Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. septembra 2012
Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes je Roš ha šana - židovský Nový rok 5773, ktorý sa počíta od narodenia praotca Adama. Na obed som uvarila Goldene jojch - Zobraziť celý popisDnes je Roš ha šana - židovský Nový rok 5773, ktorý sa počíta od narodenia praotca Adama. Na obed som uvarila Goldene jojch - zlatú slepačiu polievku s macesovými knedličkami/ rp mám na vareche/ a na druhý chod som spravila další úžasný recept zo židovskej kuchyne - kuracie prsia na zázvore a jablkách, ktoré som podávala s tarhoňou. Je to jednoduché, rýchle a vynikajúce sviatočné jedlo. Odporúčam vyskúšať.

2
porcie
15 minút
príprava
20 + 10 minút
na 170/200 °C

Suroviny

2 ks
asi 1 a 1/2 cm
1 -2 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
50 ml
250 ml
1 -2 Pl
1/2 CL
375 ml
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Najradšej robím kuracie prsia s kosťou aj s kožou, lebo majú lepšiu chuť. Ponechala som aj hornú časť s krídlovou kosťou, lebo boli malé. Večer som ich nasolila a prikryté fóliou som ich odložila na noc do chladničky. Ráno som ich odtiaľ vybrala a nechala som ich 3 hodiny zohriať na izbovú teplotu.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Našpikovala som ich hranolkami cesnaku.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájanú cibuľu na mesiačiky som rozložila na dno pekáčika.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z jablka som odstránila stopku, pokrájala som ho na 1/4-tiny, ale neošúpala, aby sa pri pečení nerozpadli, len som ich predtým umyla.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odstránila som z nich jadrovník a pokrájala na plátky.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plátky jabĺk som rozložila na cibuľu, nesolila som ich, mäsko je slané dosť.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zázvor som pokrájala na plátky a tie na tenké hranolčeky.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zázvorom som posypala jablká.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na jablká a zázvor som položila nasolené kuracie prsia.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Okorenila som ich čerstvo mletým čiernym korením.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Preliala som ich olejom a podliala vodou. Piekla som ich voľne prikryté pečiacim papierom najprv 20 minút na 170 stupňoch C za častého prelievania výpekom. Potom som pečiaci papie odstránila, teplotu som zvýšila na 200 stupňov a piekla ešte 10 minút, až bola kožička na prsíčkach pekne červeno-hnedá a chrumkavá..

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na olej som nasypala tarhoňu.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na horúcom oleji som ju za stáleho miešania opražila do červeno-hneda.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zaliala som ju horúcou vodou a osolila. Pozor na obarenie! Prikryla som ju pokrievkou a na najnižšom plameni som ju dusila 15 minút, vypla som plameň a nechala prikrytú dôjsť v pare ešte 10 minút.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na tanieri som spravila zázvorovo-jablkové hniezdo, na ktoré som položila upečené kuracie prsíčka. Mäsíčko je šťavnaté a má výbornú jemnú chuť použitých surovín. Najvhodnejšou prílohou je tarhoňa, ktorá má svoj skutočný pôvod práve v židovskej kuchyni a je známa pod názvom Farvele. Jablká sú mäkké, ale nie rozpadnuté, ich chuť zázvor krásne zvýrazňuje a ochutí príjemne aj výpek.

    Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

3sandra3
oooo,, takéto niečo som zatiaľ nejedla....vyskúšam...vyzerá to výborne
pusta
@3sandra3 , vyskúšaj, budeš spokojná.ved naše sraré mamy to varievali bežne. dakujem ti.
margaretka28
No...paráda,je tam všetko čo mám rada a jednoduché,zaslúži si miesto v mojej kk.:-))
martamm
Nápaditý recept, zázvor a jablká dajú mäsku výbornú chuť, ukladám....
dajanca
tak toto určite vyskúšam... vďaka za recept :-)
lusinkab
Mnam mnam mnam :-) ja si stale v pondelok urobim aku taku predstavu co chcem varit a tento recpet mi hovori len jedno:upec ma a spapkaj ma :-) uz je v kk a uz mi treba len to kurciatko kupit :-)
pusta
@martamm , áno je to nápaditý recept, je to môj vllastný recept. včera sme slávili s mojim priateľom Roš ha šana, spýtala som sa ho, či je to dosť židovské a povedal, toto výborné jedlo je echt židovské. dakujem.
pusta
@dajanka , len vyskúšaj, uvidíš, že je to jednoduché, ale predovšetkým vynikajúce. dakujem.
pusta
@sonulienka , bude ma veľmi tešiť, ak vyskúšaš. potom mi prosím daj vedieť, ako ti chutilo. dakujem.
pusta
@lusinkab , tak to som veľmi rada,že vyskúšaš. už aby bolo to kurčiatko. :-) som veľmi zvedavá, či ti bude chutiť. môj priateľ to hodnotil ako výborné židovské jedlo, hoci vedel, že je to môj vlastný nápad. :-)
medulienka122
zaujímavé, kurča na jablkách som už robila, len tarhoňu k nemu nie, ale môžem vyskúšať
cupcake
Tak toto urcite ihned vyskusam. Nesiem veceru ku synovi, mladi prichadzaju domov z nemocnice s malym batozkom-nasou prvou 3 dnovou vnuckou. Perfektne jedno na privitanie stastnych rodicov a vnucky. Velmi dakujem, uz som premyslal, co urobit.
pusta
@cupcake , najprv úprimne z celého srdca blahoželám ku krásnej vnučke, teším sa z tebou! veľmi pekne ti dakujem, že si na uvítanie drobčeka a mladých vybrala práve môj recept a práve tento. potom daj vedieť, či chutilo. nech sa vám všetkým darí - veľa šťastia a zdravia prajem.
zuzana78
tak to vyzera uzasne a zaujimavo s tymi jablkami,musim vyskusat:-))
sandra164
ahoj myslis ,ze by som jablka mohla zamenit za ine ovocie,napr.hrusky??? manzel nema rad jablka. Ale vyzera to uzasne ,mnam :-)
pusta
@sandra164 , tento recept spočíva na harmonni chuti zázvoru, jablk a mäska, dlhoročne overenej, nielen z kuracieho mäsa. s hruškami som ešte mäsko nerobila, ale sú aj také recepty, chuťovo sú však iné. skúsiť určite môžeš, len nie som si istá tým, či potom aj zázvor. dakujem za pochvalu.
elixir
@pusta dnes sme mali obedík podľa Teba, len som ešte na mäso nasypala aj trošku mletej červenej papriky. Chutilo veľmi, hlavne sa mi aj páčilo, že to má rýchlu, nenáročnú prípravu, takže som nemusela tak veľa času tráviť v kuchyni. :)



pusta
@elixir , je to vynikajúce židovské jedlo. som veľmi rada, že si si vybrala na vyskúšanie práve tento recept a najmä tomu, že veľmi chutilo.
dakujem za uvarenie, nádhernú fotografiu i za pochvalu.
veľmi si ma potešila :-)