Kváskové opekance (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Chcem sa s Vami podeliť s našim rodinným receptom na opekance, ktoré na vianočnom stole u nás nikdy nesmú chýbať. My máme najradšej s tvarohom, ale každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Na východe Slovenska sú to bobaľky. Starká hovorí, že pôvodný recept bol kváskový, ale ten sa nezachoval, lebo kvasnice mali taký veľký úspech, že nikto ani len nepomyslel na to, že príde doba, keď sa poniektorí vrátia ku kváskovému pečeniu. No a tu je moja prerobená kvásková verzia.

18 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečenie opekancov by sme si mali rozdeliť do dvoch dní. Najskôr si uvaríme trochu rasce v pol litre vody. Keď sa voda začne variť, odstavíme z plameňa a necháme chvíľu lúhovať. Nie dlho, aby sme potom nemali horké cesto. Asi tak 5 minút. Prvý deň na obed si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1-2 PL kvásku, pridáme 150 g ražnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť pri izbovej teplote. Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné suché ingrediencie okrem soli a octu. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Musí byť pekné hladké. Cesto aj s misou vložíme do igelitovej tašky a necháme pol hodiny postáť pri izbovej teplote. Potom ho dáme ešte raz premiesiť, pridáme soľ a ocot . Miesime len toľko aby sa nám soľ aj s octom zapracovali do cesta. Misu s cestom zabalíme do igelitu a dáme na noc do chladničky. Ja používam na uskladnenie cesta v chladničke okrúhlu dózu s vekom.
  2. Na druhý deň, aspoň po 12 hodinách, vyberieme cesto na pomúčenú dosku a roztiahneme ho rukami na obdĺžnik hrubý asi 1,5 cm. Môžeme si pomôcť aj valčekom, ale opatrne. Necháme pol hodinu postáť.
  3. Potom robíme asi 2 cm široké pásy. Použila som koliečko na krájanie cesta. Môžete použiť aj koliečko na krájanie pizze.
  4. Ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie.
  5. Keď máme všetko na plechoch, z tohto množstva vyjdú 3 klasické plechy, zapneme si rúru na 250°C. Kým sa nám rúra vyhreje, opekance voľne na plechu necháme kysnúť. Akonáhle rúra signalizuje, že už je vyhriata, ponatierame opekance rozšľahaným vajíčkom + trochu vody a pečieme asi 18 minút na 250 °C. Treba dávať pozor na farbu. Neodporúčam dlho piecť. Po vychladnutí si ich uskladníme v chlade a suchu. Potom pred podávaním nakrájame na veľkosť podľa seba. Dajú sa robiť aj malé guľôčky a piecť ich také okrúhle, ale tiež moc neodporúčam, lebo budú po upečení isto tvrdé.
  6. Ak láska topí ľad čo pani Zima vyčarila. Ak dá človek viac čo v sebe skrýva. Ak vládne všade ticho a počuť len praskať mráz. Ak padajú vločky a v detských očiach je vidieť jas. Tak prišla doba, keď každý pre každého má pár prívetivých viet, pre ten zázrak ✿ VIANOCE ✿ a nad čaro Vianoc nič krajšieho niet! Prajem Vám všetkým tie najkrajšie ♡ VIANOCE ♡ 2016 ♡