Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou fotorecept
Foto: pusta
Dnes je Roš ha šana - židovský Nový rok 5773, ktorý sa počíta od narodenia praotca Adama. Na obed som uvarila Goldene jojch - Zobraziť celý popisDnes je Roš ha šana - židovský Nový rok 5773, ktorý sa počíta od narodenia praotca Adama. Na obed som uvarila Goldene jojch - zlatú slepačiu polievku s macesovými knedličkami/ rp mám na vareche/ a na druhý chod som spravila další úžasný recept zo židovskej kuchyne - kuracie prsia na zázvore a jablkách, ktoré som podávala s tarhoňou. Je to jednoduché, rýchle a vynikajúce sviatočné jedlo. Odporúčam vyskúšať.
porcie
príprava
na 170/200 °C
Suroviny
2 ks |
|
asi 1 a 1/2 cm |
|
1 -2 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
50 ml |
|
250 ml |
|
1 -2 Pl |
|
1/2 CL |
|
375 ml |
|
2 strúčiky |
|
Postup
-
1
Najradšej robím kuracie prsia s kosťou aj s kožou, lebo majú lepšiu chuť. Ponechala som aj hornú časť s krídlovou kosťou, lebo boli malé. Večer som ich nasolila a prikryté fóliou som ich odložila na noc do chladničky. Ráno som ich odtiaľ vybrala a nechala som ich 3 hodiny zohriať na izbovú teplotu.
-
2
Našpikovala som ich hranolkami cesnaku.
-
3
Pokrájanú cibuľu na mesiačiky som rozložila na dno pekáčika.
-
4
Z jablka som odstránila stopku, pokrájala som ho na 1/4-tiny, ale neošúpala, aby sa pri pečení nerozpadli, len som ich predtým umyla.
-
5
Odstránila som z nich jadrovník a pokrájala na plátky.
-
6
Plátky jabĺk som rozložila na cibuľu, nesolila som ich, mäsko je slané dosť.
-
7
Zázvor som pokrájala na plátky a tie na tenké hranolčeky.
-
8
Zázvorom som posypala jablká.
-
9
Na jablká a zázvor som položila nasolené kuracie prsia.
-
10
Okorenila som ich čerstvo mletým čiernym korením.
-
11
Preliala som ich olejom a podliala vodou. Piekla som ich voľne prikryté pečiacim papierom najprv 20 minút na 170 stupňoch C za častého prelievania výpekom. Potom som pečiaci papie odstránila, teplotu som zvýšila na 200 stupňov a piekla ešte 10 minút, až bola kožička na prsíčkach pekne červeno-hnedá a chrumkavá..
-
12
Na olej som nasypala tarhoňu.
-
13
Na horúcom oleji som ju za stáleho miešania opražila do červeno-hneda.
-
14
Zaliala som ju horúcou vodou a osolila. Pozor na obarenie! Prikryla som ju pokrievkou a na najnižšom plameni som ju dusila 15 minút, vypla som plameň a nechala prikrytú dôjsť v pare ešte 10 minút.
-
15
Na tanieri som spravila zázvorovo-jablkové hniezdo, na ktoré som položila upečené kuracie prsíčka. Mäsíčko je šťavnaté a má výbornú jemnú chuť použitých surovín. Najvhodnejšou prílohou je tarhoňa, ktorá má svoj skutočný pôvod práve v židovskej kuchyni a je známa pod názvom Farvele. Jablká sú mäkké, ale nie rozpadnuté, ich chuť zázvor krásne zvýrazňuje a ochutí príjemne aj výpek.
dakujem za uvarenie, nádhernú fotografiu i za pochvalu.
veľmi si ma potešila :-)