Kváskové langoše

Autor receptu: siisa

Toto je ďalší z mojich pokusov využitia kvásku namiesto kvasníc.

6
porcií
150 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: K odloženému kvásku z chladničky pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť.
  2. Ráno si uvaríme v šupke zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Z kvásku odoberieme 5 PL, pridáme k múke aj spolu s ostatnými ingredienciami okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy, ktorú si potrieme olejom. Necháme pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote pod igelitom. Potom pridáme soľ a opäť premiesime . Necháme ďalšiu polhodinu odpočívať v kuchyni.
  3. Potom cesto premiesime na plastovej podložke, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujeme guľky. Ruky si naolejujeme, lepšie sa robí s cestom. Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Zaleží od tepla v miestnosti.
  4. Takto nakysnuté ich vyťahujeme naolejovanými rukami do tvaru langoša. Cesto netreba múčiť. Hneď ako langoš máme v požadovanej veľkosti, vyprážame.
  5. Keď servírujeme, potrieme roztlačeným cesnakom.