Foto: Siisa
Viem, že dobrých receptov na pizzu je veľa. Táto je kvásková. Nahradila som kvasnice ražným kváskom a prísady prispôsobila tak aby to aj chutilo. Zobraziť celý popisViem, že dobrých receptov na pizzu je veľa. Táto je kvásková. Nahradila som kvasnice ražným kváskom a prísady prispôsobila tak aby to aj chutilo. A veru aj chutí. Nie je dobrá len keď sa upečie, ale aj za studena a aj na druhý deň. Vyskúšajte.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: k odloženému kvásku z chladničky pridáme 75 g ražnej múky a 80 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť.
- 2
Ráno si uvaríme v šupke zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy od robota dáme ako prvý kvások, pridáme múku ( múku môžeme použiť aj špaldovú namiesto pšeničnej ) spolu s ostatnými ingredienciami okrem soli a vymiesime cesto. Necháme pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu.
- 3
Po hodine cesto premiesime, rozdelíme na 3 bochníky. Pripravíme si 3 plechy na pečenie. Každú časť rozvaľkáme do tvaru pizze a preložíme na pripravené suché plechy. Rukami môžeme na plechu cesto od stredu trochu vytiahnuť do krajov, aby bolo v strede tenšie. Necháme 1 hodinu kysnúť.
- 4
Každú pizzu potrieme rajčinovým základom, posypeme pizzovým korením a rozložíme šunku. Potom rajčiny, cibuľu a papriku nakrájané na koliečka a na vrch dáme syr. Dáme piecť.
- 5
Upečenú pizzu potrieme pretlačeným cesnakom. Okraje pizze potrieme vodou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Hneď by som ťa pohostila milá @Haji , keby si tu. :) ♥ Kváskové cesto, je po upečení tvrdé, týmto ale nechcem odradiť nikoho od pečenia a obzvlášť nie tých, čo ešte len rozmýšľajú, že niečo začnú. Aj chlebík sa postrieka vodou, alebo sa cezeň prehodí vlhká utierka po upečení, aby kôrka zmäkla. Potom už chlebík nestvrdne a jeho chuti sa nevyrovná žiaden pečený s droždím. a tiež je veľmi zdraviu prospešný. Jedine z takéhoto chlebíka si telo dokáže zobrať všetky živiny, čo obilie môže človeku poskytnúť. A ďalšia vec je , že samotný kvások je prírodné probiotikum. No ale už dosť bolo prednášky. Hahaha.......Takže preto potieram okraje pizze mašlovačkou = peroutka, u vás sa to tak volá myslím. U nás je to štetec na potieranie. Namočím do vody a potieram. Inak tá pizza je aj na druhý deň mäkká a chutná. Cesnak riedim olejom a pridám trošku soli. Používam olivový za studena lisovaný. Dúfam, že som dostatočne odpovedala, ak nie....som tu pre teba hocikedy :) ♥♥♥
Veľmi sa teším, že sa ti páči. Zatiaľ len experimentujem, ale čo sa vydari a čo chutí, s tým sa rada podelím. Tak dúfam, že bude chutiť. :) ♥
už je aj v kk a 5* Ti pridávam.
Ďakujem @Veronikkka , za pekný komentík, si zlatá. :) ♥♥♥
Jsi milá, jak nabídkou k degustaci, tak poskytnutými info. Pravda - s kváskom je hodně věcí jinak, to mi nedošlo. Jsem dělala kváskový chléb jen jednou, na to že to bylo prvně, se mi celkem vyvedl. Nejspíš nemám ten tah na branku haha Kváskování je nejspíš diagnóza! Jsi studnice nejen kváskové moudrosti @Siisa . S kváskováním to mám otevřené, se uvidí. Dobrý nápad s tím olejem a česnekem. Mašlovačka - u nás fakt peroutka. To je správně. Já ještě nedávno měla originál péřovou, ale už se mi minula. Teď mám silikonový štětec. Rozdíl v tom cítím - blbě se mi s ním trefuje. Mno, všechno je o zvyku.
Ještě jednou díky za vše a to víš, jsem zvědavá jako opice. Krásný večer přeji, Simi!!
Ďakujem :) ♥ Milá @Monty469 , aj celú by som ti upiekla a kým by sa piekla, by sme kávičkovali :D ♥♥♥
Si úplne presne trafila do čierneho. Áno je to diagnóza. Ale ver, že je to super pre naše zdravie. Cením si všetko, čo nám zanechali naši predkovia. Z pokolenia na pokolenie si predávali svoje skúsenosti. V dnešnej dobe nikdy nevieš čo je pravda. Ďakujem za milé slová, si zlatá a prajem pekný večer a dobrú noc :) ♥♥♥
Ja mám svoj vlastný kvások, ktorý som si vyrobila v januári 2016. Teda je relatívne mladý. Ale stáva sa kvalitným nie dobou, ako dlho ho máš, ale ako často ho používaš. Hehe...toto nie je z mojej hlavy, neboj, to moja starká si pamätá od svojej mamy. Len škoda , že ona si uľahčila prácu v kuchyni a pri pečení sa jej nechcelo používať zdĺhavý postup s kváskom, keď všetci používali rýchlokysnúce kvasnice. Vtedy nikto neriešil, či sú prospešné alebo nie pre náš organizmus. A ani nikto nevedel, že ich výroba je sama chémia.
Ale to je na dlhú tému. Si zlatá, že pečieš aj pre susedov. K tomuto všetkému vymýšľaniu ma donútil ocino. Za ten svet keď vie, že je to z kvásku, nič mi nezje. Tak keď chcem, aby konzumoval zdravý chlebík, musí sa maximálne podobať tomu z obchodu. Tak si vieš predstaviť, aké veci musím vymýšľať. Kto robí z kváskom, určite chápe čo píšem.
Kvásku mám v chladničke odložené vždy toľko čo mi zostane. Ale nikdy menej ako 2- 3 PL. Ak ho mám viac, odoberiem koľko potrebujem na pečenie na druhý deň a nechám rozkvasiť. Ak mám len tie 2 - 3 PL, tak večer prikŕmim a ráno na pečenie použijem ten, zvyšok putuje do chladničky. Nikdy ho nevyhadzujem. Toto robím presne tak ako robili v našej rodine všetky ženské. Nemám to z internetu. Mám to od starkej, ktorá musela doma pomáhať mame pri varení a veľmi dobre si to pamätá, keďže pečenie bola jej vášeň. Každý si asi nájde ten svoj vlastný systém, aby mu to vyhovovalo. Držím palce pri pečení. A teším sa . že sa tu môžem s niekým poradiť a niečo nové naučiť. Ja som len úplný začiatočník. Začiatočník v pečení, fotení a prezentovaní jedla, ale dúfam, že sa to zlepší :) ♥♥♥
Ďakujem ti veľmi pekne, také slová veľmi potešia :) ♥ Veď aj ty si šikuľka, videla som aj tvoje receptíky . Sú veľmi pekne prezentované, určite niektoré vyskúšam a sú nepochybne aj inšpirujúce. Pekný deň Kati :) ♥♥♥
varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvasok-na-chlieb/28973-re...
Ahoj Katka, pizza nie je po upečení tvrdá, len okraje zostanú také chrumkavé. A to nie každý má rád. Ak chceš cesto chrumkavé, vôbec ju nemusíš potierať vodou, iba ak chceš, aby boli mäkké. Každý robí tak ako mu chutí. Pekávam chlebík pre moju starkú, tá moc chrumkavú kôrku nemusí, tak pre ňu musím chlebík postriekať vodou alebo prehodím cezeň vlhkú utierku a potom je kôrka mäkká, čo jej vyhovuje. Dúfam že som dostatočne odpovedala....ak nie, pokojne sa spýtaj.
Máš ju parádnu, úplne ukážkovú, riadne nakysla...vidieť, že máš super kvások. Ja keď som ju piekla, som ju viacej vytiahla v strede. Ďakujem veľmi pekne, že si recept vyskúšala a pridala foto.
Woooow, tak máš ju vážne fantastickú :) Hneď by som si dala, momentálne v práci a rozmýšľam čo na obed :D Ďakujem milá @Kapucinka , že si vyskúšala a pridala foto :) Si riadne šikovná !!! Veľmi si ma potešila :) ♥
Oh, ta se povedla! Mám otázku, jaký sýr jsi dávala - vypadá velmi chutně zapečený! Jsi šikulka!
Ďakujem, tiež vymýšľam a skúšam nové jedlá, preto zájdem aj na Varechu aby som nabrala nové inšpirácie. Použila som Galbani cucina mozzarella blok...
Viem o čom píšeš. Ja keď som začínala s kváskovaním, so svojim vlastným kváskom a zo začiatku sa mi nedarilo s chlebíkom, boli to vlastne len také placky, už vtedy tie placky chutili lepšie ako hocijaký chlieb z obchodu a preto som to nikdy nevzdala a doteraz neľutujem. Pečiem iba z kvásku, a presne ako píšeš, s kvasnicovým sa to nedá vôbec porovnať. Mazanec, vianočka, buchty, langoše, šišky, knedľa....a mohla by som pokračovať....to všetko, keď som prvýkrát ochutnala z kvásku, som nechápala, že akú to má božskú chuť. Ale to ty určite sama dobre vieš, lebo kváskuješ :) Pizzu máš nádhernú, ukážkovú ! Škoda, že veľa ľudí sa na to tak dlho odhodláva a niektorí sa ani vôbec neodvážia. Ale sú aj takí, ktorých prvé neúspechy odradia. Veľká škoda.