Kváskové langoše

siisa - fotkasiisa, 27. júla 2016
Kváskové langoše
Foto: siisa

Toto je ďalší z mojich pokusov využitia kvásku namiesto kvasníc.

6
porcií
150 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľký
5 PL
500 g
1 ks
200 ml
125 ml (alebo kyslá smotana)
1 ČL
 na vyprážanie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: K odloženému kvásku z chladničky pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť.

  2. 2

    Ráno si uvaríme v šupke zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Z kvásku odoberieme 5 PL, pridáme k múke aj spolu s ostatnými ingredienciami okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy, ktorú si potrieme olejom. Necháme pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote pod igelitom. Potom pridáme soľ a opäť premiesime . Necháme ďalšiu polhodinu odpočívať v kuchyni.

  3. 3

    Potom cesto premiesime na plastovej podložke, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujeme guľky. Ruky si naolejujeme, lepšie sa robí s cestom. Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Zaleží od tepla v miestnosti.

  4. 4

    Takto nakysnuté ich vyťahujeme naolejovanými rukami do tvaru langoša. Cesto netreba múčiť. Hneď ako langoš máme v požadovanej veľkosti, vyprážame.

  5. 5

    Keď servírujeme, potrieme roztlačeným cesnakom.

Diskusia k receptu

haji
Langoše mě fascinují. Moc testů za sebou nemám, bo můj žaludek je potvorka. Přesto recept ukládám, díky!
1x siisa
siisa
@Haji (27.7.2016 20:57)

Milá @Haji , či sú s kvasnicami a či s kváskom, tak či tak sú vyprážané. A to nie každý konzumuje. Ale raz za čas človek siahne aj po takomto jedle. Odporúčam predsa len ten žalúdok poslúchnuť :) asi vie svoje :)) Ďakujem za komentár ♥
1x haji
staja
Ukladám medzi kváskové, určite vyskúšam. Z tej dávky vyjde 5 langošov?
1x siisa
siisa
@Staja (28.7.2016 07:55)

Budem rada keď dáš vedieť, či chutili. Mne ich vyšlo 6 a boli veľké :)
nyja
@Siisa (28.7.2016 11:25)

Fúúúha, Siisi, to bol nápad - kváskové langoše... ;-) Langoše u nás idú na odbyt riadne. Tieto teda musím skúsiť. Predpokladám, že cesto je asi lepkavé, ak píšeš o poolejovaných rukách? Vyskúšam čo najskôr :-) Pekný recept *****
1x siisa
siisa
Ďakujem veľmi pekne.:) ♥ Predpoklad je správny, cesto je na začiatku lepkavé, lepšie je použiť trošku oleja. Neskôr sa z cestom robí oveľa lepšie. Langoše sa perfektne vyťahujú. Poteším sa ak vyskúšaš, daj potom vedieť :) ♥
monty469
Všetko je fajn, len musím mať ten kvások :-) Raz sa už odhodlám a potom vyskúšam :-)
1x siisa
siisa
@Monty469 (28.7.2016 18:50)

Milá @Monty469 , kľudne tie langoše urob aj s kvasnicami. Ja len, že s kváskom je to zdravšie, tak skúšam kvasnice nahradiť kváskom. Odporúčam ti zadovážiť si kvások a vyskúšať s ním aj chlebík. Ja keď som začínala pred polrokom a zakladala si svoj kvások, tak môj prvý chlieb bol hotová katastrofa. Placka. Ale tá placka úžasne chutila....zjedli sme ju do poslednej omrvinky. Každý ďalší chlebík bol lepší a lepší a už som vedela, že len taký budem piecť. Ale je to individuálne, možno sa ti taký vôbec nebude páčiť. Tak len odvahu, určite sa ti to podarí. :) ♥
siisa
@Nyja (28.7.2016 12:53)

Ďakujem veľmi pekne.:) ♥ Predpoklad je správny, cesto je na začiatku lepkavé, lepšie je použiť trošku oleja. Neskôr sa z cestom robí oveľa lepšie. Langoše sa perfektne vyťahujú. Poteším sa ak vyskúšaš, daj potom vedieť :) ♥
lekorica
Mňam. Vyzerajú chrumkavo. Ukladám, lebo sama pečiem skoro všetko z kvásku a moja dcérka miluje langoše. 5*
1x siisa
siisa
@Lekorica (28.7.2016 20:50)

Ďakujem veľmi pekne. :) Ja som s kváskom nakazila skoro celú rodinu. Takže ak niekto urobí niečo nové s kváskom, hneď viem či sa to podarilo, či nie. Vyskúšala som viac receptov na langoše s kváskom. Tento bol zatiaľ najlepší. Iba ten, kto pozná kvások a robil s ním, vie že sú kváskové, iný to nezistí. Dôkazom, je môj oco, keby vedel že sú kváskové ani by ich nejedol, tak som mu nepovedala....by si videla tie hrče za ušami :)) Veď vyskúšaj :) ♥
havino
no teda @ siisa, obdiv, čo kváskujem cez tri roky ani ma netrklo, že aj langoše z kvásku, ved som šťastná za každý podarený chlebík, bosniaky, bagety, ale langoše, ma netrklo, no ale si ma navnadila, len ja musím počkať,komu upiecť, hoc ja by som nemala problém určite, ale držím sa na krátko :-) chuť si asi viem predstaviť a zemiak v ceste, vláčnosť
1x siisa
siisa
@Havino (29.7.2016 22:24)

Milá Tánička, ďakujem veľmi pekne. ♥ Po toľkých pokusoch som prišla na to, že zemiak tam presne sekne. Urobí tam svoje....presne ako si napísala...dá cestu vláčnosť. A aj tak bolo, na druhý deň zostal jeden a bol mäkký. Ja zatiaľ teda len chlebík..ten sa mi už ako - tak darí. Ale tu na VARECHE ste všetky také šikuľky, veľa sa tu pri vás človek naučí. Veľmi sa tomu teším a som za to všetkým vďačná. A aj kadečo pri vás ma tu nové napadne. Tak ma napadli aj tie langoše. Prepáč , že som ťa menom oslovila.....ja som Simona . :) Pekný večer
1x havino
havino
Simonka v pohode ma menom oslov, mám vnučku Simonku, tak si budem pamätať veľmi dobre Tvoje meno :-), ja ich určite vyskúšam, ved to je výzva pre mňa kváskové langoše, dnes som dva chlebíky piekla a som šťastná, že vydarené, jeden išiel darom a šikulka si aj Ty a milá osôbka
1x siisa
siisa
@Havino (30.7.2016 22:03)

Ach Tanička, prepáč, že až teraz odpisujem, nejako mi to uniklo :) Potešíš ma ak vyskúšaš a ešte viac ak dáš vedieť ako sa podarili a či chutili :) Si zlatá keď aj pre druhých pečieš :)
cuteart
@haji (27.7.2016 20:57)
Nevyprazam, robim v teplovzdusnej friteze a langose su z naj vyborne. Vyskúšam aj s kvaskom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia