Kvasená cvikla

Autor receptu: botvan

Tento recept je inšpirovaný bieloruskou kuchyňou a je vyskúšaný.

Suroviny

Postup

  1. Červenú repu umyjeme a varíme asi pol hodiny. Potom ochladíme studenou vodou a ošúpeme.
  2. Po ošúpaní cviklu nakrájame na mesiačiky. Chren očistím a nakrájame pozdĺžne na hranolčeky . Taktiež si očistíme cesnak. Nakrájanú cviklu ukladáme do 2 l pohára po vrstvách. Na každú vrstvu dáme nakrájaný chren a roztlačený cesnak. Navrch dáme dve lyžice bieleho jogurtu na rozkvasenie. Z jedného litra vody si pripravíme 2% slaný nálev a vlažným nálevom cviklu zalejeme. Prikryté postavíme na teplé miesto.
  3. Za 4-6 dní, podľa teploty prostredia je cvikla vykvasená. Vyberieme ju , nálev precedíme cez husté sitko alebo gázu a odložíme. Cviklu nastrúhame na hrubšom strúhadle, natlačíme do menších pohárov, doplníme precedenou šťavou a uzavrieme. Takto pripravená vydrží v chladničke niekoľko týždňov /ak ju nezjeme/. Zvyšnú šťavu môžeme piť zriedenú vodou v pomere 1:1.