Foto: siisa
Toto je ďalší z mojich pokusov využitia kvásku namiesto kvasníc.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks stredne veľký |
|
5 PL |
|
500 g |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
125 ml (alebo kyslá smotana) |
|
1 ČL |
|
na vyprážanie |
|
na potretie |
|
|
Postup
-
1
Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: K odloženému kvásku z chladničky pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť.
- 2
Ráno si uvaríme v šupke zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Z kvásku odoberieme 5 PL, pridáme k múke aj spolu s ostatnými ingredienciami okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy, ktorú si potrieme olejom. Necháme pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote pod igelitom. Potom pridáme soľ a opäť premiesime . Necháme ďalšiu polhodinu odpočívať v kuchyni.
- 3
Potom cesto premiesime na plastovej podložke, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujeme guľky. Ruky si naolejujeme, lepšie sa robí s cestom. Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Zaleží od tepla v miestnosti.
- 4
Takto nakysnuté ich vyťahujeme naolejovanými rukami do tvaru langoša. Cesto netreba múčiť. Hneď ako langoš máme v požadovanej veľkosti, vyprážame.
- 5
Keď servírujeme, potrieme roztlačeným cesnakom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Milá @Haji , či sú s kvasnicami a či s kváskom, tak či tak sú vyprážané. A to nie každý konzumuje. Ale raz za čas človek siahne aj po takomto jedle. Odporúčam predsa len ten žalúdok poslúchnuť :) asi vie svoje :)) Ďakujem za komentár ♥
Budem rada keď dáš vedieť, či chutili. Mne ich vyšlo 6 a boli veľké :)
Fúúúha, Siisi, to bol nápad - kváskové langoše... ;-) Langoše u nás idú na odbyt riadne. Tieto teda musím skúsiť. Predpokladám, že cesto je asi lepkavé, ak píšeš o poolejovaných rukách? Vyskúšam čo najskôr :-) Pekný recept *****
Milá @Monty469 , kľudne tie langoše urob aj s kvasnicami. Ja len, že s kváskom je to zdravšie, tak skúšam kvasnice nahradiť kváskom. Odporúčam ti zadovážiť si kvások a vyskúšať s ním aj chlebík. Ja keď som začínala pred polrokom a zakladala si svoj kvások, tak môj prvý chlieb bol hotová katastrofa. Placka. Ale tá placka úžasne chutila....zjedli sme ju do poslednej omrvinky. Každý ďalší chlebík bol lepší a lepší a už som vedela, že len taký budem piecť. Ale je to individuálne, možno sa ti taký vôbec nebude páčiť. Tak len odvahu, určite sa ti to podarí. :) ♥
Ďakujem veľmi pekne.:) ♥ Predpoklad je správny, cesto je na začiatku lepkavé, lepšie je použiť trošku oleja. Neskôr sa z cestom robí oveľa lepšie. Langoše sa perfektne vyťahujú. Poteším sa ak vyskúšaš, daj potom vedieť :) ♥
Ďakujem veľmi pekne. :) Ja som s kváskom nakazila skoro celú rodinu. Takže ak niekto urobí niečo nové s kváskom, hneď viem či sa to podarilo, či nie. Vyskúšala som viac receptov na langoše s kváskom. Tento bol zatiaľ najlepší. Iba ten, kto pozná kvások a robil s ním, vie že sú kváskové, iný to nezistí. Dôkazom, je môj oco, keby vedel že sú kváskové ani by ich nejedol, tak som mu nepovedala....by si videla tie hrče za ušami :)) Veď vyskúšaj :) ♥
Jeje, ďakujem za peknú foto :)
Milá Tánička, ďakujem veľmi pekne. ♥ Po toľkých pokusoch som prišla na to, že zemiak tam presne sekne. Urobí tam svoje....presne ako si napísala...dá cestu vláčnosť. A aj tak bolo, na druhý deň zostal jeden a bol mäkký. Ja zatiaľ teda len chlebík..ten sa mi už ako - tak darí. Ale tu na VARECHE ste všetky také šikuľky, veľa sa tu pri vás človek naučí. Veľmi sa tomu teším a som za to všetkým vďačná. A aj kadečo pri vás ma tu nové napadne. Tak ma napadli aj tie langoše. Prepáč , že som ťa menom oslovila.....ja som Simona . :) Pekný večer
Ach Tanička, prepáč, že až teraz odpisujem, nejako mi to uniklo :) Potešíš ma ak vyskúšaš a ešte viac ak dáš vedieť ako sa podarili a či chutili :) Si zlatá keď aj pre druhých pečieš :)
Nevyprazam, robim v teplovzdusnej friteze a langose su z naj vyborne. Vyskúšam aj s kvaskom.