Foto: siisa
Dala som do názvu obyčajné, ale stačí klasické maslo a je to mňam :) A tu je recept .
na 200 °C
Postup
-
1
Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Večer skontrolujeme kvások. Keď je kvások vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si mlieko a vodu spolu zmiešame, po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a premiesime. Uzavreté v igelite necháme v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu z chladničky a necháme pol hodiny postáť.
- 3
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na rovnaké časti. Ja som si to vážila cca 80 g. Nechala som bochníky pol hodinu kysnúť.
- 4
Potom každý bochník rozvaľkáme, stočíme a vytvarujeme tvar rožka aký chceme.
- 5
Ukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie.
- 6
Celý plech s rožkami vložíme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny.
- 7
Nakysnuté ponatierame rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme trochu vody. A dáme piecť.
- 8
Do rúry na spodok som dala plech. Rúru som vyhriala na 230 °C. Vložila som rožky s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu som naliala 100 ml vody. Rúru som hneď zatvorila a stiahla teplotu na 200 °C. Piekla som 10 minút. Potom som vybrala plech zo spodu a piekla 20 minút. Rožky budú upečené už aj po 20 minútach celkového pečenia. Tak ak sa vám páčia menej opečené, môžete dobu pečenia skrátiť na 10 + 10 . Potom som vybrala rožky na mriežku a prikryla vlhkou utierkou. Nechala vychladnúť.
- 2
Ďakujem za milý komentárik moja zlatá @Chcia114 , aj ty maj pekný deň :D
Ďakujem veľmi pekne .-)
To sa myslí celý, ktorý sme prikŕmili vecer? Ten prikŕmený čaká v chladničke alebo na linke v tej igelitke?
Ďakujem, recept je úžasný, mám uložený v osobitnej priehradke. :-)
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Jack :) Mala som na návšteve sesternicu, koštovala, tak jej hovorím, že nech si dá maslo, šunku, syr a zeleninu, že nech si urobí taký obložený rožok, čo to bude jesť také suché :) A ona, že veru nebude si šunkou ani syrom kaziť chuť :DDD S tým holubom musím niečo poriešiť :DD Vy mi zasa naspäť budete posielať tie úžasné koláčiky čo vypekáte stále :)
Hahahaha.....ahoj milá @Farbu ška , tiež posielam pozdrav :) mňaam, s tou treskou si to trafila :) Ďakujem za milý komentárik :)
Ahoj milá @Marienka , "do misy dáme najskôr kvások " to znamená, že sa pozrieme na začiatku receptu na suroviny aké idú do cesta a tam je napísané , že : 200 g kvások pšeničný biely. Tak toľko ho dáme do tej misy. Keď nechávam kvasiť kvások, vždy ho nechávam kvasiť na linke. Ďakujem za komentárik :) Prajem pekný večer :)
Ahoj milá @Renulienka , ďakujem :) Za pokus to stojí vyskúšať, či sa dá oživiť, stále lepšie ako začínať s novým . Nemyslím si, že by to nešlo. Ja si suším iba pšeničný biely, lebo ten je náročný na starostlivosť. Skús a uvidíš, nič za to ak sa nezaktivuje a ak áno, čo si myslím, že je to skoro isté...tak super. Keď pridáš vodu a rozpustí sa, hneď budeš vedieť ak bude hádzať bublinky, a aj keby sa nejavil aktívny, prikŕm ho 2 PL múky a uvidíš. Napíš potom, sama som zvedavá ako bude reagovať. Držím palce :)
Ďakujem ti veľmi pekne milá @Haji , želám ti pekný večer :)
@renulienka , sušený kvások ti vydrží pokial ho neminieš, roky. Mám nasušený, taký aj darujem do diaľav a sama som testovala piecť zo sušeného takmer ročného a funguje na 100 %, pokiaľ sa ale dal sušiť kvások aktívny, to znamená, urobila som si rozkvas a až ten celý rozkvas som potrela na papier na plechu a nechala vysušiť. Suchý kvások 25 g namočím do vody a rozpúšťa sa rovných 12 hod, aspoň môj, bublinky nehádže, je to len rozpustená múka s vodou a až ked sa nakrmi múkou a vodou na rozkvas, potom sa začne krmiť a naberať na objeme.
Ahoj Tánička, veľmi rada ťa tu vidím :) Ďakujem ti za trefné reakcie a rady . Vidíš a ja s tou utierkou robím od začiatku, pečiem chlebík vo forme a neparím. Tak preto utierka....je to taká istota, chlebu neublíži a isto zmäkkne :) Ale určite teraz vyskúšam. Ešte raz ďakujem za rady :)
Ďakujem ti milý @Patroveckypitrs ,určite šalát a rožky, či treska a rožky pripomenú roky v školských laviciach veľa generáciám, ja si to pamätám skôr zo strednej školy z nášho bufetu. Ale už dnešné deti preferujú iné jedlá a iné fast foody.
Milá Siisa.No tak to sesternica mala úplnu pravdu.Načo kaziť chuť niečoho takého dobrého a hlavne domáceho.Ta ne?S tými koláčikmi máš asi pravdu.Už to trošku "preháňame".Aj včera som robila cuketový s kokosom a orechami.Takže cez víkend bude "pôst".Pekný víkend ti prajem.
Máš pravdu. Takže teraz najskor naštartovat seba a potom kvások. Možno to prvé bude horšie ako to druhé ;-)))))
Už som ho raz oživovala, pamatám si, že sa mu nejako nechcelo, aj som myslela, že je už po nom, ale po niekolkých prikrmeniach sa spamatal.A sušila som ho tiež presne tak, ako si opísala. Len vtedy nebol az tak dlho odložený. Tento je bez pohnutia určite viac ako rok. Takže dakujem dievčatá za rady ;-)
Držím palce :)
Milá @Afataga ,veľmi rada, len pošli...... dúfam, že toho holuba nekŕmiš doma rožkami, potom neviem či by niečo došlo :)
Ooooo, tým som nemyslela , že preháňate s pečením koláčikov, len to , že ja by som nemusela piecť....veď predsa holub nepôjde späť naprázdno, nejaký 1-2 z tých vašich koláčov by som zvládla :D
Ďakujem, milá @Monty469 :) určite áno :) a nielen rožky
Milá @Siisa už prerobila na kváskové. :) Každý tvoj recept je záruka, že sa podarí. Veľmi zrozumiteľne napísaný.
Len jedna časť tvojho receptu bola veľmi ťažká a to konkrétne "nechajte na mriežke vychladnúť". Moji to rozchytali, že neostalo ani na raňajky. :D Paráda. 5* a veľké ďakujem.
Foto možno nabudúce. Nestihla som.
Veľmi si ma potešila milá @Bzsiska . Som veľmi rada, že si rožky vyskúšala a som ešte radšej, že aj chutili :-) Vďaka aj za pochvalu, toľkú si ani nezaslúžim. Ďakujem aj za foto, ktoré si pridala. ♡ Pozdravujem a pekný večer ♡
Veru zaslúžiš, lebo na toto človek musí mať aj talent. Ako vidíš, tak z estetickej stránky zase nič moc. Ale ak by si chcela niečo iné zase skúsiť, tak dnes som jednu dávku urobila s nutelu
Wooow, máš ich parádne ! Super sa ti vydarili :)
Pekné.
Milá @Monty , tak toto som určite nemohla prehliadnuť. Viackrát som pozerala a toto som tu včera nevidela. Neviem z akého dôvodu sa mi všetko z tých komentárov neukazuje. Ale hlavne že to teraz vidím. Rožteky sú parádne, krásne nakysli, chrumkavé by určite boli, keby boli pri tej najvyššej teplote trochu dlhšie na začiatku. Každá rúra pečie inak, treba to v tej svojej vychytať. Teda ja len tak čumím, ty pečieš ako drak. Ďakujem že si vyskúšala a pridala aj foto. Pekný večer ti želám :)