Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT
Autor receptu: nonna
Tento šalát je výborný vychladený aj samostatne aj ako doplnok k iným jedlám. Kapusta obsahuje veľa glukozinolátov, v rámci nich indoly a vzácny indol-3-karbinol, ktoré majú silný antikarcinogénny účinok, sú schopné nahradiť estrogény, ktorých pôsobenie má nežiadúce vedľajšie účinky, spúšťajú rakovinu prsníka. V šaláte je veľa flavonoidov, betakaroténov, alicínu, disulfidickej látky s mikrobicídnymi účinkami, protizápalového kapsaicínu, fermentáciou vzniká vit.C, prospešná je vláknina.
10 porcií |
45 minút príprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Zeleninu ošúpeme, očistíme, umyjeme.
- Kapustu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu a celer nastrúhame nahrubo, cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak na malé kúsky.
- Všetku zeleninu spolu postupne dôkladne zmiešame.
- Okoreníme všetkými koreninami a podrvenou feferónkou bez zrniek, posolíme. Znovu dobre premiešam.
- Naplníme poháre, dobre utlačíme, zalejeme prevarenou, vychladenou vodou a zľahka prikryté necháme kvasiť pri teplote 14-16°C. Kvasenie trvá asi 5-7 dní, podľa teploty. Čím je tento proces pomalší, tým je šalát chuťovo lepší a výraznejší. Kľudne môže dokvasovať v chladničke aj rok.
- Prosím, osviežte sa!