Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 21. januára 2016
Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept)
Foto: frezia68

Recept je z relácie o slovenskom folklore pod názvom Nehaňte ľud môj.Je to špecialita zo Slovenského Komloša v Maďarsku a jeho obyvatelia sú vychýrení Zobraziť celý popisRecept je z relácie o slovenskom folklore pod názvom Nehaňte ľud môj.Je to špecialita zo Slovenského Komloša v Maďarsku a jeho obyvatelia sú vychýrení výbornými suchými klobásami.Dobré klobásy mám radšej,ale kde by som ich údila?Takže som vyskúšala kvasienke a z bezlepkovej múky Jizerka,preto nie sú tak pekne kysnuté.Ale recept a množstvá podávam tak,ako som videla na videu.

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
1/5 liter
50 g
1 lyžica
štipka
Na obaľovanie:
Na vymazanie pekáča:
 (alebo prepustené maslo)




Postup

  1. 1

    Gazdinka dala do misky vlažné mlieko,cukor,droždie, vajíčko a trocha soli rozmiešala a pridávala múky toľko,aby bolo dobrô cesto.Teda asi 8O dkg,ale každý má svoj vyskúšaný recept na parené buchty,tak urobte svoje obľúbené.Ja som robila z Jizerky a takto mi vykyslo...

    Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto asi po 20 min. dala na dosku a rukami roztlačila tak,aby mohla vykrajovať ako pagáče...

    Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Moje cesto bolo nízke,robila som asi z 200 g. múky,tak po vykrojení som spodkom dlane trocha navýšila a dala do vymastenej remosky.Oni piekli v nízkej elektrickej panvici...

    Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pretože sa mi nepáčili,lebo boli málo vykysnuté,zapla som remosku asi na 2 min. a nechala v nej dokysnúť.Potom som aj vrch potrela prepusteným maslom,naliala asi 1 dcl vody a piekla asi 15-20 min,kým začínaju voňať a spodok sa pripeká.Mne sa trocha pripiekol aj vrch,asi som mala skôr vypnúť?Ešte horúce sa majú obaliť v maku,alebo v čom chcete.Slané robia so syrom.

    Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá pripečený spodok a v reze.Sú to v podstate buchty na pare,len pripečené na trocha iný spôsob.V nízkej elektrickej panvici vrch nemali vôbec pripečený a dali 2 dcl vody,remoska pečie ináč,čo už? Ale som vyskúšala , boli chutné a možná niekto vyskúša?

    Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
skúsim pohľadať v archíve tú reláciu, zdá sa mi zaujímavý ten recept. Pripomína mi buchtičky z rádia, ktoré som sem pridala, piekli sa na panvici, namočili vo vode, masle a potom posypali makom či orechami. Iste boli aj tvoje výborné, pekne vykysli.
sovka62
Toto sme volali Mariša buchty. Klasické cesto na parené, naplnené lekvárom. Remosku sme nepotrebovali, ukladali sa do kastróla na hrubšie natretého masťou a rozpustenou masťou sa natierali aj buchtičky, aby sa nezlepili. Zaliali sa vlažnou vodou a kastról sa položil na kraj sporáka, alebo na malý plameň. Odspodu upečené do červena, chrumkavé, vrch ako klasická parené buchta. Pre mňa boli najlepšie s makom.
frezia68
@kukulienka :klikni si na noviny Sme a tam aj teraz nájdeš Nehaňte ľud môj a odtiaľ som odkukala :-) a ja zas pozriem Tvoj recept.
izabella929
@frezia68 , parádny receptík a úžasné buchtičky.-) šikuľka...videla som ich tiež robiť na jednom videu musí to byť chutné.-) no v Komlósi som bola na klobásovom festivale..paráda..
frezia68
@sovka62 : Ďakujem,aj ja mám najradšej s makom.My sme to nerobievali a asi treba odhadnúť množstvo vody a čas.Niekedy vyskúšam podľa Tvojej rady,ja som zaliala zimnou vodou.Treba vychytať gríf.....
frezia68
@izka :rada by som išla na ten festival,vraj klobásy vychýrené široko-ďaleko :-)
bembo
si mi narobila chute aj s kvasienkami aj s klbásou.kvasienke som nejedol,ale žijem v meste kde mám veľa kamarátov ktorých rodičia pochádzajú z Komlóša,a mal som tú česť aspoň tie klbáske veľa razy jesť čo robil báťa Divičan.škoda,že som nemal tú česť tie kvasienke jesť,ale opýtam sa mojich známych čo majú na Komlóši korene,či ich voľáke mamovke ešte robia
frezia68
@bembo :a Ty si mi narobil chute na klobásky . Rada by som poznala aj báťu Divičana.Popýtaj sa a pridám sa,ak pôjdete tam na ochutnávky :-),ak ma vezmete.V Komlóši som ešte nebola,ale žijú tam múdri a húževnatí ľudia podľa histórie.
havino
gazdinka si Ty milá @frezia , počula som, videla podobné recepty, ale neskúšala ešte a Teba obdivujem za pečenie s bezlepkovou, sú pekné, dala by som si
frezia68
@sovka : ak tu náhodou nakukneš,poraď mi,prosím Ťa.Ak budem variť v hrnci a pomaly,podľa Teba,koľko vody mám pridať,aby vrch bol parený a spodok pečený? Naozaj nemám skúsenosť a ďakujem :-).
matko51
kvasienke, robila volakedy, moja stará mama, ktorá pocházala s Komloša, boli výborné, musí ich vyskúšat , urobit..
janger
@frezia , pozrela som si aj to pridane video. To by bola hostina pre mna☺. Ja veru toto radsej, ako klobasy...a ake mile narecie. Pekny recept.
babucka
Z cesta na parene buchty povykrajovane vlozit do panvice z trochou masti, chvilu opiect a potom podliate 1naberackou vriacej vody naparit obalit v mletych orechoch alebo v maku.Takto robievala moja mamka.
frezia68
Ďakujem,@babucka ,aké jednoduché,len som chcela podľa ich receptu.Im sa to opieklo zároveň s odparením vody :-).
bembo
@frezia68 ,bohužiaľ báťa Divičan už na nás hľadí z nebíčka,ale v Diószegu(pôvodný historický názov dnešného Sládkovičova)sa koná každý rok klobáskový festival,kde sa ho zúčastňujú aj družstvá z dolnej zeme(Tót Komlós,Pitvaros,Békescsaba a iné)podrobnosti nájdeš aj na internete a facebooku.Veľmi dobrie klbáske robia presídlenci z Komlóša aj v Horných Salibách a v Diószegu (okr Galanta) ktoré sa dajú na objednávku kúpiť
sovka62
@frezia , u nás veľká rodina, robievali v 4-litrovom kastróli, bolo ich tam iste viac dvadsať kusov. Na toto množstvo mama dávala dve naberačky vody, čo bolo cca 200 ml. Musia sa pariť pri nízkej teplote, pomaly, mama ich mávala na kraji sporáka na pevné palivo.
marikafil
recept pekný, popýtam sa kamarátok, čo sa presídlili z dolnej zeme:-) k receptu mám jeden dotaz - keď si robila iba z 200 g múky, ostatné suroviny si dala podľa rozpisu? možno sa pýtam blbo, lebo som ešte nikdy nerobila z bezlepkovej múky - tak pre istotu. a čo sa týka Klobáskového festivalu - u nás v Sládkovičove bude už zase na konci februára. Tak vás všetkých srdečne pozývam!
frezia68
@marikafil : recept som uviedla podľa originálu,teda suroviny.Ale som bezlepkáč,tak som si prispôsobila podľa seba a z malého množstva.Teda som si upravila,menej droždia,múky,ale vajíčko som dala celé.Zvyšok " od oka".Nechcela som uviesť bezlepkový recept,ale tradičný,ktorý sa mi páčil.Pozri si aj video od @honestka a tie množstvá som aj uviedla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia