Kváskové obyčajné rožky (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Dala som do názvu obyčajné, ale stačí klasické maslo a je to mňam :) A tu je recept .

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Večer skontrolujeme kvások. Keď je kvások vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si mlieko a vodu spolu zmiešame, po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a premiesime. Uzavreté v igelite necháme v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu z chladničky a necháme pol hodiny postáť.
  3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na rovnaké časti. Ja som si to vážila cca 80 g. Nechala som bochníky pol hodinu kysnúť.
  4. Potom každý bochník rozvaľkáme, stočíme a vytvarujeme tvar rožka aký chceme.
  5. Ukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie.
  6. Celý plech s rožkami vložíme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny.
  7. Nakysnuté ponatierame rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme trochu vody. A dáme piecť.
  8. Do rúry na spodok som dala plech. Rúru som vyhriala na 230 °C. Vložila som rožky s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu som naliala 100 ml vody. Rúru som hneď zatvorila a stiahla teplotu na 200 °C. Piekla som 10 minút. Potom som vybrala plech zo spodu a piekla 20 minút. Rožky budú upečené už aj po 20 minútach celkového pečenia. Tak ak sa vám páčia menej opečené, môžete dobu pečenia skrátiť na 10 + 10 . Potom som vybrala rožky na mriežku a prikryla vlhkou utierkou. Nechala vychladnúť.