do plastové mísy z robota a potom přidám zamíchané suché ingredience a potom tekutiny.
Ušetřím jedno mytí mísy po rozkvasu.
Tak jsem zvědavá a těším se, jak se podaří
Recept fakt vypadá supeeeer
Tak to ma veľmi teší ! Držím palce nech sa dielo podarí. Ďakujem .
Pekla jsem na 200 st. cca 50 minut. Celou dobu vše přikryté a tak pára byla uvnitř hrnce, takže jsem nemusela zapařovat. Další změnu jsem udělala při míchání těsta, když jsem dala místo oleje vlažné máslo a mléka jsem dala jen 150 ml /tady asi trošku chyba, bylo tužší, i když se zdálo, že je akorát když jsem míchala,ale při kynutí jsem musela nechat podstatně déle kynout a také jsem zapomněla potřít vajíčkem, ale vůbec nevadilo, byly nádherné, povidlové, dnes vnuk na zahrádce snědl poslední kousky.
Díky moc za výborný recept, příště zkusím jinou náplň, ale opět kváskové Honzovky upeču v hrnci /vymazaném sádlem/.
Presne si to takto predstavujem, nebáť sa experimentovať a prispôsobiť si recept podľa možnosti. Ďakujem, že si recept vyskúšala a hlavne že chutili :) Prajem pekný večer
Tiež to tak robím. Nech nie je toľko riadov
Parádne buchty si napiekla a nakriatla si ma ich vyskúšať. Ešte som sladké kváskové nepiekla, stále len tie chleby robím... No a už by sa patrilo, aby som sa posunula ďalej :-) Tak sa už snáď osmelím a skúsim ich. Drž mi palce, pls. :-) a dík za recept ;-)
Tak to sa veľmi teším, že si sa rozhodla pre tento krok :) Sama uvidíš akú majú neskutočnú chuť oproti kvasnicovým, kto nevyskúša neuverí. Budem ti držať palce, nech sa podaria a ďakujem :)