Kvasený kapustový šalát ĎURIEKRAZIT

Autor receptu: nonna

Tento šalát je výborný vychladený aj samostatne aj ako doplnok k iným jedlám. Kapusta obsahuje veľa glukozinolátov, v rámci nich indoly a vzácny indol-3-karbinol, ktoré majú silný antikarcinogénny účinok, sú schopné nahradiť estrogény, ktorých pôsobenie má nežiadúce vedľajšie účinky, spúšťajú rakovinu prsníka. V šaláte je veľa flavonoidov, betakaroténov, alicínu, disulfidickej látky s mikrobicídnymi účinkami, protizápalového kapsaicínu, fermentáciou vzniká vit.C, prospešná je vláknina.

10
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Zeleninu ošúpeme, očistíme, umyjeme.
  3. Kapustu nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu a celer nastrúhame nahrubo, cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak na malé kúsky.
  4. Všetku zeleninu spolu postupne dôkladne zmiešame.
  5. Okoreníme všetkými koreninami a podrvenou feferónkou bez zrniek, posolíme. Znovu dobre premiešam.
  6. Naplníme poháre, dobre utlačíme, zalejeme prevarenou, vychladenou vodou a zľahka prikryté necháme kvasiť pri teplote 14-16°C. Kvasenie trvá asi 5-7 dní, podľa teploty. Čím je tento proces pomalší, tým je šalát chuťovo lepší a výraznejší. Kľudne môže dokvasovať v chladničke aj rok.
  7. Prosím, osviežte sa!