Kvásková pizza

Autor receptu: siisa

Viem, že dobrých receptov na pizzu je veľa. Táto je kvásková. Nahradila som kvasnice ražným kváskom a prísady prispôsobila tak aby to aj chutilo. A veru aj chutí. Nie je dobrá len keď sa upečie, ale aj za studena a aj na druhý deň. Vyskúšajte.

3
porcie
120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: k odloženému kvásku z chladničky pridáme 75 g ražnej múky a 80 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť.
  2. Ráno si uvaríme v šupke zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy od robota dáme ako prvý kvások, pridáme múku ( múku môžeme použiť aj špaldovú namiesto pšeničnej ) spolu s ostatnými ingredienciami okrem soli a vymiesime cesto. Necháme pol hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu.
  3. Po hodine cesto premiesime, rozdelíme na 3 bochníky. Pripravíme si 3 plechy na pečenie. Každú časť rozvaľkáme do tvaru pizze a preložíme na pripravené suché plechy. Rukami môžeme na plechu cesto od stredu trochu vytiahnuť do krajov, aby bolo v strede tenšie. Necháme 1 hodinu kysnúť.
  4. Každú pizzu potrieme rajčinovým základom, posypeme pizzovým korením a rozložíme šunku. Potom rajčiny, cibuľu a papriku nakrájané na koliečka a na vrch dáme syr. Dáme piecť.
  5. Upečenú pizzu potrieme pretlačeným cesnakom. Okraje pizze potrieme vodou.