Kváskové langoše
Autor receptu: siisa
Toto je ďalší z mojich pokusov využitia kvásku namiesto kvasníc.
6 porcií |
150 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: K odloženému kvásku z chladničky pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť.
- Ráno si uvaríme v šupke zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Z kvásku odoberieme 5 PL, pridáme k múke aj spolu s ostatnými ingredienciami okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy, ktorú si potrieme olejom. Necháme pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote pod igelitom. Potom pridáme soľ a opäť premiesime . Necháme ďalšiu polhodinu odpočívať v kuchyni.
- Potom cesto premiesime na plastovej podložke, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujeme guľky. Ruky si naolejujeme, lepšie sa robí s cestom. Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Zaleží od tepla v miestnosti.
- Takto nakysnuté ich vyťahujeme naolejovanými rukami do tvaru langoša. Cesto netreba múčiť. Hneď ako langoš máme v požadovanej veľkosti, vyprážame.
- Keď servírujeme, potrieme roztlačeným cesnakom.