Kvasená cvikla

botvan - bez fotkybotvan, 15. mája 2013

Tento recept je inšpirovaný bieloruskou kuchyňou a je vyskúšaný.

Suroviny

2 kg
4 -6 strúčikov
20-30 dkg
2 PL
2 dkg
1 l




Postup

  1. 1

    Červenú repu umyjeme a varíme asi pol hodiny. Potom ochladíme studenou vodou a ošúpeme.

  2. 2

    Po ošúpaní cviklu nakrájame na mesiačiky. Chren očistím a nakrájame pozdĺžne na hranolčeky . Taktiež si očistíme cesnak. Nakrájanú cviklu ukladáme do 2 l pohára po vrstvách. Na každú vrstvu dáme nakrájaný chren a roztlačený cesnak. Navrch dáme dve lyžice bieleho jogurtu na rozkvasenie. Z jedného litra vody si pripravíme 2% slaný nálev a vlažným nálevom cviklu zalejeme. Prikryté postavíme na teplé miesto.

  3. 3

    Za 4-6 dní, podľa teploty prostredia je cvikla vykvasená. Vyberieme ju , nálev precedíme cez husté sitko alebo gázu a odložíme. Cviklu nastrúhame na hrubšom strúhadle, natlačíme do menších pohárov, doplníme precedenou šťavou a uzavrieme. Takto pripravená vydrží v chladničke niekoľko týždňov /ak ju nezjeme/. Zvyšnú šťavu môžeme piť zriedenú vodou v pomere 1:1.

Diskusia k receptu

frezia68
Ak máš vyskúšané,asi ti takto chutí,len je to trocha zdĺhavé...Ten chren potom vyhodíš?To už radšej zavarím bežným spôsobom a chren si postrúham,keď konzumujem.Ale kvasená zelenina je zdravá a chutná,tak vítaj na Vareche :-)
irenaw
iný kraj, iný mrav, túto verziu nepoznám. funguje to aj bez jogurtu a so surovou cviklou, otázka 10 minút a potom si počkať.
jozka2
podobny recept mam,ale dava sa mrkva,cvikla,zeler,atd.necha sa 4-5 dni vykvasit,tato mliecne kvasena cer.repa je vyborny napoj,ja by som ju nevarila,ale recept je recept tak treba uvarit,inac je to urcite vyborny napitok a hlavne zdravy.
arim
Tiež nechápem, prečo sa to varí???Zničia sa mnohé užitočné a zdravé
látky !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia