Foto: siisa
Chcem sa s Vami podeliť s našim rodinným receptom na opekance, ktoré na vianočnom stole u nás nikdy nesmú chýbať. My máme najradšej s Zobraziť celý popisChcem sa s Vami podeliť s našim rodinným receptom na opekance, ktoré na vianočnom stole u nás nikdy nesmú chýbať. My máme najradšej s tvarohom, ale každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Na východe Slovenska sú to bobaľky. Starká hovorí, že pôvodný recept bol kváskový, ale ten sa nezachoval, lebo kvasnice mali taký veľký úspech, že nikto ani len nepomyslel na to, že príde doba, keď sa poniektorí vrátia ku kváskovému pečeniu. No a tu je moja prerobená kvásková verzia.
na 250 °C
Postup
-
1
Pečenie opekancov by sme si mali rozdeliť do dvoch dní. Najskôr si uvaríme trochu rasce v pol litre vody. Keď sa voda začne variť, odstavíme z plameňa a necháme chvíľu lúhovať. Nie dlho, aby sme potom nemali horké cesto. Asi tak 5 minút. Prvý deň na obed si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1-2 PL kvásku, pridáme 150 g ražnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť pri izbovej teplote. Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné suché ingrediencie okrem soli a octu. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Musí byť pekné hladké. Cesto aj s misou vložíme do igelitovej tašky a necháme pol hodiny postáť pri izbovej teplote. Potom ho dáme ešte raz premiesiť, pridáme soľ a ocot . Miesime len toľko aby sa nám soľ aj s octom zapracovali do cesta. Misu s cestom zabalíme do igelitu a dáme na noc do chladničky. Ja používam na uskladnenie cesta v chladničke okrúhlu dózu s vekom.
- 2
Na druhý deň, aspoň po 12 hodinách, vyberieme cesto na pomúčenú dosku a roztiahneme ho rukami na obdĺžnik hrubý asi 1,5 cm. Môžeme si pomôcť aj valčekom, ale opatrne. Necháme pol hodinu postáť.
- 3
Potom robíme asi 2 cm široké pásy. Použila som koliečko na krájanie cesta. Môžete použiť aj koliečko na krájanie pizze.
- 4
Ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie.
- 5
Keď máme všetko na plechoch, z tohto množstva vyjdú 3 klasické plechy, zapneme si rúru na 250°C. Kým sa nám rúra vyhreje, opekance voľne na plechu necháme kysnúť. Akonáhle rúra signalizuje, že už je vyhriata, ponatierame opekance rozšľahaným vajíčkom + trochu vody a pečieme asi 18 minút na 250 °C. Treba dávať pozor na farbu. Neodporúčam dlho piecť. Po vychladnutí si ich uskladníme v chlade a suchu. Potom pred podávaním nakrájame na veľkosť podľa seba. Dajú sa robiť aj malé guľôčky a piecť ich také okrúhle, ale tiež moc neodporúčam, lebo budú po upečení isto tvrdé.
- 6
Ak láska topí ľad čo pani Zima vyčarila. Ak dá človek viac čo v sebe skrýva. Ak vládne všade ticho a počuť len praskať mráz. Ak padajú vločky a v detských očiach je vidieť jas. Tak prišla doba, keď každý pre každého má pár prívetivých viet, pre ten zázrak ✿ VIANOCE ✿ a nad čaro Vianoc nič krajšieho niet! Prajem Vám všetkým tie najkrajšie ♡ VIANOCE ♡ 2016 ♡
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem ti milá @Kukulienka za milé slová, ktoré vždy potešia a veľmi si ich vážim :) Už teraz sa teším, keď mi tu raz napíšeš a samozrejme aj pridáš foto, čo kváskové si napiekla. Verím, že ten deň raz príde :) Ďakujem za všetko !
Milá Izabelka, ak sa raz rozhodneš piecť s kváskom, tak tieto opekance sa nerozvárajú. Vďaka raži, ktorú kvások obsahuje sú tvrdšie. Treba ich aj dlhšie variť. Preto kváskové nie sú krehké. Teraz som ich piekla prvýkrát a už som ich aj dnes vyskúšala. Izka, prajem ti krásne Vianoce v kruhu tvojich najbližších :)
Milá @Haji ,veľmi rada ti napíšem, ako ich doma robievame. Vyvárajú sa v slanej vriacej vode. Ja ich nemám rada moc rozvarené. Ale každý ako mu chutí. Precedíš, dáš do misy, pridáš maslo, tvaroh, soľ, zamiešaš a hotovo. Na večeru robievame trochu viac aby zostalo na druhý deň. Na raňajky ich milujem zapečené na panvici. Na panvicu dáš trochu masla, a na ňom opražíš opekance do zlatohneda. Môžeš pridať aj trochu tvarohu, len tak pre chuť. No čo ti poviem jedlo pre BOHOV :D Prajem ti tie najkrajšie VIANOCE !
Milý @Patroveckypitrs , tak tieto kváskové splnili moje očakávania. Chutia výborne a nerozvaríš ich ani keby si chcel :) Ďakujem za milý komentárik. Aj ja Tebe želám šťastné a veselé sviatky v kruhu rodinky :)
Milá @Dvokra , tak to sa veľmi teším, že ďalší človiečik sa dal na kváskovanie. Tak občas sa pochváľ čo si dobré napiekla, potešíš ma. Opekance máš krásne. Dala si si prácu s guličkami, si šikuľka. Želám ti pekné VIANOCE plné pohody a lásky :)
Moja milá @Kapucinka , ďakujem ti veľmi pekne :) Krásne Vianoce ti želám :)
Aj tobě přeji Požehnané Vianoce! Děkuji za přiblížení podávání kváskových opekanců, je to pro mě něco nového, zajímavého a věřím, že jsou výborné, zvláště pro tu vánoční chuť!! Tak ať Vianoce přicházejí pomalu, ať si je můžeš v rodinném kruhu hezky vychutnat a prožít co nejdéle, v lásce a radosti!!
♥ Ďakujem ♥
Milá Simonko, já také děkuji, jsi zlatíčko!!
Ďakujem milá @Staja :) Presne ako píšeš, odkedy som upiekla môj prvý chlebík, čo sa na chleba vôbec nepodobal, iba taká placka...od vtedy som chlieb nekupovala. Aj tebe želám šťastné a veselé sviatky vianočné :)
Ďakujem veľmi pekne :) Aj tebe milá @Monty a celej tvojej rodinke želám Vianoce plné radosti, šťastia, lásky a pohody :)
Ďakujem za milé slová a prianie :) Opekance určite odporúčam, ja si bez nich ani neviem predstaviť Vianoce. Dúfam, že budú chutiť :) Tiež Vám želám šťastné a veselé Vianoce :)
Srdečne Ťa milá @Haji pozdravujem a dovoľujem si pripojiť náš šarišský postup dokončenia opekancov. Keby som mal Tvoju E-mail adresu, poslal by som ti rcp tam:
varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-opekance-s-makom-bomba...
Milá Tánička, presne tak aj moja prastarká robievala s makom, ale my už zasa podľa tradície starkej s tvarohom, lebo nemá rada mak. Tak sme si to takto obľúbili :) Prečo ocot? To by som sa musela opýtať, lebo ja som len zmenila recept na kváskový a nechala všetky ingrediencie. Takže neviem. A vieš, že som aj rozmýšľala , že ho tam nedám, ale keď tradičný , tak tradičný :) Krásne Vianoce ti želám !
Tak som aj ja nakukla na ten receptík a vyzerá veľmi dobre. Tie ale musia byť ! Určite sa oplatí vyskúšať. Šťastné a veselé Vianoce želám :)
Ďakujem za milý komentár a hlavne za jednoduchú a skvelú radu. Viac hláv viac vie a o tom je varecha. Želám krásne Vianoce !
Milý @Sracz děkuji za tvůj tradiční recept! Jak už jsem psala Simonce, je to pro mě něco nezvyklého a nového. Kousek od nás se dělají pupáky - to je něco podobného. Ale jak jsem už psala, do naší rodiny prostě nedorazily. Teď mám v sobě rozkol, jestli budou lepší na slano, anebo na sladko. haha
Požehnané Vánoce tobě i celé rozvětvené rodině!