Kuzunak orechová vianočka s hrozienkami

Autor receptu: redakcia

10-15
porcií
15 minút
príprava
70 minút
na 170-200 °C

Postup

  1. Orechová plnka: Mlieko s cukrom, medom, vanilkovou esenciou a hrozienkami privedieme do varu, pridáme orechy a mandle a povaríme 2 – 3 minúty.
  2. Cesto: Pripravíme kvások z mlieka, droždia, 1 lyžičky cukru a z trošky múky. Ostatné suroviny, len s polovičnou dávkou tuku, zamiešame, pridáme kvások a vymiesime cesto. Vypracované necháme v teple nakysnúť. Cesto so zvyškom tuku premiešame a poriadne vypracujeme. Rozdelíme na 6 bochníkov, urobíme z nich šúľanec a každý rozvaľkáme na obdĺžnik.
  3. Na každý natrieme plnku a zatočíme. Len čo sú tri, zapletieme ich ako vrkoč. Dáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a cukrom a necháme kysnúť. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 10 minút. Potom teplotu znížime na 170 °C a dopečieme. Hotovú potrieme medom.