Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT

nonna - fotkanonna, 21. augusta 2014
Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT
Foto: nonna

Tento šalát je výborný vychladený aj samostatne aj ako doplnok k iným jedlám. Kapusta obsahuje veľa glukozinolátov, v rámci nich indoly a vzácny indol-3-karbinol, ktoré majú silný antikarcinogénny účinok, sú schopné nahradiť estrogény, ktorých pôsobenie má nežiadúce vedľajšie účinky, spúšťajú rakovinu prsníka. V šaláte je veľa flavonoidov, betakaroténov, alicínu, disulfidickej látky s mikrobicídnymi účinkami, protizápalového kapsaicínu, fermentáciou vzniká vit.C, prospešná je vláknina.

10
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

260 g
260 g
2 ks
100 g
40 g
3 veľké strúčiky
1 ks
2/3 malá ČL
1 ČL
1 ČL
2 - 4 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu ošúpeme, očistíme, umyjeme.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu a celer nastrúhame nahrubo, cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak na malé kúsky.

  4. 4

    Všetku zeleninu spolu postupne dôkladne zmiešame.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 4
  5. 5

    Okoreníme všetkými koreninami a podrvenou feferónkou bez zrniek, posolíme. Znovu dobre premiešam.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 5
  6. 6

    Naplníme poháre, dobre utlačíme, zalejeme prevarenou, vychladenou vodou a zľahka prikryté necháme kvasiť pri teplote 14-16°C. Kvasenie trvá asi 5-7 dní, podľa teploty. Čím je tento proces pomalší, tým je šalát chuťovo lepší a výraznejší. Kľudne môže dokvasovať v chladničke aj rok.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 6
  7. 7

    Prosím, osviežte sa!

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@nona.robim mnoho veci mliecnym kvasenim,toto mi staci tak 2-3 dni,ja mam taketo skusenosti,lebo nechcem aby bol kysly.Zacinam pouzivat po dvoch dnoch a postupne sa dokvasuje,nerobim iba jednu davku ale 1 flasu a ako som spominala process kvasenia urychlujem pridanim trosku cukru a niekedy kavovu lyzicku kyslej smotany,ano mas pravdu nakladam iny druh zeleniny,ale bez kapusty a tam zlievam po 4 dnoch stavu a nahradzam novou vodou a kysne dalsich 4 dni.Stavu zlievam aby bola spravna chut k pitiu.Zaiste kazda z nas ma ten svoj odskusany recept a ten je spravny.Prajem prijemny zbytok dna.
Kvasená zelenina je výborná a mne takto nakrájaná vyhovuje.Určite si urobím a vyskúšam tento spôsob :-).Kde si sa túlala?
1x nonna