Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT

nonna - fotkanonna, 21. augusta 2014
Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT
Foto: nonna

Tento šalát je výborný vychladený aj samostatne aj ako doplnok k iným jedlám. Kapusta obsahuje veľa glukozinolátov, v rámci nich indoly a vzácny indol-3-karbinol, ktoré majú silný antikarcinogénny účinok, sú schopné nahradiť estrogény, ktorých pôsobenie má nežiadúce vedľajšie účinky, spúšťajú rakovinu prsníka. V šaláte je veľa flavonoidov, betakaroténov, alicínu, disulfidickej látky s mikrobicídnymi účinkami, protizápalového kapsaicínu, fermentáciou vzniká vit.C, prospešná je vláknina.

10
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

260 g
260 g
2 ks
100 g
40 g
3 veľké strúčiky
1 ks
2/3 malá ČL
1 ČL
1 ČL
2 - 4 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu ošúpeme, očistíme, umyjeme.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu a celer nastrúhame nahrubo, cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak na malé kúsky.

  4. 4

    Všetku zeleninu spolu postupne dôkladne zmiešame.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 4
  5. 5

    Okoreníme všetkými koreninami a podrvenou feferónkou bez zrniek, posolíme. Znovu dobre premiešam.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 5
  6. 6

    Naplníme poháre, dobre utlačíme, zalejeme prevarenou, vychladenou vodou a zľahka prikryté necháme kvasiť pri teplote 14-16°C. Kvasenie trvá asi 5-7 dní, podľa teploty. Čím je tento proces pomalší, tým je šalát chuťovo lepší a výraznejší. Kľudne môže dokvasovať v chladničke aj rok.

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 6
  7. 7

    Prosím, osviežte sa!

    Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT - obrázok 7

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Nona, tvoj salatik je vyborny,len ma prekvapila doba kvasenia 5-7 dni,ja sice pridavam lyzicku cukru a ten urychli process kvasenia a mam to za 2-3 dni mierne nakysle hotove k jedeniu.Tvoj salat vyzera velmi dobre.
@frezia68 - Ďakujem Ti veľmi pekne za dobré ohodnotenie! Túlala som sa po iných kulinárskych portáloch a "hrala sa" s inými tvorivými činnosťami. Budem rada, ak vyskúšaš, myslím, že neoľutuješ. Posielam Slniečko!
@jozka2 - Vďaka aj Tebe, že si sa pristavila a čosik popísala. K tomu kvaseniu. Napísala som v postupe, čím pomalšie kvasí, tým lepšie. Lebo mnohé chuťové a najmä vonné látky majú veľmi prchavé molekuly, už pri nižších teplotách, takže pri tých vyšších unikajú z masy. A stále tam prebiehajú takz. oxidoredukčné procesy, ktoré menia zložky surovín, čiže vyzrievanie prebieha aj pri nízkych teplotách a jedlo pomaličky vylepšuje svoju chuť a arómu. Platí to naozaj aj pri varení, že pomalšie sa dosiahne chutnejšie. Polievka mäsová je číra a zasa s plnšou chuťou. a v živote tiež - pomaly ďalej zájdeš, či nie? Želám výdatný kulinársky víkend!
@megdesign - Chilli v koláčoch? Tak to je MEGAnápad! SUPER! Zapamätám si a sprobírujem a myslím teraz na tie sladké, lebo v slaných by to až taká bomba nebola. A dík za pochvalu, vážim si! Podobne pohodový víkend prajem!
@marianne - Čauko a dík za pekný komentár! Potešil, povzbudil! Ščípe fakt fest, je jak ekrazit. Ale pre takých Ďurov-Truľov ako stvorený na vytriezvenie....... Maj sa a kuchti prutko cez víkend!
náhodou taká varená čokoláda so štipkou čili - mňamka ;) milá nonna - šalát je už uložený a ak vynechám kapustu mal by sa podariť aj tak??máš vyskúšaný aj bez? u nás totiž polovica rodiny kapustu ee
@rain333 - Veru, recht, čokoláda s chilli....... sladkoohnivé dychy navyrába. Vďaka za uznanie! Bez kapusty som veru nerobila, vždy je tam ako hlavný prvok a surovina. Robila som akurát len bielu, len červenú a teraz mix. V podstate kvasiť by mala každá zelenina, skús len z mrkvy, celeru, pridaj na slíže nastrúhaný kaleráb namiesto kapusty. Skús z trošky, čo to spraví.
@nona.robim mnoho veci mliecnym kvasenim,toto mi staci tak 2-3 dni,ja mam taketo skusenosti,lebo nechcem aby bol kysly.Zacinam pouzivat po dvoch dnoch a postupne sa dokvasuje,nerobim iba jednu davku ale 1 flasu a ako som spominala process kvasenia urychlujem pridanim trosku cukru a niekedy kavovu lyzicku kyslej smotany,ano mas pravdu nakladam iny druh zeleniny,ale bez kapusty a tam zlievam po 4 dnoch stavu a nahradzam novou vodou a kysne dalsich 4 dni.Stavu zlievam aby bola spravna chut k pitiu.Zaiste kazda z nas ma ten svoj odskusany recept a ten je spravny.Prajem prijemny zbytok dna.
@barinka1 - Ďakujem veľmi pekne za pochvalný komentár. Celer to spraví voňavejším a fenikel dodá tiež svoju ostrejšiu chuť. Som rada, že si si recepis zaarchivovala.
Tak opäť krásny recept, veru, kde si bola tak dlho, nemal sa kdo vzrušovať. Konečne pekné komentáre, šalátik vyskúšam, takto som ešte nerobila, len kapustu samú, vďaka za recept...
@radulienka - Ďakujeeeeem! Som rada, že si tu u mňa zasa, že si ma našla. Vieš, neni vzrušovanie ako vzrušovanie. Ja som toho istého sortu mala už dosť. Bola som na iných kulinárskych portáloch a mala iné tvorivé, umelecké aktivity. Toto je doslova šalát, nie kvasená kapusta. Čiže buď ako príloha alebo samostatne. Ktovie, keby sa uvaril, čo by to spravilo...... :)
U nas doma zvykneme takuto zeleninu nakladat do sudka a vydrzi nam celu zimu a dokonca aj 6-rocny syn ju odmalicka zboznuje...niet nad domace bifidus :-))
@mamula2 - vďaka za pozastavenie sa! Do kameninového súdka nakladám klasickú kapustu na kysnutie, ale toto je myslené viac ako šalát, doplnok k jedlu, nie na ďalšie spracovanie tepeln. Ano, domáce je domáce, podľa chuti, vieme, čo tam je a ako sa to robilo.
@redakcia - zasa sa tu nadŕža rozrývačom. Ak ste opäť okamžite zmazali môj komentár, na ktorý mám nárok, tak láskavo odstrá§ňte j ten Radoxov1, ktorého si tu neželám a na TO mám právo tiež. Inak si toto právo upôlatním inde.

Pridaj komentár k receptu: